Kucing Aku Sakit Sporo

54255098 341174229848538 5859159677572481024 n 1 - Kucing Aku Sakit Sporo

Kucing Aku Sakit Sporo 

Assalamualaikum , Lately ni Lisa dah mula kurang masa utk menulis entri dlm blog .  Bermula hujung bulan satu tak silap . Sebenarnya bukan malas , tapi tak cukup masa nak menulis . Lebih lagi sejak dapat tau yg kucing kena jangkitan Sporo. “Sporo  ringkasan bagi nama Sporotrichosis ialah  penyakit yg mudah menjangkiti haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing. Kebiasaannya haiwan yg terdedah kepada aktiviti luar lebih mudah dijangkiti penyakit ini menerusi kulat Sporo. Kulat tersebut akan masuk ke badan melalui mulut atau luka atau kedua-duanya dan luka tersebut tidak akan kering walaupun dirawat ”  . 
53557105 258104478428636 7437200902018039808 n - Kucing Aku Sakit Sporo
Gambar sebelum kena sporo

JANGKITAN SPORO PADA KUCING 

54430310 310494176303658 7427171788309659648 n - Kucing Aku Sakit Sporo
Haritu masa kucing ni bunting aku sedar dia bersin-bersin je . Lepas sebelum beranak lagi .. ada main kejap then perasan hidung ni mancung. Lisa ingat memang kucing ni hidung mancung dr awal lagi.. rupanya penyakit . Then lepas beranak , kucing ni kena kurap kat telinga bagian kanan. Dah try gunakan apple cedar utk  spray di kurap tu tapi masih tak elok . Lepas tu nampak kesan kudis kat beberapa bagian tubuh… sampaila part hidung dia luka . 
54417710 353193155296746 5755424127041142784 n - Kucing Aku Sakit Sporo
(kurap ditelinga teruk )
3 hari tak sembuh juga kurap tu , so i buat keputusan checkup ke Klinik Haiwan . Nak check up ke VET , tak kena masa pula.. lagipon kat tempat Lisa ni VET tuk rawatan tak buka setiap hari . Emm EMMM… . Ok , pergi klinik , minta tengok kan meow ni ( nama dia meow meow ) , lepas tu dia check .. bagitau kucing ni demam and flu  pastu kurap . Lepas tu dia check kudis , test guna microscope  , takut suspect SPORO . Dia cakap , hidung kucing macam tu sebab flu . .. OK .. Dr. bagi inject antibiotik flu and utk kurap tu dia bagi ubat sapu. Takleh inject sebab baru lepas bagi antibiotik . Dr tu cakap , sekarang ni ramai customer tak blh nak check secara detail sebab mkn masa. Dia blh check guna microscope je .  Lisa ok je then kemudian tunggu ubat lepas tu balik. Kat sini habis RM75 termasuk inject tadi . Dapat  ubat termasuk ubat sapu sekali. Ubat FLu , Antibiotik dan ubat demam . 
Lepas sehari Klinik tu whatsapp , bagi tau ,, kucing negative SPORO . Lisa pon happy la ye ,. tapi mereka bagitau kalau masih tak ok lagi dlm seminggu kena bawa datang utk check up lebih detail. 
54515879 368682987061742 2330292462733492224 n - Kucing Aku Sakit Sporo
( kurap ditelinga dah sembuh tapi kudis n luka semakin membesar and keluar benjol benjol ) 
Tapi.. seminggu berlalu , tak elok juga kucing ni . Yg paling ketara hidung dah mula rongak ,, kudis pon bertambah. Utk kurap dah elok lepas 3 hari . Hati ini macam luruh beb , ramai bagitau tu positive SPORO dah . Then masa tu raya CNY pula.. ramai klinik tutup. Lisa pergi la lepas CNY .. 2minggu after checkup pertama . Dr. tu bagitau ni SPORO ni , makin merebak . Awal dah bagitau.. suruh PTS ( Put To SLeep ) tidurkan kucing atau bahasa kasarnya matikan kucing secara paksa. Lisa cakap… nak jaga juga , takpe.. blh rawat. 
54515712 409344769611359 1835525102251278336 n - Kucing Aku Sakit Sporo
( Hidung mula luka , sorry tak pakai glove masa ni … sebab masih tak tau tu sporo )
Dr tu bagi tau kos mahal dan kena berbulan dlm 6-8 bulan kucing baru blh elok . Perlu kesabaran dan juga telan kos banyak utk rawatan . Lisa tetap dgn pendirian nak jaga juga.. then dia bagi tau yg ada juga kucing kena Sporo , ada yg blh survive ada yg tak blh survive kemudian mati . Dr. Cakap kalau dlm sebulan kucing dah tak de selera nak mkn , better PTS kan je sebab mkn ubat sporo ni effect kat hati, so kucing dah tak de nafsu mkn . Lisa mengangguk paham je .. sedih dan rasa nak nangis pun ada juga. 
54391518 814019452295015 6389872529887985664 n - Kucing Aku Sakit Sporo
Langkah-langkah yg perlu dilakukan jika kucing kena SPORO 
1. Asingkan kucing , masuk dlm sangkar dan letak surat kabar sbg alas . Jangan letak Pasir kucing ye sebab blh sebabkan jangkitan . 
2. PAKAI GLOVE utk handle kucing . Korang kena pakai glove ye , jangan sampai kena cakar atau gigit kucing kena SPORO ni sebab blh menjangkit ke manusia dan blh menyebabkan kematian. Effect pon dapat tahu lepas 2 bulan , bukan terus nampak tanda-tanda terjangkit . Awal ritu Lisa pakai glove (sarungtangan pakai buang , tapi sebab nipis… then tukar ke Glove yg tebal sikit elak kena cakar je ) walaupun kucing ni behave je tak gigit or cakar Lisa . cakar-cakar suruh jauhkan glove ada la . 
3. Jangan campur bekas mknan dan mknan dgn kucing lainnya . 
4. Cuci sangkar setiap hari dgn clorox 
5. Jangan cuci luka kucing tu , sebab nanti tak kunjung sembuh . Biarkan luka kering sendiri . 

53720682 319597638700595 6785269461130674176 n - Kucing Aku Sakit Sporo
Luka tempat lain elok , Luka kat kaki dan ekor pula .

54217356 2013806045591119 7284475623068663808 n - Kucing Aku Sakit Sporo

54161079 2265214723539192 417508775797194752 n - Kucing Aku Sakit Sporo

53568868 631420593964834 4279468816318070784 n - Kucing Aku Sakit Sporo

53868143 1178120832365271 5373376830327750656 n - Kucing Aku Sakit Sporo

53747572 2586310581383667 8033106152386461696 n - Kucing Aku Sakit Sporo

54278257 818174955206896 323119615267831808 n - Kucing Aku Sakit Sporo
54434735 2383757678323745 5130564805618302976 n - Kucing Aku Sakit Sporo

54463158 1904663369639412 5452661076208386048 n - Kucing Aku Sakit Sporo
Luka dah hampir kering 

54516177 550121895479084 2701548821619408896 n - Kucing Aku Sakit Sporo
( Tapak kaki dah luka , sebab tu kuar darah ) 

54516521 2022997041336160 8133399230795481088 n - Kucing Aku Sakit Sporo
Masuk bulan kedua , dah semakin merebak luka tu .

54518956 2266741333593062 3350878848060227584 n - Kucing Aku Sakit Sporo

55473445 616173602138566 886580575308087296 n - Kucing Aku Sakit Sporo

Antara Ubat utk Kucing Sporo 

1. INOX – Sehari setengah kapsul ,, tapi kalau dah teruk korang blh terus bagi 1 kapsul. 
2. LIV52 HIMALAYA – mkn selepas mkn inox . Sebab ubat sporo ni effect ke Hati , kena jaga kalau tak nanti hati pula yg kena 
3. Antibiotik , korang blh guna transfer factor . 
4. Funginox – Ubat spray . Lisa beli kat farmasai , botol kecik dlm rm30 . Mahal juga and tahan selama 4 hari je ,, uhuks . 
5.SPORANOX – Jika inox tak berkesan.. kawan sugest suruh tukar ke sporanox  . Blh beli kat farmasi . Sebab ni ubat manusia , klinik haiwan takde jual . 

 Bagaimana cara merawatnya?(sumber )

  •  Pertama – Pastikan ia adalah penyakit sporo melalui pemeriksaan doktor.
  •  Kedua   – Beli ubat cuci luka dipanggil povidon atau ubat cuci luka utk haiwan melalui doktor. ( i skip part ni sebab ramai yg bagitau takperlu cuci ) 
  •  Ketiga   – Beli kapsul Sporanox di farmasi kerana klinik haiwan tidak menjualnya. Ia adalah ubat manusia, oleh itu dosnya perlu diberi mengikut berat haiwan yg sesuai.
  •  Keempat – Asingkan kucing sporo dlm sangkar berasingan, sangkar besi yg khas utk haiwan, bukan sangkar kayu buatan sendiri bagi memudahkan sangkar itu dicuci setiap kali kucing buang najisnya. Lapik sangkar dgn surat khabar lama, sediakan sebekas air bersih & biskut kucing. Tak perlu guna pasir kucing sebab nanti melekat pasir pd luka tersebut. Pastikan sangkar sentiasa bersih dgn campuran satu penutup dettol dgn air yg dimasukkan dlm botol spray bunga. Pancit & lap kesan najis sehingga kering bagi mengelakkan gangguan lalat. Lalat blh menyebabkan luka berulat pula.
  • Kelima –  Pakai sarung tangan pakai buang, cuci luka dgn air suam menggunakan kapas bulat (cotton ball – beli di farmasi), kemudian sembur dgn povidon sehari sekali. Elakkan drpada kucing jilat povidon itu dgn memakaikan ia kolar khas kucing seperti gambar yg disertakan. Kapsul Sporonox diberi sehari sekali mengikut cadangan doktor haiwan. Bagi juga multi vitamin setiap hari bagi menguatkan fungsi hati haiwan & mempercepatkan proses penyembuhan. 
Sampai hari ni Genap 2 bulan kucing ni sakit sporo . Mkn masih sehari 3 kali , masih kuat mkn . Mungkin demi anak-anak dia kot .. Harap kamu bertahan ye kucing , Lisa pon masih berharap kamu akan sembuh dan dapat bermain dgn anak-anak nanti .

Readers… doakan kucing ni sihat dan sembuh seperti asal ye . :’)
Sampai jumpat di entri seterusnya ….


Loading...

Tags: #kucing #SAKIT #Sporo

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Kucing Aku Sakit Sporo"