Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog mkn Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Maha ni jarang nak berjalan ke jauh-jauh travel naik kereta sendiri tapi kali ni rasa mcm teruja pula utk pergi ker satu bandar persisir pantai dlm daerah Manjung Perak iaitu Lumut. Pergi pun bukan saja-saja tau sebenarnya ia adalah perjalanan Maha utk menyertai buat pertama kalinya Lumut Eco Run 2019.  
Marina Island Pangkor Hotel Resort 31 1 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Tentang larian tu Maha akan ceritakan kemudian nanti tapi yg best sekarang ni nak kongsikan dimana Maha menginap sepanjang berada kat Lumut. Terima kasih kerana kali ini Maha dan kawan-kawan semua bermalam selama 3 hari 2 malam di Marina Island Pangkor Resort & Hotel. Hotel yg terletak di pulau buatan dan mempunyai lebih kurang 500 buah bilik.

Marina Island Pangkor Resort & Hotel Yg Besar

Hotel ini ada dua block bangunan serviced apartments yg diberi nama D’Sea yang korang blh lihat berwarna oren tu manakala  D’Ocean pula bangunan sebelah yg berwarna biru tu. Bg Maha yg pertama kali sampai kat sini memang sangat teruja kerana hotel ni dikelilingi laut sebab kat sini korang blh lihat matahari terbenam pd waktu senja dan juga melihat matahari terbit pd waktu pagi.
Marina Island Hotel Resort 27 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 11 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 12 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Bilik yg Maha duduk tu adalah bilik sangat luas dan mampu memuatkan sehingga 4 orang. Korang blh tengok kat ruang depan bilik ini sahaja ada 3 buah katil single manakala satu lagi katil berada kat dlm satu bilik khas. Bg Maha kalau datang satu keluarga 4 ke 5 orang memang sangat sesuai kat sini sangat selesa. Siap ada juga pantry sendiri bersama dgn kelengkapan seperti pemanas air dan juga mini peti sejuk.
Marina Island Hotel Resort 18 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 19 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 22 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 21 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 7 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Selain tu yg penting kalau korang duduk hotel bukan setakat selesa tapi kena ada kelengkapan yg cukup seperti kat sini Wifi percuma dlm bilik, set meja tulis, LED Tv dgn pelbagai saluran TV dan bilik berpenghawa dingin sepenuhnya. Dlm bilik ni ada satu bilik air sahaja iaitu di bahagian tengah yg mengandungi bath tab sangat sesuai utk korang yg suka berendam, hair dryer, toiletries serta rain shower.
Marina Island Hotel Resort 2 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 4 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 5 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 6 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 23 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Jadi ia sangat lengkap dan memenuhi utk korang datang bercuti dan berehat bersama keluarga. Selain drpada bilik yg besar utk 4 orang mereka ada juga sediakan bilik utk 2 orang serta bilik paling besar yg blh muatkan sehingga utk 16 orang. Semua bilik mesti ada pantry sendiri dan juga bilik air sendiri. Jadi blh datang ramai-ramai dan masak kat dlm hotel tu bawa je periuk nasi elektri masak sendiri dan mkn ramai-ramai jimat sangat. Harga bilik pula berbeza mengikut saiz dan juga tarikh, kalau korang nak tahu blh tengok kat laman web mereka lagi senang. 
Marina Island Pangkor Hotel Resort 22 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 23 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 25 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 26 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 27 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 29 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 32 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Harga termasuk sarapan pagi yg disediakan di Terumbu Cafe. Maha suka duduk kat hotel ni bukan sahaja kerana bilik mereka tapi juga beberapa kemudahan lain yg ada kat dlm hotel ni. Mereka siap ada sediakan ruang khas utk kanak-kanak yg dipanggil Kids Club. Mak bapak blh tinggal anak mereka kat dlm bilik tu utk tonton movie yg disediakan dan juga bermain permianan yg ada serta berseronok kat situ. 
Marina Island Pangkor Hotel Resort 40 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 38 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 39 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 43 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 25 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 13 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 26 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Juga ada kelengkapan lain seperti bilik gym walaupun tak berepa besar tapi ok lah blh utk mengeluarkan peluh. Lps tu terus sahaja terjun kat kolam renang mereka yg ada di bahagian luar. Nak mandi kat tepi pantai pun blh juga tak ada masalah sebab semua di kelilingi dgn laut dan lagun. Nak buat aktiviti mainan tepi pantai pun blh seperti bolar tampar pantai dan juga berkelah kat tepi pantai tu dibawah payung bersama keluarga atau kawan-kawan seronok giler. 

Fenzy Hippo Waterpark Masa Utk Main Air

Selain drpada penginapan ada juga aktiviti riadah luar yg menarik berdekatan dgn hotel ini iaitu Fenzy Hippo Waterpark. Ini adalah satu-satunya taman tema dgn keluasan 25 buah gelanggang badminton terapung di atas air. Menarik giler tempat ni blh main panjat-panjat dan juga terjun dlm air tu. Harga utk main waterpark ni RM35 utk dewasa dan RM20 untuk kanak-kanak. Korang akan rasa penat bila bermain kat situ tapi tetap puas hati. Bestnya kat sini kena main awal pagi kerana tak dipanaskan dgn mentari dan juga diganggu dgn angin kencang. Kalau main petang blh cuma agak terbataslah.
Marina Island Pangkor Hotel Resort 2 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 8 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 13 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 14 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 10 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Selain itu juga, sekitar kawasan pantai tu korang juga blh main seperti kayak, berbasikal, Paddle boat, Yoyo boat, Pelampung Unicorn dan byk lagi. Semua tu korang blh sewa dgn harga utk kayak RM20/30minit, Paddle boat RM30/30minit, Yoyo Boat RM15/30minit. Kawasan tepi pantai ni dibuka utk mainan dr pukul 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari dan sambung balik pukul 3.00 petang hingga 7.00 malam sahaja.
Marina Island Pangkor Hotel Resort 17 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 18 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 19 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 20 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 6 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 4 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 9 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 7 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Jadi kalau korang duduk kat Marina Island Pangkor Resort & Hotel ni mcm-macam aktiviti blh buat tak perlu nak pergi jauh kat situ sahaja dah blh habis satu hari dgn pelbagai aktiviti bersama. Tak akan bosannya kat sini tak perlu nak pergi jauh hehehehe. 
Marina Island Hotel Resort 15 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 14 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Hotel Resort 16 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Marina Island Pangkor Hotel Resort 1 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Tepi pantai tu juga mereka ada buat dekorasi seperti kincir angin utk korang bergambar dan menikmati pemandangan waktu petang menunggu matahari terbenam sangat cantik. Juga situ ada satu kolam menternak ikan besar iaitu Ikan Kerapu seberat 100 kilo kesayangan pemilik hotel ni dan ia telah diternak lebih dr 9 thn. Itu satu daya tarikan juga kalau ada sini korang blh bg mkn kat ikan-ikan tu ok.   
Tempahan hotel dan pertanyaan lanjut tentang hotel blh hubungi :
Laman web : https://marinaislandpangkorresort.com
Facebook : https://www.facebook.com/marinaislandpangkor
Tel : 605 680 5888   
Fax: 605 680580
Email : enquiries@marinaisland.com 

Buang Lemak Dgn Lumut Eco Run 2019 

Tadi Maha ada bg tahu yg Maha datang ker Lumut dan menginap kat hotel ini adalah semata-mata menyertai Lumut Eco Run 2019 yang terlah berlangsung pd 2 Mac 2019 yg lalu. Ia adalah larian pertama yg Maha sertai utk thn ini dan luar drpada KL. Saja nak cari angin luar dan menikmati tempat orang, kalau nak datang sendiri bercuti tak tahu bilakan. Larian Lumut ini adalah anjuran Patriot Malaysia dgn kerjasama Ultron, Dorsett Kuala Lumpur dan juga Marina Island Pangkor Resort & Hotel
Lumut Eco Run 2019 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Larian Lumut ini adalah lain drpada lain bg Maha kerana ia ada konsepnya tersendiri iaitu dimana ia bukan sahaja larian utk menyihatkan badan tapi dlm masa sama ia bertujuan utk mendidik masyarakat mecintai alam sekitar melalui tema-tema yg mereka adakan setiap thn. Larian ini akan berlangsung selama 4 thn berturut-turut dgn 4 tema yg berbeza iaitu tema Tanah bg thn 2019, tema Air bagi thn 2020, tema Api bagi thn 2021 dan tema Angin untuk thn 2022. Setiap thn mereka ada madel yg berbeza kalau korang rasa suka kumpul madel larian Lumut ini sangat sesuai utk sertai. Janji korang kena tamatkan larian ok.
Lumut Eco Run 2019 4 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Lumut Eco Run 2019 5 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Lumut Eco Run 2019 6 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Kenapa ia diadakan di Lumut? Ia adalah utk memperkenalkan eco pelancongan yg ada kat sekitar Lumut dan juga dlm masa sama ia mampu meningkatkan ekonomi masyarakat disekitar bandar ini. Ini kerana acara larian ini dibuka kepada semua rakyat Malaysia/pemastautin tetap dan juga pelari antarabangsa. Jadi secara langsung ia memberi pendedahan kepada orang luar tentang keunikan yg ada kat Lumut selain drpada pantai dan juga alam semulajadinya. 
Lumut Eco Run 2019 2 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai

Lumut Eco Run 2019 1 - Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai
Dengar kata lebih dr 1200 orang telah menyertai larian ini dan sambutan sangat hebat. Ada 3 kategori yg dianjurkan iaitu 5km utk Fun Run, 10km dan juga 21km utk half marathon. Maha hanya mampu masuk utk 10km sahaja tau dan berjaya menghabiskan semua larian dlm tempoh 2 jam juga lah wakakakka. Almaklumlah orang berlari tapi Maha byk berjalan tapi bestnya larian ni dpt masuk dlm Markas Pengkalan Lumut – TLDM tau bukan senang nak masuk kat sana.. Bg Maha aktiviti mcm ni sebenarnya bagus kalau dpt dilakukan sekali sekala utk kesihatan badan. Harap next time dpt join lagi utk larian lain pulak mana tahukan. Korang juga blh join utk thn seterusnya.
Pertanyaan tentang larian dan update akan datang layari: 
Facebook : https://www.facebook.com/LUMUTECORUN2019
Instagram : https://www.instagram.com/lumutecorun
Loading...

Tags: #Hotel #Island #Marina #Pangkor #Pantai #Pelancongan #Persisir #Pulau #resort

author
Author: 
    Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat (LAGU RAYA BARU)
    Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat Lagu Raya Ayda Jebat 2019, Lagu
    Sinopsis Telefilem Tiga Lima; Cereka Ahad TV3
    SINOPSIS TIGA LIMA Halim, baru kematian ayahnya, Daud. Kini ibunya, Hasnah perlu menyara
    Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam
    Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam | Hai korang, aduh-aduh sejak bulan
    GOT7 Terbang Tinggi Ke Luar Angkasa Pakai Baju Astronot Di Dance Practice ‘Eclipse’!
    Sepertinya  GOT7 baru saja mendarat dr luar angkasa, dan terjun utk melapor kepada

    Leave a reply "Marina Island Pangkor Resort & Hotel Pulau Pelancongan Persisir Pantai"