Nasi Goreng Tomyam

Selamat Datang ke Dapur Maklang
560923 10150901575374080 1866675006 n 1 - Nasi Goreng Tomyam

Assalamualaikum

Tadi pagi tak tahu nak masak apa. Tapi taulaa nak buat nasi goreng. Entah naso goreng apa pon tak ada idea. Maka mula mengarang pepagi ni…tapi biasa2 je..dah ramai orang yg buat, so maklang buat buatlaa juga..hentam aje…

bahan2:

2 put nasi yg telah di sejukkan

bahan2 utk di tumbuk

3 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 in belacan
10 ekor ikan bilis dibuang perut nya
1 sd teh udang kering
4 biji lada merah

bahan utk di hiris

4 – 5 batang serai dihiris halus
1/2 bawang besar di potong memanjang
2 bj cili merah dihiris
8 bj cili padi di hiris
1 bj lobak merah di potong dadu
8 batang kacang boncis di hiris nipis

======
lain2:

2 bj telor ayam
garam
gula
minyak utk menumis
2 sd besar bumbu tomyam
5 helai daun limau purut di carik2

10-15 ekor udang dibuang kepala
3 kor sotong sederhana besar di potong sebesar 1 inci

caranya:

1. Panaskan minyak. Apabila sudah panas masukkan bahan yg ditumbuk. Goreng sehingga garing
2. Masukkan udang dan sotong dan tunggu sebentar.
3. Masukkan nasi yg telah di leraikan dan kemudian goreng sehingga nasi agak kering ( lambat sedikit sebab air dr udang dan sotong banyak yg keluar)
4. Apabila sudah agak kering, pecahkan telur . Biarkan sebentar sehingga telur agak masak baru di kacau lagi nasi tu.

5. Masukkan sayuran dan daun limau purut dan di kacau lagi. Jangan lupa garam dan gula secukup rasa:)
6.Apabila nasi sudah kering, barulaa di angkat dan dihidangkan.

* blh juga kalau mahu masukkan cendawan, brocolli dan daun ketumbar utk menambah keenakkan

Semuga mendapat manafaat dr blog ini Resepi yg terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga…Selamat mencuba!


Loading...

Tags: #GORENG #Nasi #Tomyam

author
Author: 
    MEE GORENG UDANG KERING
    My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
    Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
    FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

    Leave a reply "Nasi Goreng Tomyam"