Kurikulum Model Taba

Loading...

taba 03 1 - Kurikulum Model Taba

Taba - Kurikulum Model Taba
1. Latar Belakang
Pada awalnya kurikulum difahami sbg sejumlah bahan pelajaran yg disusun secara logik, atau isi pengajaran yg disampaikan oleh guru. Kurikulum ialah suatu program pendidikan yg mengandungi berbagai bahan pelajaran dan pengalaman belajar yg diprogramkan, dirancang secara sistemik atas dasar kelaziman atau kebiasaan yg berlaku yg dijadikan panduan dlm proses pembelajaran oleh pendidik dan peserta didik utk mencapai tujuan pendidikan.
Menurut Hilda Taba (1962): kurikulum adalah pernyataan tentang tujuan-tujuan pendidikan yg bersifat umum dan khusus dan bahan-bahannya dipilih dan diorganisasikan berdasarkan suatu pola tertentu utk kepentingan belajar dan mengajar. Pemahaman dlm menginterpretasi makna kurikulum begitu luas. Tapi pd dasarnya maksud dan tujuannya adalah sama iaitu tentang pengertian kurikulum pendidikan. Terdapat banyak model yg dapat digunakan dlm pengembangan kurikulum. Namun pemilihan suatu model pengembangan kurikulum harus disesuaikan dgn sistem pendidikan dan sistem pengolahan pendidikan yg diamalkan serta model konsep pendidikan mana yg digunakan. Salah satu model dlm pengembangan kurikulum yg terkenal ialah Model Taba.

Tujuan Penulisan
Artikel ini disusun agar dapat memberikan tambahan maklumat tentang pengembangan kurikulum model Taba khasnya guru-guru sbg pendidik dlm kegiatan pembelajaran supaya tujuan dr kegiatan pembelajaran dapat tercapai dan lebih terarah.

Pengertian Model
 Briggs (Ghafur, 1982 ; 27) mendifinisikan model sbg suatu bentuk prosedur yg berurutan utk mewujudkan suatu proses, seperti penilaian keperluan, pemilihan media dan evaluasi.
2. Pengembangan kurikulum
Pengembangan kurikulum merupakan suatu istilah yg komprehensif di dlmnya mencakupi perancangan, penerapan dan penilaian. Kerana kurikulum memiliki implikasi terhadap adanya perubahan dan penambahbaikan, maka istilah pengembangan kurikulum ada ketikanya juga disamakan dgn istilah penambahbaikan kurikulum (curriculum improvement). Sungguhpun pd banyak keadaan penambahbaikan itu merupakan kesan dr adanya pengembangan (Oliva, 1992 ; 26).
3. Model pengembangan kurikulum
Model pengembangan kurikulum itu adalah gambaran sistematik mengenai prosedur yg ditempuh dlm melakukan aktiviti pengembangan kurikulum. iaitu proses merancang, pelaksanaan, dan penilaian kurikulum, dimana inti dr aktiviti ini sebenarnya adalah pengambilan keputusan tentang apa, mengapa dan bagaimana kompenen – kompenen kurikulum yg akan dibuat.
2. Model – Model Pengembangan Kurikulum
1. The Administrative model
Merupakan model paling awal dan paling banyak digunakan. Diberi nama model administratif atau line staff kerana inisiatif dan gagasan pengembangan datang dr para pentadbir pendidikan dan menggunakan prosedur administrasi.
2. Beauchamp’s system
Model pengembangan kurikulum ini dikembangkan oleh Beauchamp seorang ahli kurikulum. Beauchamp mengemukakan 5 hal di dlm pengembangan suatu kurikulum :
i. Menetapkan arena atau lingkungan wilayah utk membuat keputusan
ii. Menetapkan kakitangan
iii. Organisasi dan prosedur pengembangan kurikulum
iv. Implementasi kurikulum
v. Evaluasi kurikulum
3. The Grass Roots Model
Model pengembangan ini merupakan kontra dr model administratif. Inisiatif dan upaya pengembangan kurikulum bukan datang dr atas tetapi dr bawah, iaitu guru-guru atau sekolah.
4. Rogers Interpersonal Relations Model
Rogers bukan seorang ahli pendidikan (ia ahli psikologi atau psikoterapi) tetapi konsep-konsepnya tentang psikoterapi khususnya bagaimana membimbing individu juga dapat diterapkan dlm bidang pendidikan dan pengembangan kurikulum. Ada 4 langkah pengembangan kurikulum model Rogers.
i. pemilihan halatuju dr sistem pendidikan.
ii. peranan guru dlm pengalaman kelompok yg intensif.
iii. pengembangan pengalaman kelompok yg intensif utk satu kelas atau unit pelajaran.
iv. peranan ibubapa dlm kegiatan kelompok.
5. The Systematic Action-research Model
Model kurikulum ini didasarkan pd asumsi bahawa perkembangan kurikulum merupakan perubahan sosial. Sesuai dgn asumsi tersebut model ini menekankan pd tiga perkara itu : hubungan insani, sekolah dan organisasi masyarakat serta wibawa dr pengetahuan profesional.
6. Taba’s Inverted Model
Ada 5 langkah pengembangan kurikulum model Taba :
a. Mengadakan unit-unit eksperimen bersama guru-guru.
b. Menguji unit eksperimen.
c. Menjalankan semakan dan penggabungan.
d. Pengembangan keseluruhan kerangka kurikulum.
e. Pelaksanaan dan Penyebaran.

3. Model Pengembangan Kurikulum Taba
Kurikulum Taba adalah salah satu model pengembangan kurikulum yg disusun oleh Hilda Taba. Model pengembangan kurikulum ini dibuat dgn memodifikasi model dasar Tyler agar lebih representatif terhadap perkembangan kurikulum utk semua jenis sekolah. Dlm pendekatannya, Taba menganjurkan utk menggunakan pertimbangan ganda terhadap isi (organisasi kurikulum yg logik) dan individu pelajar (psikologi organisasi kurikulum). Langkah-langkah dlm proses pengembangan kurikulum menurut Taba adalah:
Step 1 : Diagnasis Keperluan (Diagnosing needs)
Step 2 : Membentuk (Formulating Specific Objectives)
Step 3 : Memilih Pengalaman Isi Kandungan Pembelajaran (Selecting Content)
Step 4 : Penyusunan Pengalaman Kandungan Pembelajaran (Organizing Content.)
Step 5 : Pemilihan pengalaman belajar (Selecting Learning Experiences (Avtivities))
Step 6 : Penyusunan (Organizing Leaming Experiences Avtivities)
Step 7 : Menentukan Apa dan Bagaimana Menilai Objektif Langkah-langkah (Evaluating)
Step 8 : Checking for Balance and Seguence

Taba menyatakan bahawa keputusan-keputusan pd elemen asas harus sahih. Kriteria mungkin berasal dr berbagai sumber seperti dr tradisi, tekanan tekanan sosial dan kebiasaan-kebiasaan yg ada.
Agar kurikulum menjadi selari dan bersesuaian dgn pengalaman belajar murid, ini bermakna melaksanakan diagnosis berbagai keperluan murid-murid sangat dituntut. Hal ini merupakan langkah penting pertama dr Taba. Tentang apa yg anak didik inginkan dan perlukan utk belajar. Langkah kedua yakni, formulasi yg jelas dan tujuan tujuan yg komprehensif utk membentuk dasar pengembangan elemen-elemen berikutnya. Taba berpendapat bahawa hakikat tujuan akan menentukan jenis pelajaran yg perlu utk diikuti.
Langkah 3 dan 4 diintegrasikan dlm realiti meskipun utk tujuan mempelajari kurikulum. Taba membedakan diantara keduanya, utk menggunakan langkah-langkah ini pendidik perlu menformulasikan dulu tujuan-tujuan, sbgmana halnya mengetahui secara mendalam terhadap isi kurikulum. Begitu juga dgn 5 dan 6 yg berhubungan dgn tujuan dan isi. Utk menggunakan langkah ini secara efektif Taba menganjurkan para pengembang kurikulum utk memperoleh suatu pengertian terhadap prinsip-prinsip belajar tertentu, strategi konsep yg dipakai, dan urutan belajar. Pd langkah terakhir (7) Taba menganjurkan para pengembang kurikulum utk mengonsepkan dan merancangkan berbagai strategi evaluasi. Model kurikulum Tyler dan Taba dikategorikan ke dlm Rational Model atau Objectives Model.
Kelebihan dr model Taba dan model Tyler ini yakni, Rational Model yg logik strukturnya menjadikan sbg dasar yg berguna dlm perancangan dan pemikiran kurikulum. Model ini telah mengelakkan salah faham, sebuah tugas yg susah dr perspektif kebanyakan pengembang kurikulum. Para pendidik dan para pengembang kurikulum yg bekerja dibawah model rasional (rational model) memberikan suatu jalan yg tidak berbelit-belit dan mempunyai pendekatan waktu yg efisien. Dlm mengevaluasi proses kurikulum, satu hal yg dapat dihujahkan adalah Tyler dan Taba telah mendapatkan sesuatu yg sifatnya rasional, yg menyokong pembangunan kurikulum setidaknya dr perspektif rasional.

Kelemahan dr model ini iaitu:
a. Latar belakang pengalaman dan kurangnya persiapan diri seorang pendidik utk berfikir dan mengembangkan pemikirannya secara logik dan sistematik akan mengalami kesulitan dlm menggunakan model ini.
b. Kurang jelasnya hakikat belajar mengajar, kerana seringkali pembelajaran justru terjadi di luar tujuan-tujuan tersebut.
c. Terlalu berlebihan menekankan pd formula hasil seperti mementingkan tujuan perilaku (behavior objectives).

Kesimpulan
Kurikulum Taba adalah salah satu model pengembangan kurikulum yg dihasilkan oleh Hilda Taba dgn memodifikasi model dasar Tyler agar lebih representatif dan sesuai terhadap perkembangan kurikulum di berbagai sekolah agar kurikulum bersesuaian dgn pengalaman belajar murid. Adalah menjadi keutamaan kerana peri pentingnya pelaksanaan mediagnosis berbagai keperluan murid. Hal ini merupakan langkah penting pertama dr Taba. Tentang apa yg murid-murid inginkan dan perlukan utk belajar.

Bibliografi
Sukmadinata, Nana Syaodih. 2011. Pengembangan Kurikulum Teori dan Praktek. Bandung : PT Remaja Rosdakarya.
Idi, Abdullah. 2010. Pengembangan Kurikulum Teori & Praktik. Jogjakarta : AR-RUZZ Media.

Loading...

Tags: #Kurikulum #Model #Taba

author
Author: 
  Pengambilan Guru Interim SK & SJKC Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Thn 2020
  Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempelawa calon yg berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam utk
  Singgung Soal Pamer, Maia Estianty dan Sandra Dewi Tertawa Lps! Sindir Syahrini?
  slidegossip.com – Maia Estianty dikenal sbg artis yg sering melontarkan kata-kata bijak. Baru-baru
  Jokowi Kunjungi Lokasi Kebakaran Hutan di Riau, Ernest Prakasa: Awww Basi Banget!
  slidegossip.com – Presiden Joko Widodo (Jokowi) akhirnya menyempatkan diri utk mengunjungi lokasi kebakaran
  Craving Masakan Melayu Asli? Datang Je Restoran Sisik Ikan Bakar Klang
  Assalamualaikum & hi kawan-kawan.. Last week BBL pergi satu kedai masakan Melayu Asli

  Leave a reply "Kurikulum Model Taba"