Panorama Lanskap China

Tanah Merah Donngchuan China
China merupakan negara yg penuh dgn kejutan di mana banyak imej yg menakjubkan dr lanskap besar secara perlahan-lahan dipaparkan. Tanah Merah Dongchuan adalah salah satu contoh drpada ratusan tempat-tempat yg pasti tidak akan anda temui di peta pelancongan.
Dongchuan Red Land 1 - Panorama Lanskap China

Jurugambar pertama ‘menemui’ Lokasi ini jauh di pedalaman dgn pemandangan yg cantik pd pertengahan thn 1990an. China Trekking menjelaskan, ‘Jurugambar pertama datang dan memenangi anugerah, tetapi lokasi dirahsiakan dgn rapi. Tetapi perlahan-lahan maklumat lokasi ini bocor dan kini semakin ramai jurugambar membuat perjalanan sukar mereka ke pergunungan gersang. Tanah merah cemerlang, buckwheats kuning dan langit dramatik menjadikan rantau di sekeliling Dongchuan syurga bagi jurugambar.
dongchuan red - Panorama Lanskap China
Beberapa pelancong yg tiba di sini perlu berurusan utk mendapatkan kemudahan infrastruktur yg hampir tidak wujud. Di kawasan di mana hampir tiada hotel dan pengangkutan awam. Walau bagaimanapun, beberapa agensi-agensi pelancongan tempatan sudahpun menawarkan lawatan penemuan visual yg luar biasa. Ia tidak lama lagi akan menjadi salah satu tarikan utama di wilayah Yunnan.
beautiful red land in china - Panorama Lanskap China

Blue Moon Valley
kawasan Blue Moon Valley juga dikenali sbg kawasan Shika Snow Mountain yg terletak di barat daya Shangri-La kira-kira 7km dr Shangril-La. Blh dihubugkan dgn Kabel tarik yg telah mula berkhidmat sejak 2006. Dgn 4,190 meter panjang, kabel ini menjadi yg paling panjang di Wilayah Yunnan. Orang ramai blh berada di puncak (4,000 meter di atas paras laut) dr kaki gunung (3,270 meter di atas paras laut). Apabila berdiri di puncak, akan kelihatan pemandangan Meili Gunung Salji Meili dan Gunung Salji Naga Jade, serta gunung salji di Daocheng, Sichuan. Shika adalah perkataan Tibet yg bermaksud gunung banyak rusa. Dikatakan apabila Sakyamuni mula mengajar agama Buddha di Taman Rusa, dua rusa mendengar kepadanya dgn penuh perhatian dlm postur lutut ke bawah. Oleh itu, rusa bermaksud rakyat biasa dan dianggap sbg maskot dlm agama Buddha Tibet. Ia adalah simbol panjang umur dan kepatuhan dan ketaatan kepada dharma.
0e90a277 - Panorama Lanskap China

Air terjun Libo Zhangjiang, Guizhou, China.
598c10 - Panorama Lanskap China

Rainbow Mountains

RainbowBmountain - Panorama Lanskap China

RAINBOWMOUNTAINS - Panorama Lanskap China

Gunung-ganang adalah sebahagian drpada fenomena biasa yg menghiasi pembentukan geologi Zhangye Danxia Park di China. Lapisan batu pasir berwarna yg berbeza dan mineral telah terbentuk bersama-sama lebih 24 juta thn. Pembentukan yg ada persamaan dgn keadaan mukabumi yg terjadi di British Columbia dipanggil Rainbow Range dibentuk dr campuran batu gunung berapi dan pelbagai mineral.

RAINBOW - Panorama Lanskap China

Formasi ini terbentuk ke dlm lembah-lembah selepas beribu-ribu thn kesan tindakan hujan dan angin, dan rantau ini telah disenaraikan sbg tapak Warisan Dunia UNESCO sejak thn 2010.

Taman Hutan Negara Zhangjiajie

zhangjiajie1 - Panorama Lanskap China

Pada thn 1982 ia telah diiktiraf sbg taman hutan negara pertama China dgn keluasan 4,810 ha. Taman Hutan Negara Zhangjiajie adalah sebahagian drpada yg lebih besar 397. 5 km2 Kawasan Indah Wulingyuan. Pd thn 1992, Wulingyuan telah diiktiraf secara rasmi sbg Tapak Warisan Dunia UNESCO. Ia kemudiannya diluluskan oleh Kementerian Tanah dan Sumber sbg Zhangjiajie Sandstone Peak  Forest National Geopark (3,600 kilometer persegi) pd thn 2001. Pd thn 2004, Zhangjiajie Geopark telah disenaraikan sbg UNESCO Global Geopark.

zhangjiajie2 - Panorama Lanskap China

zhangjiajie3 - Panorama Lanskap China

Tasik Crescent China
Crescent Lake China Gurun Gobi terletak di pinggir sebuah bandar purba yg pernah digunakan oleh peniaga memulakan perjalanan mereka di sepanjang Jalan Sutera ke Barat. Hari ini ia menjadi kering dan telah jatuh lebih drpada 25 kaki dlm tempoh 30 thn yg lalu, sebahagiannya disebabkan oleh air yg diarahkan utk petani tempatan dan dua kali ganda drpada penduduk, menyebabkan kehilangan perlahan tasik yg telah wujud beribu-ribu thn.

theBCrescentBLake1 - Panorama Lanskap China

Pada thn 2006, kerajaan tempatan memutuskan utk campur tangan dan menyelamatkan oasis, menambah air ke dlm tasik. Tasik ini mempunyai 218m panjang dr timur ke barat dan 54m lebar dr utara ke selatan dan mengandungi mata air tulen.

Bersebelahan dgn tasik ialah pagoda tradisional dan jalan yg dipenuhi dgn gerai-gerai cenderamata. Bahagian ini popular dgn pelancong yg diambil penunggang-penunggang unta utk bersiar-siar di puncak bukit pasir sekitarnya.

cresentlakeoasis3 - Panorama Lanskap China

Situasi luar biasa tasik itu yg berada di tengah-tengah pdng pasir itu dipercayai disebabkan oleh kawasan yg rendah, manakala kedudukannya juga dianggap mengelakkan pasir berlebihan dr bukit pasir sekitarnya jatuh ke dlmnya.


Loading...

Tags: #China #Lanskap #Panorama

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Panorama Lanskap China"