Masuk ICU Gara-Gara Letak Minyak Motor Kat Gigi Sakit..

Lebih sanggup letak minyak motor drpada mendapatkan rawatan pakar!

Seorang lelaki hampir sahaja mati apabila nanah di kawasan giginya yg sakit semakin membesar dan memasuki sistem saraf. 

Kisah tersebut dikongsikan oleh seorang doktor bg memberikan pengajaran kepada semua, terutamanya yg suka melewat-lewatkan rawatan gigi meskipun dah sakit teruk. Ataupun yg suka-suka memilih rawatan alternatif yg merepek-merepek, seperti minyak brek motor misalnya.

Bacalah;

Oleh : Happy Wee

Inilah kisah benar sakit gigi letak minyak brek motor.. Sampai masuk ICU.

Consent utk health promotion and awareness diambil dan pesakit memberi kebenaran utk post di media social utk KESEDARAN semua rakyat Malaysia begitu bahayanya penyakit pergigian yg tidak di rawat dgn betul. 

Dia kata byk orang tak tahu gigi pun blh jadi mcm ni.

sakit%2Bgigi - Masuk ICU Gara-Gara Letak Minyak Motor Kat Gigi Sakit..

Begini ceritanya;

Encik ini sakit gigi dah bertahun, tapi awal thn ni sakit semakin teruk, jadi letak lah dia minyak brek motor. Kali pertama, sakit tu hilang.


Selepas berapa minggu berlalu, sakit pulak gigi geraham atas tu, sekali lagi dia letak minyak brek. Tapi tak berkesan, gusi pun bengkak. Mungkin takut kepada doktor gigi, encik ni pergi jumpa doktor perubatan. Doktor bg ubat tahan sakit dan antibiotik.

Selama Seminggu mkn ubat, tak berkesan (antibiotic resistant??) bengkak semakin membesar, selama 4 hari simpan dan tak tahan, baru encik ni pergi jumpa doktor gigi. Masa itu muka bengkak mcm 2 biji kepala dah. Kita panggil facial cellulitis. Dgn segera doktor gigi refer kepada HRPZ II utk emergency kes encik ni.

Masuk wad hari kedua, bengkak semakin besar, nanah penuh dlm muka. Jadi kita decide utk cabut gigi dan buat incision and drainage(keluarkan nanah). Byk nanah keluar weh… Hmmmm.😫😫😫🤮🤮🤮🤮

Dengan malangnya, hari ketiga, nanah yg berlebihan sudah sampai ke sistem saraf dan OTAk. Keaadan encik ni semakin teruk, dgn segera refer pakar pakar department lain, akhirnya pesakit ni di masuk ICU dgn diagnosa septic encephalopathy. Jangkitan yg blh membawa kematian weh.. Don’t play play. . Hmmmm. Stresss sangat team omfs/dental sebab jangkitan kuman encik ni.

Hari yg sama, pesakit ditolak ke dewan bedah utk keluarkan nanah yg berlebihan. Fuhh, masih byk lagi keluar..🤢🤢🤮🤮

Selama seminggu di ICU, keadaan encik ni semakin pulih. Ditolak ke ward biasa..

Begitulah ceritanya, sy post disini utk kesedaran kawan kawan sekalian, kena buat routine checkup pergigian 6 bln sekali. Gigi yg rosak perlu rawatan yg betul dibuat oleh doktor gigi yg bertauliah. Sama jugak kes FAKE BRACES dan teeth whitening, gigi palsu, kena buat dgn dr gigi bertauliah. Kalau tak habis semua gigi anda.

KESEDARAN ITU PENTING. Jangan menyesal apabila terlambat.

Loading...

Tags: #Garagara #GIGI #Letak #Masuk #MINYAK #Motor #SAKIT

author
Author: 
    Syahrini Curhat dan Bilang Begini di Instagram, Kasih Kode Kesal Karena Reino Barack Pelit?
    slidegossip.com – Syahrini dikenal sbg salah satu artis papan atas yg memiliki byk
    Sudah Jatuh Tertimpa Tangga? Eksepsi Ditolak, Rey Utami dan Pablo Ditinggal Pengacara!
    slidegossip.com – Pasangan Rey Utami dan Pablo Benua bisa dibilang sedang apes. Seperti
    Tak Terbantahkan Lagi! Gebby Vesta Tunjukkan Bukti KTP Abash, Ternyata Memang Perempuan?
    slidegossip.com – Gebby Vesta kembali melancarkan serangan kepada seterunya Lucinta Luna. Namun kali
    Udah Jadi Pendakwah, Beredar Video Boy Hamzah Mabuk dan Ngamuk! Gagal Hijrah?
    slidegossip.com – Baru-baru ini publik dikejutkan dgn beredarnya video seorang artis pria tampan

    Comments are closed.