Latih semula guru fahami Falasafah Pendidikan Kebangsaan – Rektor UIA

Loading...

7EEA93FA 412F 43BD BFD5 41886EF65E3A - Latih semula guru fahami Falasafah Pendidikan Kebangsaan - Rektor UIA

PETALING JAYA: Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dzulkifli Abdul Razak berkata Malaysia perlu melatih semula guru mereka dr tadika ke universiti mengenai matlamat dan objektif Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Beliau berkata dgn menganalisis falsafah, pendidik dpt mempelajari utk mengubah pengajaran mereka sendiri utk memastikan bahan pelajaran melibatkan domain yg berbeza.

“Pendidikan adalah tentang mewujudkan keseimbangan manusia apabila anda mesti mempunyai kapasiti intelektual yg seimbang, keupayaan emosi, keupayaan rohani, dan keupayaan fizikal. Semua keempat ini mestilah seiring.

Menyentuh mengenai kemahiran, Dzulkifli berkata ia adalah mengenai keupayaan seluruh manusia utk memenuhi keperluan dan cabaran abad ke-21.

Oleh itu, sistem pendidikan tidak sepatutnya dipisahkan dan disasarkan kepada keperluan khusus sahaja.

“Anda mesti memahami abad ke-21, dunia dlm keadaan camuk dan anda perlu melibatkan diri dgn semua dan membangunkan lagi masyarakat.

“Bagi saya, inilah yg kita sebut sbg kemakmuran bersama. Saya tidak mempunyai wang utk diberi tetapi pengetahuan utk berkongsi, adalah sumbangan saya utk kemakmuran bersama dan mereka yg menimba pengetahuan ini juga blh berfikir dgn menjurus ke depan pd masa yg sama,” katanya, dipetik Bernama.

Dalam pd itu, Malaysia harus mengambil sikap yg sangat programatik dlm memperbaiki sistem pendidikannya demi mempersiapkan generasi muda utk menghadapi realiti sosioekonomi.

Beliau menghadiri Persidangan Praxis Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) 2019 di sini semalam.

Fellow Kanan di S. Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University (NTU), Singapura, Farish Ahmad Noor berkata pd masa akan datang gagasan kerjaya tetap dianggap sbg perkara yg sudah berlalu disebabkan inovasi dan teknologi yg telah mengambil alih.

“Jadi disiplin keseluruhan seperti perakaunan dan kejuruteraan blh digantikan oleh mesin. Oleh itu, adalah sangat penting utk melengkapkan pelajar Malaysia dgn ciri-ciri ketahanan supaya mereka dpt menghadapi pengalaman yg sukar.

“Saya rasa sangat penting bg kita utk memandang kepada negara-negara lain yg dekat dgn kita utk menyesuaikan modelnya kerana sifat perubahan pendidikan, kerana semua corak kerja dan kerjaya akan berubah tidak lama lagi,” katanya.

Terdahulu, dlm sesi serentak, Farish berkongsi pandangannya mengenai topik Teknologi, Modal Insan, dan Kemahiran: Tenaga Kerja Malaysia Melangkaui 2020.

Farish Ahmad berkata ketahanan dpt mengajar melalui eksperimen, pengalaman dan juga melalui cara lain seperti pemikiran kritis dan logika pengajaran, juga bagaimana utk menangani masalah.

“Saya fikir pd masa ini, kami masih berusaha utk menyampaikan asas dlm keperluan asas, membaca, dan menulis.

“Tetapi dgn daya tahan, ia memberikan keupayaan utk pelajar menyesuaikan diri dan berubah ketika mereka perlu, ” kata Farish yg telah mengajar di Singapura sejak 10 thn yg lalu.

Loading...

Tags: #fahami #Falasafah #Guru #kebangsaan #Latih #Pendidikan #Rektor #Semula

author
Author: 
  Ditanya Jika Bertemu Syahrini dan Reino, Luna Maya: Gue Nggak Pernah Menghindar!
  slidegossip.com – Meski telah berakhir, kisah asmara Luna Maya dgn Reino Barack menjadi
  Jom Cuti Sekolah Bersama Captain Quack & Friends Di Sunway Lagoon
  Hi semua.. Dah masuk cuti sekolah kan mesti tengah planning nak bawa anak-anak
  Sindir Artis yg Suka Pamer Isi ATM? Tamara Bleszynski: Receh, Sangat Memalukan!
  slidegossip.com – Belakangan ini byk artis-artis yg ikut-ikutan membongkar isi saldo di ATM
  Bibir Bengkak, Barbie Kumalasari Disantet? Mbah Mijan: Dari Orang yg Ditolak Cintanya!
  slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang dr Barbie Kumalasari. Baru-baru ini bibir Barbie Kumalasari

  Comments are closed.