Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Untitled design 46 1 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Minyak zaitun adalah mknan sunnah yg terbukti manfaat kesihatannya. Dlm hadis Rasulullah s.a.w yg diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a, sabdanya “Minumlah minyak zaitun dan berminyak dgnnya kerana sesungguhnya ia adalah dr pohon yg diberkati.”

Untitled design 38 1 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Kredit foto : medolico.com

Minyak zaitun kaya dgn antioksidan dan lemak tak tepu yg baik utk kesihatan. Ia juga kaya dgn kandungan polifenol yg bermanfaat utk pesakit jantung dan hipertensi. Kita biasanya mengenali jenis minyak zaitun sbg ‘dressing’ salad sahaja atau dimasukkan dlm hidangan barat seperti pizza dan spageti.

Tapi sebenarnya ia blh aje digunakan dlm masakan tempatan, tapi minyak zaitun ni ada byk jenisnya mengikut cara ia diproses. Lain jenis lain pula kualiti dan kegunaannya. Jom ambil tahu…

1. EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

Untitled design 45 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Kredxit foto :oukusher.org,

Minyak zaitun jenis ini adalah hasil dr perahan pertama sari buah zaitun. Kandungan polifenolnya sangat tinggi. Selain itu jeis ekstra virgin ini adalah pilihan paling sihat kerana tidak melalui proses pengolahan yg terlalu byk.

Sesuai utk dressing, sos salad, dicelupkan pd roti secara langsung atau sbg suplemen kesihatan utk mengurangkan risiko kanser, melambatkan penuaan dr dlm, mengurangkan kolestrol jahat (LDL) dan sbgnya. Rasanya sedikit pahit dan pedas.Minyak ini blh juga disapukan kepada kulit utk mereka yg mengidap ekzema.

2.VIRGIN OLIVE OIL

Untitled design 39 1 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Kredit foto : oliviaevoo.com

Seperti juga minyak zaitun extra virgin , ia juga tidak melalui proses penyaringan. Bezanya dr yg ekstra adalah ia lebih ringan dan tahap keasidannya lebih tinggi. Ia biasanya digunakan utk dressing salad dan juga menggoreng mknan yg berlemak rendah.

3. REFINED OLIVE OIL

Untitled design 44 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Kredit foto ; kumparan

Ia adalah minyak zaitun jenis virgin yg melalui proses penapisan dan penyaringan. Biasanya minyak jenis ini memang dikhususkan utk memasak mknan. Rasa dr buah zaitunnya sangat ringan dan tidak terasa. Bagaimanapun proses penyaringan juga mengurangkan kandungan anti oksidan di dlmnya.

Disebabkan kandungan anti oksidan yg kurang , daya tahannya lebih lama. Minyak zaitun ‘refine’ (penapisan, penyulingan) ini biasanya juga ditambah dgn vitamin E dan sesuai utk memasak secara ‘deep fry’ (minyak penuh)

4. PURE OLIVE OIL

Untitled design 42 1 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Kredit foto : kumparan

Perkataan ‘pure’ dan klasik sering memberi tanggapan ia adalah perahan asli dr buah zaitun. Hakikatnya minyak zaitun yg dilabel perkataan ‘pure’ ini sebenarnya adalah campuran dr refine olive oil dan virgin olive oil. ‘Pure’ di sini maksudnya ia dicampur dgn minyak zaitun juga dan bukan jenis minyak lain

5. LITE @ LIGHT OLIVE OIL

Untitled design 36 1 - Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya.

Kredit foto : kumparan

Usah salah anggap, label ‘light’ merujuk kepada kekuatan rasa dlm minyak dan bukan jumlah kalori di dlmnya. Minyak zaitun jenis light ni sudah melalui tahap penapisan yg lebih byk utk menghilangakan warna, aroma dan rasanya Minyak ini lebih sesuai utk memasak kaedah deep fry dan juga memanggang.

6. OLIVE POMACE OIL

Biasanya dijual dgn harga lebih murah dan kualitinya rendah berbanding dgn jenis lain. Ia sebenarnya adalah produk sampingan (by product) drpada buah zaitun yg di estrak kali kedua dan telah melalui proses penapisan. Sebenarnya ia lebih kurang sama dgn kategori seperti minyak jagung, minyak canola dan minyak bijian yg lain.

Ia adalah baki minyak pd buah zaitun 5- 8 % yg masih ada setelah ia diperah sebelum ini dlm penghasilan minyak zaitun. Dari baki minyak itu ia akan melalui proses di mana pelarut kimia dimasukkan dan proses penapisan dilakukan utk menghasilkan Olive Pomace Oil.

Komen anda

Loading...

Tags: #Jenisnya #Kegunaannya. #Kualiti #Lain #MINYAK #Pula.. #Zaitun

author
Author: 
  Kek Milo Kukus | Steam Milo Cake
  Join channel telegram Buat Orang Lapo untuk dapatkan notifikasi dan juga update video
  Tutorial Memasak “Tteokbokki” (Spicy Rice Cake) Versi Indonesia
  Masaknya pake bahan yg ada di Indonesia, jadi rasanya jelas ga sama dengan
  VLOG#182|RESEP BAKSO KENYAL DAN ENAK| RESEP BY ANTI MY FRIEND
  BAHAN BAKSO 1.DAGING SAPI 450GR 2.DAGING AYAM 250 GR 3.BAKING POWDER 1 SENDOK
  Tutorial Memasak mie Ala Cef Koplak
  Saya duwiarsana, di http://duwiarsana.com mencoba memasak mi dengan kompor baru saya yang lama

  Leave a reply "Minyak Zaitun Lain Jenisnya, Lain Pula Kualiti Dan Kegunaannya."