Lebih 300 profesor dlm MPN tolak PPSMI

Dr Shamsul Amri Baharuddin white 1525340087 1 - Lebih 300 profesor dlm MPN tolak PPSMI

Majlis Profesor Negara (MPN) menolak cadangan kerajaan utk memperkenalkan semula Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Mentematik dlm Bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah dan menyifatkannya sbg “terbukti gagal”.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif MPN, Profesor Dr Raduan Che Ros, berkata penolakan pelaksanaan PPSMI dibuat berdasarkan fakta yg telah diperolehi.

“MPN telah melakukan tinjauan dan seramai 560 profesor telah memberi pandangan mereka berkaitan PPSMI. Bukan senang utk kita kumpulkan pandangan 560 profesor ini.
Iklan
“(Seramai ) 57 peratus profesor tidak setuju PPSMI diperkenalkan semula dan kita tidak ambil mudah pandangan profesor ini.

“Ya, (menolak PPSMI) kecuali ada strategi baru yg blh buktikan kejayaan pelaksanaan PPSMI,” katanya dlm sidang media di pejabat MPN di Kajang, hari ini.

Jumlah 57 peratus bersamaan lebih 300 profesor.

Tingkat penguasaan bahasa Inggeris

Bagaimanapun Raduan berkata, keutamaan perdana menteri kepada usaha utk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dlm kalangan graduan harus diberi perhatian oleh kerajaan.

Pada 31 Jan lalu, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad sekali lagi mencadangkan PPSMI dikembalikan.

Kenyataan mengenainya dimuat naik di You Tube rasmi beliau, namun ia tidak menjelaskan bagaimana dasar itu akan dilaksanakan.

Bagaimanapun, Mahathir yg juga pemangku menteri pendidikan berkata ia masih belum diputuskan dan sebarang keputusan akan dibuat berdasarkan pendapat majoriti anggota kabinet.

Bagaimanapun cadangan itu mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk pejuang bahasa yg menolak sebarang usaha mengembalikan PPSMI.

Dasar PPSMI pertama kali diperkenalkan pd 2003, ketika Mahathir kali pertama sbg perdana menteri.

Ia kemudian digantikan dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) secara berperingkat mulai 2009.

Pada 2015, di bawah dasar MBMMBI, kerajaan memperkenalkan program dwibahasa (DLP) di sejumlah sekolah, dgn tujuan menyokong penguasaan kemahiran berbahasa Inggeris melalui pendedahan tambahan secara tidak langsung.

Bukti dr UKM

Sementara itu, Pengerusi MPN Profesor Ulung Dr Shamsul Amri Baharuddin berkata sistem pendidikan seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah membuktikan bahasa kebangsaan berjaya melahirkan graduan berjaya dlm bidang kritikal termasuk doktor.

Katanya, sekiranya PPSMI dikembalikan ia akan mengulangi hujah kegagalan dasar itu sebelum itu.

“UKM wujud sejak thn 1970-an, semuanya diajar dlm Bahasa Melayu termasuk doktor. Apakah kita tak mampu kerana ajar dlm Bahasa Melayu.

“Adakah negara lain buat begini (PPSMI), kalau ada bukti sebuah negara antah berantah (telah berjaya laksanakannya),” katanya.


Loading...

Tags: #Lebih #PPSMI #profesor #Tolak

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.