Mak Bapa Perlu Hati-Hati Dgn Rich Kid Syndrome!

Oleh : Taufiq Razif

Hati-hati dgn Rich Kid Syndrome!

Hati-hati bila anak kita terlalu sukakan barang barang branded, selalu mendesak nak mkn tempat mewah dan mahal, jijik dgn tempat tempat yg murah dan jadikan mak ayahnya ATM berjalan.

sdf

RichBKidBSyndrome2521 - Mak Bapa Perlu Hati-Hati Dgn Rich Kid Syndrome!

 
Jangan jangan anak kita dah kena Rich Kid Syndrome ( RKS )!

Sindrom ni bukan kena pd anak anak orang kaya je tetapi anak anak orang biasa biasa pun blh kena. Kadang-kadang kita dulu pernah jatuh miskin, jadi bila dah berduit sikit kita pun hamburkanlah pd anak anak kita.

Ye, kita taknak anak kita susah mcm kita dulu dulu. Kita anggap inilah ‘ act of love’ kita pd mereka tapi limpahan kemewahan tanpa kawalan ni hanya akan merosakkan identiti dan ‘self-control’ anak kita.

Akhirnya mereka akan jijik dgn kesusahan dan memandang hina semua yg berkaitan dgn kesusahan dan kemiskinan. Jinakkan kembali RKS ini dgn selalu menceritakan pengalaman-pengalaman kemiskinan dan kesusahan diri kita suatu ketika dulu.

” Nak, hidup kamu dah senang sangat sekarang. Sini ayah nak ceritakan pengalaman ayah tinggal di rumah buruk nenek dulu”.

” Nak, kamu sekarang ni dah mewah sangat. Sini mak cerita betapa peritnya hidup mak dulu”.

Turunkanlah ego anak RKS ini dgn menceritakan kedaifan dan kemiskinan anak anak pelarian dan fakir miskin di sekelilingnya.
Bagitahu anak mereka bahawa anak anak yg susah itu WUJUD di dunia ini.

Bagitahu anak RKS ini bahawa ada anak di luar sana yg tiap hari hanya mkn roti dan sayur! Bgtahu juga anak RKS ini bahawa ada anak di luar yg seumur hidupnya tak mampu pun nak menjamah KFC mahupun McD!
Bagitahu juga anak RKS ini bahawa di luar sana ada berjuta kanak kanak yg tak ada mknan pun utk dimakan hari ini!

p/s : Anak yg mengalami Rich Kid Syndrome ni akan sangat susah berpuas hati dgn kebaikan & budi drpada mak ayahnya sendiri! Jadi, ubahlah cara didikan kita sebelum terlambat.


Loading...

Tags: #bapa #HatiHati #Perlu #Rich #Syndrome

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Comments are closed.