Memahami konsep perjawatan Hakiki dan KUP (Khas Utk Penyandang)

Loading...

Walaupun sedang menjawat jawatan Khas Utk Penyandang (KUP) namun masih ramai yg tidak memahami apakah sebenarnya jawatan tersebut dan apakah perbezaan dgn jawatan hakiki.
Bagi menjelaskan pengertian KUP ini blh kita ibaratkan jawatan hakiki sbg kerusi dan penjawat jawatan tersebut adalah seseorang yg dilantik secara hakiki selaras dgn gred kerusi tersebut.
BezaBhakikiBdanBKUPBSekolahBRendahB01 - Memahami konsep perjawatan Hakiki dan KUP (Khas Utk Penyandang)


Contohnya kerusi DG34 seperti guru besar sekolah gred B dijawat oleh pegawai DG34 dan ia adalah jawatan hakiki yg dijawat oleh penjawat hakiki.
BezaBhakikiBdanBKUPBSekolahBRendahBGBB01 - Memahami konsep perjawatan Hakiki dan KUP (Khas Utk Penyandang)

Jika guru besar tadi telah tamat pengajian peringkat ijazah dan dilantik ke jawatan DG41, maka sekiranya beliau masih kekal di jawatannya tadi maka ia dinamakan sbg DG41(KUP). Ini kerana kerusi jawatan guru besar yg disandangnya adalah khusus utk DG34 tetapi beliau masih menduduki kerusi tersebut walaupun gred jawatannya kini adalah DG41.

Begitu juga jawatan kenaikan pangkat time-based seperti DG32 dan DG44 bg mereka yg telah layak berdasarkan syarat-syarat yg ditetapkan seperti guru-guru penolong biasa.

Apabila seseorang guru dinaikkan pangkat secara time-based, dan mereka tidak pula dilantik sbg pentadbir seperti guru penolong kanan atau guru besar sebaliknya tetap menjalankan tugas guru biasa.

Ini bermakna kerusi yg mereka duduki adalah kerusi yg sepatutnya utk gred DG29/41 tetapi mereka mendudukinya kerana kenaikkan pangkat mereka adalah berdasarkan time-based. 

Rata-rata penolong kanan di sekolah rendah adalah ber KUP DG44 begitu juga dgn guru besar yg ber KUP DG41 dan ke atas malah sudah ada yg mencecah KUP DG48.

Apa yg membezakan KUP DG48 di sekolah rendah dan di sekolah menengah adalah jumlah elaun yg diterima. Di sekolah rendah, oleh kerana perjawatan hakiki pentabiran adalah DG32 utk PK dan DG34 utk Guru Besar, maka elaun yg diterima adalah berdasarkan gred hakiki jawatan tersebut iaitu RM30 dan RM60 berbeza dgn jawatan hakiki di sekolah menengah DG48 nya yg mencecah RM300.

Oleh yg demikian, saranan Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia Dato Amin Senin wajarlah diambil berat oleh JPA bg mengangkat martabat dan profesion keguruan terutama pentadbir di sekolah rendah.

Kesimpulannya jawatan KUP adalah apabila seseorang yg bergred jawatan lebih tinggi menduduki jawatan yg sepatutnya disandang oleh penjawat hakiki yg grednya lebih rendah. Ia adalah keadaan di mana seseorang penjawat awam dpt menikmati kenaikkan gred tanpa meninggalkan jawatan asal.

Bermula pd thn 2014, guru-guru PPLD yg melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah, akan bermula dgn Gred DG42 dan bukan lagi DG41.

Untuk memahami laluan guru-guru Hakiki dan KUP, tuan-tuan blh muat naik dokumen di bawah:

Muat Turun : TAKLIMAT MENGENAI LALUAN KERJAYA PPPS DAN PPPLD DI KPM


Loading...

Tags: #hakiki #khas #Konsep #Memahami #Penyandang #perjawatan

author
Author: 
  Lagu Negaraku versi Arab: Polis rakam keterangan pihak terlibat
  KUALA LUMPUR – Polis telah mengenal pasti lokasi klip video tular yg memaparkan
  5 Artis Cantik Ini Pernah Diturunkan di Tengah Jalan, No 4 Gara-Gara Salah Culik Orang!
  slidegossip.com – Bayangan orang-orang tentang kisah hidup artis yg sepertinya selalu terlihat enak
  Puteri Ramli Si Selir Dirut Garuda Bisa Membuat Seorang Atasan Jadi Office Boy!
  slidegossip.com – Sepak terjang Puteri Novitasari Ramli yg disebut-sebut sbg selir alias wanita
  Mirip Lisa Blackpink, Selingkuhan Petinggi Garuda Ini Oplasnya Lebih Berhasil dr Puteri?
  slidegossip.com – Kasus penyelundupan Harley Davidson dan sepeda Brompton yg melibatkan mantan Dirut

  Comments are closed.