Misteri Tengkorak Kristal

TERDAPAT beberapa replika tengkorak kristal yg merupakan salah satu objek berkuasa luar biasa dan mempunyai nilai estetik yg tinggi. Tengkorak kristal dipercayai merupakan replika tengkorak manusia tertua yg wujud. Kebanyakannya diukir dan dipahat drpada ketulan kristal dlm batu kuarza kerana mempercayai batu ini dapat menangani masalah fizikal dan mental manusia.

tengkorakBkristalBannaBhedges - Misteri Tengkorak Kristal

Tengkorak kristal yg dianggap legenda dan terkenal adalah tengkorak kristal Mitchell-Hedges. Dinamakan sempena seorang arkeologi British F. Albert Mitchell-Hedges  dan berasal dr Amerika Tengah. Ia ditemui di Lubaantum, sebuah kota Mayan purba yg terletak di Belize (British Honduras) pd thn 1924.

Perkara yg menakjubkan tentang artifak tengkorak kristal ini adalah seni pertukangannya yg begitu teliti dan menyerupai tengkorak yg sebenar, lengkap dgn tulang rahang yg blh dikeluarkan.

Anak perempuan Albert, Anna Mitchell-Hedges mendakwa, apabila dia tidur berhampiran tengkorak kristal, dia bermimpi tentang tamadun-tamadun India purba dan blh menggambarkan kehidupan mereka secara terperinci.Tiada kesan calar

Pada 1964 sebuah syarikat komputer yg terbesar, Hewlett-Packard telah menjalankan satu uji kaji ke atas tengkorak kristal tersebut. Syarikat tersebut membuktikan bahawa tengkorak kristal yg mempunyai berat 11 pound itu tidak mempunyai kesan calar walaupun dilihat melalui mikroskop.

Ini membuktikan tiada penggunaan bahan logam dlm mencipta tengkorak kristal manakala bahan kristal yg digunakan adalah lebih halus drpada berlian. Kajian tersebut juga mengatakan usia tengkorak kristal tidak dapat dijangka. Jenis kristal kuarza yg terdapat pd tengkorak kristal itu juga mampu menjana elektrik dan menyerupai bateri kerana terdapat kutub positif dan kutub negatif.

Teknik ukiran yg terdapat pd tengkorak kristal tersebut menentang axis batu kristal yg kebiasaannya tidak dilakukan kerana ia akan memecahkan batu kristal. Terdapat beberapa lagi tengorak kristal yg sama dgn tengkorak Mitchell-Hedges iaitu tengkorak kristal Rose Quartz, tengkorak Aztec, tengkorak kristal Texas, tengkorak kristal Mayan dan tengkorak Amethyst.

Pada akhir kurun ke-19 fenomena tengkorak kristal mula menjadi tumpuan orang ramai. British Museum di Britain adalah antara muzium pertama mempamerkan tengkorak kristal yg paling menyamai saiz tengkorak manusia sebenar


Loading...

Tags: #Kristal #Misteri #Tengkorak

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Misteri Tengkorak Kristal"