Latih semula guru fahami Falasafah Pendidikan Kebangsaan – Rektor UIA

7EEA93FA 412F 43BD BFD5 41886EF65E3A - Latih semula guru fahami Falasafah Pendidikan Kebangsaan - Rektor UIA

PETALING JAYA: Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dzulkifli Abdul Razak berkata Malaysia perlu melatih semula guru mereka dr tadika ke universiti mengenai matlamat dan objektif Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Beliau berkata dgn menganalisis falsafah, pendidik dpt mempelajari utk mengubah pengajaran mereka sendiri utk memastikan bahan pelajaran melibatkan domain yg berbeza.

“Pendidikan adalah tentang mewujudkan keseimbangan manusia apabila anda mesti mempunyai kapasiti intelektual yg seimbang, keupayaan emosi, keupayaan rohani, dan keupayaan fizikal. Semua keempat ini mestilah seiring.

Menyentuh mengenai kemahiran, Dzulkifli berkata ia adalah mengenai keupayaan seluruh manusia utk memenuhi keperluan dan cabaran abad ke-21.

Oleh itu, sistem pendidikan tidak sepatutnya dipisahkan dan disasarkan kepada keperluan khusus sahaja.

“Anda mesti memahami abad ke-21, dunia dlm keadaan camuk dan anda perlu melibatkan diri dgn semua dan membangunkan lagi masyarakat.

“Bagi saya, inilah yg kita sebut sbg kemakmuran bersama. Saya tidak mempunyai wang utk diberi tetapi pengetahuan utk berkongsi, adalah sumbangan saya utk kemakmuran bersama dan mereka yg menimba pengetahuan ini juga blh berfikir dgn menjurus ke depan pd masa yg sama,” katanya, dipetik Bernama.

Dalam pd itu, Malaysia harus mengambil sikap yg sangat programatik dlm memperbaiki sistem pendidikannya demi mempersiapkan generasi muda utk menghadapi realiti sosioekonomi.

Beliau menghadiri Persidangan Praxis Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) 2019 di sini semalam.

Fellow Kanan di S. Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University (NTU), Singapura, Farish Ahmad Noor berkata pd masa akan datang gagasan kerjaya tetap dianggap sbg perkara yg sudah berlalu disebabkan inovasi dan teknologi yg telah mengambil alih.

“Jadi disiplin keseluruhan seperti perakaunan dan kejuruteraan blh digantikan oleh mesin. Oleh itu, adalah sangat penting utk melengkapkan pelajar Malaysia dgn ciri-ciri ketahanan supaya mereka dpt menghadapi pengalaman yg sukar.

“Saya rasa sangat penting bg kita utk memandang kepada negara-negara lain yg dekat dgn kita utk menyesuaikan modelnya kerana sifat perubahan pendidikan, kerana semua corak kerja dan kerjaya akan berubah tidak lama lagi,” katanya.

Terdahulu, dlm sesi serentak, Farish berkongsi pandangannya mengenai topik Teknologi, Modal Insan, dan Kemahiran: Tenaga Kerja Malaysia Melangkaui 2020.

Farish Ahmad berkata ketahanan dpt mengajar melalui eksperimen, pengalaman dan juga melalui cara lain seperti pemikiran kritis dan logika pengajaran, juga bagaimana utk menangani masalah.

“Saya fikir pd masa ini, kami masih berusaha utk menyampaikan asas dlm keperluan asas, membaca, dan menulis.

“Tetapi dgn daya tahan, ia memberikan keupayaan utk pelajar menyesuaikan diri dan berubah ketika mereka perlu, ” kata Farish yg telah mengajar di Singapura sejak 10 thn yg lalu.


Loading...

Tags: #fahami #Falasafah #Guru #kebangsaan #Latih #Pendidikan #Rektor #Semula

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.