Latih semula guru, pendidik mengenai Falsafah Pendidikan Kebangsaan – Rektor UIA

6F1641EA 14B2 4294 A426 508F4F47A8F0 - Latih semula guru, pendidik mengenai Falsafah Pendidikan Kebangsaan - Rektor UIA

PETALING JAYA: Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dzulkifli Abdul Razak berkata Malaysia perlu melatih semula guru mereka dr tadika ke universiti mengenai matlamat dan objektif Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Beliau berkata dgn menganalisis falsafah, pendidik dpt mempelajari utk mengubah pengajaran mereka sendiri utk memastikan bahan pelajaran melibatkan domain yg berbeza.

“Pendidikan adalah tentang mewujudkan keseimbangan manusia apabila anda mesti mempunyai kapasiti intelektual yg seimbang, keupayaan emosi, keupayaan rohani, dan keupayaan fizikal. Semua keempat ini mestilah seiring.

Menyentuh mengenai kemahiran, Dzulkifli berkata ia adalah mengenai keupayaan seluruh manusia utk memenuhi keperluan dan cabaran abad ke-21.

Oleh itu, sistem pendidikan tidak sepatutnya dipisahkan dan disasarkan kepada keperluan khusus sahaja.

“Anda mesti memahami abad ke-21, dunia dlm keadaan camuk dan anda perlu melibatkan diri dgn semua dan membangunkan lagi masyarakat.

“Bagi saya, inilah yg kita sebut sbg kemakmuran bersama. Saya tidak mempunyai wang utk diberi tetapi pengetahuan utk berkongsi, adalah sumbangan saya utk kemakmuran bersama dan mereka yg menimba pengetahuan ini juga blh berfikir dgn menjurus ke depan pd masa yg sama,” katanya, dipetik Bernama.

Dalam pd itu, Malaysia harus mengambil sikap yg sangat programatik dlm memperbaiki sistem pendidikannya demi mempersiapkan generasi muda utk menghadapi realiti sosioekonomi.

Beliau menghadiri Persidangan Praxis Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) 2019 di sini semalam.

Fellow Kanan di S. Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University (NTU), Singapura, Farish Ahmad Noor berkata pd masa akan datang gagasan kerjaya tetap dianggap sbg perkara yg sudah berlalu disebabkan inovasi dan teknologi yg telah mengambil alih.

“Jadi disiplin keseluruhan seperti perakaunan dan kejuruteraan blh digantikan oleh mesin. Oleh itu, adalah sangat penting utk melengkapkan pelajar Malaysia dgn ciri-ciri ketahanan supaya mereka dpt menghadapi pengalaman yg sukar.

“Saya rasa sangat penting bg kita utk memandang kepada negara-negara lain yg dekat dgn kita utk menyesuaikan modelnya kerana sifat perubahan pendidikan, kerana semua corak kerja dan kerjaya akan berubah tidak lama lagi,” katanya.

Terdahulu, dlm sesi serentak, Farish berkongsi pandangannya mengenai topik Teknologi, Modal Insan, dan Kemahiran: Tenaga Kerja Malaysia Melangkaui 2020.

Farish Ahmad berkata ketahanan dpt mengajar melalui eksperimen, pengalaman dan juga melalui cara lain seperti pemikiran kritis dan logika pengajaran, juga bagaimana utk menangani masalah.

“Saya fikir pd masa ini, kami masih berusaha utk menyampaikan asas dlm keperluan asas, membaca, dan menulis.

“Tetapi dgn daya tahan, ia memberikan keupayaan utk pelajar menyesuaikan diri dan berubah ketika mereka perlu, ” kata Farish yg telah mengajar di Singapura sejak 10 thn yg lalu.

Loading...

Tags: #Falsafah #Guru #kebangsaan #Latih #Mengenai #Pendidik #Pendidikan #Rektor #Semula

author
Author: 
  5 Artis Ini Pernah Lakukan Hal Jorok? No 3 Pipis di Westafel, No 5 BAB di Celana Saat Konser!
  slidegossip.com – Artis itu juga manusia loh. Sama seperti yg lain, mereka juga
  Husnul Khatimah? 3 Artis Indonesia Ini Meninggal Usai Shalat, No 3 Masih Pakai Mukena!
  slidegossip.com – Jodoh, rezeki sehinggal ajal adalah rahasia Yg Maha Kuasa. Tak ada
  3 Artis Terkenal Indonesia Ini Mati Meninggalkan Hutang, No 3 Ketakutan dan Bunuh Diri?
  slidegossip.com – Umur manusia memang sudah ditentukan oleh yg Maha Kuasa. Tuhan bisa
  Muat Turun Koleksi Buku Program, Buku Laporan Minit, Teks Pengacara Majlis Mesyuarat Agong PIBG
  Berikut kami kongsikan hampir 30 rekaan Buku Program Mesyuarat Agong PIBG, Buku Laporan

  Comments are closed.