Mualaf Ditegur Solat Tak Pakai Telekung Kononnya Solat Tak Sah

Loading...

Screenshot 2019 05 18 at 10.55.07 AM 1 - Mualaf Ditegur Solat Tak Pakai Telekung Kononnya Solat Tak Sah
Dewasa ini ramai wanita yg bersolat dgn hanya mengenakan tudung labuh, jubah panjang dan stoking sehingga menimbulkan tanda tanya sama ada solat mereka sah mahupun tidak. Adakah ketika bersolat, wajib mengenakan telekung atau ia sekadar syarat sahaja?

Dengan pakaian seperti jubah, asalkan syarat menutup auratnya dipenuhi, maka solat blh didirikan dgn mudah, tidak kira di mana. Tidak perlu khuatir solat lewat kerana terpaksa menunggu giliran menggunakan telekung dan sbgnya. Seandainya pakaian yg dipakai sudah cukup menutup aurat dan bebas drpada najis, maka solat itu sah.

Ikuti perkongsian AJ Joseph tentang persoalan ini.

Ke sekian kalinya ditegur kerana solat tanpa telekung di surau beberapa hari lps.

Saya diam, dengar saja.

Sesudah yg menegur habis cakap, saya ucap terima kasih lalu berlalu pergi dgn anak-anak tapi ditahan pula.

Belum habis ya tegurannya..

Saya masih cuba berdiam diri tapi bila nada penegur makin tinggi, seolah-olah saya buat kesalahan besar, malah dia juga mengatakan solat saya tidak sah kerana pakai baju biasa, bukan telekung.

I had to say something.

“Puan, kenapa solat saya tak sah?”

“Awak tak pakai telekung. Pakai baju biasa je.”

“Telekung bukan hukum sah solat puan.”

“Ustaz kata pakaian terbaik solat ialah telekung.”

“Tak semestinya pakai telekung baru sah.”

“Tapi ustaz kata..”

Oh, this gonna be a loooong one. Need to cut it short. I had to go.

“Puan, terima kasih atas teguran. Saya faham concern puan. Mmm.. Antara hukum sah solat ialah menutup aurat, betul kan puan? Telekung ini labuh dan longgar, sebab itu ustaz kata ia pakaian terbaik utk solat. Tapi bukan wajib pakai telekung baru sah solat.”

“Sekarang ni puan lihat pakaian saya cukup labuh atau tidak? Melekat di badan? Tudung saya menutup dada, depan belakang tidak singkat. Bahagian bawah dagu juga saya cover. Saya pakai handsocks dan stokin.”

“Pada pandangan puan, cara pemakaian saya ini tidak patuh dgn hukum aurat wanita ke?”

“Tapi aspek kebersihan belum tentu lps. Mana tahu ada najis melekat tanpa sedar. Lagi pula tadi awak masuk je terus solat, tak ambil air semayang, tak pakai telekung, solat gitu je.”

“Puan, saya yakin pakaian saya bersih. Saya masih ada..”

“Macam mana awak blh yakin sangat?! Kat Malaysia ni, tempat..”

I’m late. I’m late. I’m late. 😰

“Puan.. Sebelum keluar rumah, saya sudah berwudhu. Saya drive ambil anak di tadika kemudian terus drive ke sini. Satu-satunya tempat yg saya ada turun dr kereta adalah kawasan depan tadika anak. Tiada najis di situ.”

“Berjalan dr parking sampai ke surau, tiada najis kelihatan. Saya tiada pergi ke tandas, dan kalau saya perlu pergi tandas, saya tahu cara jaga pakaian saya drpada dicemari najis.”

“Macam mana awak yakin sangat ni?!! Awak mualaf kan?!!”

Kenapa tengking-tengking ni..

“Puan, dlm Islam ini semuanya sudah dinyatakan dgn jelas. Memang saya bukan lahir Islam, memang saya tak pandai agama, byk benda saya tak tahu, tapi hal aurat ini saya cuba jaga sebaiknya sebab bg saya ini adalah yg paling senang di antara semua perintah Allah utk dibuat, diubah, selepas saya peluk Islam.”

“Saya yakin pakaian saya bersih, saya yakin wudhu masih ada, saya yakin saya tutup aurat ikut guideline, saya yakin solat saya sah tanpa telekung. Saya amal konsep pakaian solat-ready puan. Lagipun telekung-telekung dlm surau ini byk yg kotor terutama di bahagian keliling muka, penuh make-up. Kepam. Saya tak selesa pakai.”

“Saya faham keprihatinan puan. Terima kasih kerana tegur. Saya kena pergi dah ni. Asssala..”

“Ustaz kata kalau ragu-ragu, was-was, mesti..”

Lambat dah ni.. 😭😭

“Puan, ragu-ragu tak bertempat ini blh jadi kita ni ada masalah dlman yg kita tak sedar. Saya suggest puan pergi jumpa balik dgn ustaz tu atau rujuk kenyataan-kenyataan drpada mufti wilayah. Saya byk rujuk penjelasan mufti. Assalamualaikum.”

Hampir cakap masalah mental sebab rimas juga bila kena tahan time kita tengah kejar masa settle-kan urusan, bawa 2 anak kecil lagi. Tapi fikir-fikir nanti jadi biadab pula. 😔

Hmm..

I’m not trying to say that I’m better than anyone.

Dalam hidup ini, kita semua ada matlamat dan impian masing-masing.

Priority kita berbeza.

Bagi diri saya sendiri..

Saya fikir, apalah guna saya ni masuk Islam kalau tak nak ikut apa Islam ajar, tak nak jadi lebih baik..

Like I said, bg saya, dlm byk-banyak perkara yg saya perlu ubah supaya seiring dgn ajaran Islam, yg paling senang ialah aurat.

Saya ni dulu agak hardcore gamer juga. Main Gears of War tu mesti nak master skill itu ini, level up sampai max level. Score mesti nak setinggi-tinggi yg blh. Lps tu nak complete-kan semua mission, objective, task.. Aim for 100% completion.

Main console game, attitude begitu.

Peluk Islam, attitude acuh tak acuh pula.

(Ini saya cakap pasal diri sendiri bukan tuju kat semua gamers.)

I cannot say on behalf of all reverts.

But to me, my life as a revert is challenging.

Cerita pasal nenek masuk ward, worrying about her, wishing for her speedy recovery.. pun ada orang ‘tegur’.

Like kenapa la aku selalu jumpa orang yg jumud.

Kena jeling, kena tegur dgn nada sinis pasal solat tanpa telekung ni bukan perkara baru, selalu jadi tapi puan di atas ni yg paling agresif antara semua.

Mungkin Allah bg ujian byk-banyak utk fast track belajar byk perkara.

Mati itu pasti, bila-bila masa.

P.S. Saya tak marah atau terasa hati dgn puan itu. Niatnya baik.

P.P.S. Plus, we came from different background and living with different circle hence the different perspective.

BERIKUT PENJELASAN DARIPADA MUFTI WILAYAH

HUKUM SOLAT TANPA MENGENAKAN TELEKUNG

Hukum bg wanita yg solat tanpa mengenakan telekung adalah sah sekiranya pakaian sedia adanya itu telah menutupi aurat. Tanpa menafikan bahawa penggunaan telekung juga menepati kaedah penutupan aurat secara syar’ie, namun sekiranya terdapat wanita yg pakaian sedia adanya telah cukup syarat penutupan aurat, maka pakaiannya yg sedia ada itu blh dibawa solat meskipun tanpa mengenakan telekung.

Permasalahan mula timbul bila mana mengganggap bahawa telekung merupakan syarat sah solat sedangkan yg menjadikan solat itu sah sebenarnya adalah dgn menutup aurat.

Perlu diingatkan juga bahawa yg dimaksudkan dgn menutup aurat itu adalah dgn melabuhkan tudung sehingga menutupi bahagian dada, pakaian yg longgar tidak menampakkan bentuk tubuh dan juga tidak nipis sehingga blh menampakkan warna kulit serta labuh sehingga blh menutupi bahagian kaki. Ketahuilah juga bahawa aurat wanita di dlm solat itu adalah auratnya juga ketika di luar solat.

Semoga dgn pencerahan ini, menjadikan kita beramal mengikut neraca syara’ yg sebenarnya. Wallahu a’lam.

Sumber : AJ Joseph

The post Mualaf Ditegur Solat Tak Pakai Telekung Kononnya Solat Tak Sah appeared first on Islam Itu Indah.

Loading...

Tags: #Ditegur #Kononnya #Mualaf #Pakai #Solat #Telekung.

author
Author: 
    Sebelum ‘Cendol Dawet’ Viral, Abah Lala Berjuang Mati-Matian Sampai Rela Dihujat!
    slidegossip.com – Para pecinta lagu dangdut, khususnya di Pulau Jawa pasti tahu dgn
    Alhamdulilah, Team BBL Menang Miss SHOPhia Shopping Hunt 2019!
    Assalamualaikum semua… Miss SHOPhia Shopping Hunt 3.0 kembali lg thn ni. Ni kali
    (Video) Panduan Penjaminan Kualiti Pentaksiran Berasaskan Sekolah
    Penjaminan kualiti merupakan piawaian utk menentukan kualiti pelaksanaan PBS mengikut garis panduan yg
    Nikita Mirzani Siap Bayari Tiga Setia Gara Pulang ke Indonesia, Tapi Jawabannya Malah Begini!
    slidegossip.com – Artis asal Indonesia, Tiga Setia Gara yg kini tinggal di Amerika

    Comments are closed.