Menteri digesa tangguh penstrukturan kementerian, JPN dan PPD

PhotoGrid 1563889270837 1 - Menteri digesa tangguh penstrukturan kementerian, JPN dan PPD

SHAH ALAM – Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik digesa menangguhkan penstrukturan semula kementerian itu termasuk Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bg pegawai bergred DG42 ke bawah yg dijangka berlaku bln ini.

Wakil kumpulan itu drpada Jabatan Pendidikan Negeri Selangor yg enggan dikenali berkata, bg pegawai JPN dan PPD bergred DG42 ke bawah mempunyai kelayakan setaraf bg jawatan guru besar dan penolong kanan, namun timbul tanda tanya mengenai jumlah kekosongan di setiap sekolah di negeri itu.

“Jumlah pegawai bergred DG42 ke bawah bakal dikeluarkan drpada JPN dan PPD lebih 200 orang sedangkan jumlah kekosongan bg jawatan guru besar dan penolong kanan hanya 26 sahaja di Selangor.

“Perkara ini bukan hanya berlaku di Selangor sebaliknya di semua negeri. Pegawai drpada JPN dan PPD dikeluarkan ini akan mengalami penurunan gred dan menjadi guru akademik biasa sedangkan mereka sebelum ini pernah menjadi guru besar di sekolah,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Menurutnya, penurunan gred ini biasanya berlaku kepada guru-guru yg dikenakan tindakan tatatertib sahaja.

“Kami tidak melakukan apa-apa kesalahan dan tidak pernah dikenakan sebarang tindakan tatatertib. Mengapa gred kami perlu diturunkan,” katanya.

Beliau mendakwa, berdasarkan kepada Pelan Pembangunan Pendidikan 2015-2025, penstrukturan semula dan penempatan pegawai JPN dan PPD ini akan dilakukan secara berperingkat (soft landing).

“Mengapa ia dipercepatkan. Adakah pembuat dan pelaksana keputusan penstrukturan semula tentang nasib lebih 5,000 pegawai yg mempunyai bergred DG42 ke bawah yg digerakkan ke sekolah?

“Penstrukturan semula beberapa kali menggegarkan Kementerian Pendidikan, JPN dan PPD iaitu sejak di bawah pentadbiran kerajaan lama, namun intipatinya berkisar kepada usaha memperkasakan dua jabatan ini.

“JPN dan PPD semakin kecil dan mereka menggunakan formula seorang pegawai gred DG44 blh melakukan dua atau tiga tugas pegawai drpada DG42. Formula ini sangat lucu kerana kami sedang melakukan pelbagai tugas tersebut sehingga tidak cukup masa utk diri sendiri, keluarga dan masyarakat,” katanya.

Tambahnya, penerangan mengenai penstrukturan semula pegawai tersebut hanya diketahui melalui percakapan drpada satu pihak kepada satu pihak yg lain dlm pelbagai versi.

“Kami tidak dipanggil utk berunding dan bermusyawarah. Mereka melakukan secara sembunyi-sembunyi, tapi sebelum cuti Hari Raya Aidilfitri lalu ada perjumpaan di peringkat sektor.

“Penerangan diberikan menerusi pembentangan layar atau apa-apa surat arahan tentang penstrukturan drpada Kementerian Pendidikan. Apa yg disebut ialah waran perjawatan sudah turun,” katanya.

Jelasnya, hanya pegawai DG44 ke atas dan pegawai tadbir diplomatik (PTD) bergred M41 ke atas sahaja berada di Kementerian Pendidikan, JPN dan PPD.

“Kebanyakan mereka sangat muda dan kurang pengalaman serta tidak tahu situasi sebenar tentang dunia pendidikan,” katanya.

Tambahnya, emosi pegawai yg dikeluarkan drpada Kementerian Pendidikan, JPN dan PPD akan terganggu.

“Mereka sudah lama melakukan tugas pengurusan, malah ada yg akan bersara dlm tempoh kurang drpada lima thn tetapi terpaksa menjadi guru biasa.

“Persepsi negatif guru dan pentadbir sekolah kepada pegawai JPN serta PDD yg digerakkan sbg guru akademik biasa di sekolah kerana mereka pastinya menganggap ia ada kaitan dgn masalah atau dikenakan tindakan tatatertib,” katanya.

Sumber: Sinar Harian


Loading...

Tags: #digesa #Kementerian #Menteri #Penstrukturan #tangguh

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.