Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

ikan 2 1 - Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

Korang yg bekerja ada deadline mesti dekat dgn tarikh tu mesti ada yg terpaksa bekerja lebih masa dan tidak cukup tidur bg memastikan tidak terbabas deadline.  Kebiasaannya di hari-hari begini ramai yg mencari kopi dgn alasan penambah tenaga dan mengelakkan mengantuk. Apa kata mulai sekarang tinggalkan kopi dan ambil lima mknan ini bg memastikan korang semua kekal bertenaga:-

telur 3 - Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

TELUR:

Bila kurang tidur dan rasa mengantuk, sel-sel otot akan menjadi penat. Bg mengatasi masalah ambil asid lemak seperti EPA dan DHA dan sumber mknan seperti putih telur.  Utk mendatangkan selera, korang blh hidangkannya bersama sayuran hijau yg kaya dgn zat besi seperti bayam dan kailan yg kaya zat besi, secara tidak langsung menjauhkan korang dr anemia yg disebabkan kepenatan

ikan 2 1 - Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

IKAN:

Ikan seperti tuna salmon dan sardin antara ikan kaya dgn kandungan protein yg tinggi akan menjadikan korang lebih bertenaga. Sementara lemak tak tepunya membantu otak lebih fokus  semasa melakukan pekerjaan.

mangga - Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

BUAH MANGGA

Tahu tak, bila penat dan mengantuk blh mendorong korang mengindamkan mknan manis dan karbo. Ini adalah salah satu  petanda bahawa badan kurang bahan bakar. Dibandingkan kudapan seperti coklat, aiskrim dan mknan berkalori tinggi. Sebaiknya mkn mangga sbg ganti yg baik kerana ia mempunyai kandungan semulajadi.

kekacang 2 - Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

KEKACANG:

Lemak tak tepu dlm kekacang seperti mede, dikatakan mampu menghalang hormon penyebab stres. Selain itu, kekacang tinggi lemak ini blh membuatkan korang rasa kenyang tanpa menyebabkan peningkatan gula dlm darah.

oat meal - Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur.

OAT MEAL:

Bijirin seperti gandum dlm oatmeal mengandungi karbohidrat kompleks membantu anda rasa kenyang lebih lama dan peningkatan paras glukosa dlm darah lebih lambat berbanding nasi.

Senang je kan,  mknan ini selain membantu korang lebih produktif, ia juga tidak akan menjadikan korang gemuk, walaupun mengambil dan memakannya di waktu malam hari.

Komen anda


Loading...

Tags: #Kalau #kurang #Makan #Mknan #Penat #Tidur

author
Author: 
  MEE GORENG UDANG KERING
  My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
  Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
  FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

  Leave a reply "Makan 5 Mknan Ini Kalau Penat & Kurang Tidur."