Kerja Ayah hanya Driver Lori, Tapi Hanya Dgn Amalkan Satu Surah Tu Rezeki Jadi Murah

x 39 - Kerja Ayah hanya Driver Lori, Tapi Hanya Dgn Amalkan Satu Surah Tu Rezeki Jadi Murah

Dah selalu sangat kita tengok viral testimoni nak putih, nak kurus. Mai sini kita baca rahsia apabila mengamalkan surah Al Waqiah dlm kehidupan seharian. Semoga kita semua blh jadi istiqomah mcm confessor ni jugak. InsyaAllah

BUKAN DARI LATARBELAKANG KELUARGA SENANG

Nama saya Nurul. Pengalaman saya mungkin tidak segah atau se’grand’ confessor-confessor sebelum ini, sebab saya sendiri masih seorang student dan belum bekerja, masih berusia awal 20an. Tapi segala rezeki ini saya pandang sbg nikmat yg besar, dan saya rasa excited nak share. Kerana rezeki itu tidak terzahir melalui duit semata-mata, tetapi juga hal lain, dan kalau utk saya seorang student, melalui pelajaran.

Saya start amalkan al-waqiah since sekolah rendah sebab abah yg suruh. Kami bukan family senang, sekarang abah kerja as a driver dgn gaji bersih RM1200 sebulan, dan mak penjual nasi lemak, pendapatan bersih mungkin kurang RM700 sebulan. Dari darjah 1 sampai darjah 6, saya tak pernah tak dpt number 1 dlm setiap exam. Harap pembaca semua tak rasa saya nak bermegah dgn akademik saya, jujur saya cuma nak tunjuk hebatnya al-waqiah tu.

Masuk form 1 saya dah duduk asrama, dekat satu SBP. Dan masih mengamalkan surah al-waqiah, terutamanya bila dekat sekolah, sebab dekat rumah akan datang satu penyakit malas huhuhu (jangan tiru). Alhamdulillah, dr form 1 sampai form 5, setiap exam, saya akan berada dlm ranking top 20 dlm batch, dan beberapa kali dpt top 5. PMR dan SPM alhamdulillah berkat doa mak abah dr jauh dan didikan cikgu-cikgu awesome, straight As.

After zaman spm, saya tak apply mana-mana overseas punya programme, saya cuma apply asasi and dpt cfs iium. Al waqiah masih diamalkan setiap kali lps solat maghrib. 4 sem di cfs, Allah kurniakan dean’s list utk tiga sem terakhir. Sem 1 memang saya mengaku saya main-main hahaha. Ditawarkan medic di uia kuantan, tapi saya tolak atas sebab tertentu dan sekarang dah bahagia tamat first year kos lain dekat uia kuantan jugak hehehe.

Okay ni zaman yg saya rasa Allah kurniakan lebih lagi bermacam-macam rezeki. Sebelum start degree di uia, saya ada apply satu dermasiswa. Not exactly dermasiswa la, dia more to crowdfunding, yg kita isi details and tulis kenapa kita rasa kita layak dpt derma/bantuan ikhlas dr orang ramai. Korang blh usha dekat website dia sendiri, go0gle je Skolafund. Saya apply sebab kawan yg suggest and masa tu kan nak kena pakai byk duit, kuantan tu jauh pulak tu, saya risau mak ayah nanti nak kena tanggung saya byk sangat.

Skolafund ni, korang kena tetapkan sendiri taw berapa ringgit yg korang target akan disumbang oleh orang ramai. Saya letak RM2960, sebab tu total yuran utk first year degree. Dan tanpa disangka, saya dpt lebih kurang RM3200 lebih. Perasaannya Allah je tahu. Rasa bersyukur sebab Allah tu sangat mendengar doa dan juga rasa bangga dgn orang Malaysia yg sangat suka menderma.

Sem 1, setiap kali after maghrib, masih dgn sudah alwaqiah. Result sem 1, alhamdulillah atas 3.9. Yg membolehkan saya apply excellence award dan ummatic scholarship under uia. Alhamdulillah, excellence award tu dah officiallydapat, tapi kena maintain cgpa atas 3.8 (doakan saya)! Apa yg saya dpt melalui award tu? Yuran yg saya kena bayar tinggal separuh je, means satu sem saya kena bayar RM 700 je lps ni, bukan RM 1480 lagi dah. Ummatic scholarship insyaAllah dikhabarkan akan dpt jugak, doakan saya dan kawan-kawan (so that blh terminate ptptn hehe)!

REZEKI YANG TAK DISANGKA SANGKA

Okay masuk sem 2, saya selang selikan hari-hari after maghrib surah alwaqiah dan surah ar-rahman. Sekali pakej dgn dhuha, tapi tu pun tak hari-hari, teruk kan. Sem 2 lagi stressful kau dr sem 1, sumpah wa cakap. Lagi susah and lagi nampak mcm samar-samar je cahaya kebahagiaan tu. Exam final pun rasa pasrah je masa jawab. Dan saya memang dah expect awal-awal yg excellence award saya akan ditarik (meaning gpa saya akan less than 3.8) tapi subhanallah…sungguh Allah itu baik. Saya bukan muslimah yg terlalu baik ye, saya byk dosa dan amalan alwaqiah ni pun kalau dekat rumah tu hmmm mengecewakan, selalu tinggal.

Cuma dekat sekolah and dekat uia je blh kira dgn jari berapa hari yg saya miss surah kesayangan ni. Dan alhamdulillah, dgn izin Allah, doa ibu bapa sekali lagi dan didikan lecturer yg marveles, sem 2 saya dpt 4 flat. So selamat la award hahaha. Sekarang tengah cuti sem, berbaki sebulan. Dlm cuti ni pun saya ada masuk satu contest cerpen dan rezeki dr Allah, dpt la rm100 sebab dpt 2nd place. Dlm cuti ni jugak ada senior hadiahkan rm100 sebab buatkan something utk dia, pastu jumpa duit dlm beg lama hahahaha k ni ramai je orang alami. Tapi nampak kan rezeki tu datang tak disangka-sangka dan tak putus? Dan terlalu byk nikmat kurniaan Allah yg saya tak larat naktype dah sakit mata tengok phone ni lama-lama.

Sekali lagi, maaf kalau anda rasa saya brag atau sengaja nak tayang result ke. Point saya di sini cumalah janji Allah itu pasti. Saya punya bad habit yg tak maintain istiqamah alwaqiah bila cuti dekat rumah tu, tolong jangan tiru dan doakan saya blh ubah. Allah tu Maha Baik, Maha Pemurah, amalan saya yg suam-suam kuku pun, Allah tetap bg juga rezeki dan nikmat tanpa disangka-sangka. Apatah lagi kalau konsisten selalu.

Saya orang susah, rasanya saya paling susah dlm class, jarang dan rasanya tak pernah ada barang mewah tapi tak tahu kenapa, barang keperluan tu sentiasa dirasa cukup. Sentiasa ada jalan penyelesaian kalau ada masalah duit. Dan berkat mak abah yg pandai rolling duit juga. Tak byk, tak mewah, tapi cukup, dan tak perlu pinjam orang. Ujian dan dugaan tu serius cakap, byk. Tapi nikmat kurniaan Allah tu lebih byk. Lately ni baru saya sedar yg Allah dah kasi byk.. tak perlu terlalu byk, asalkan cukup.

Cukup itu nikmatnya lebih manis. Dan baru saya sedar yg saya tak perlu minta mewah dr Allah, cuma perlu minta ‘cukup’. Dan saya harap saya akan sentiasa sedar yg rezeki itu bukan hanya dlm bentuk wang, tapi dlm bentuk lain yg selalu kita lupa utk syukuri. Keluarga, kawan-kawan, ketenangan, mudah faham dlm class, keselamatan, dan mcm-macam lagi. Doakan saya blh istiqamahkan diri dgn amalan alwaqiah serta memantapkan diri dr sudut-sudut lain juga lps ni! Syukur selalu.

Bukan hanya alwaqiah, bukan hanya yassin, bukan hanya kahfi, tetapi the wholequran juga. Sehari selembar alquran, thats sweet. Dan ya, tafsir itu menerangkan pemahaman. Dan tidak, bukan baca alquran dgn niat kaya. Tapi kerana itulah sumber ilmu yg pertama, tarafnya melebihi akal. Jangan ramai yg salah faham, saya cuma share experience sendiri je. Sorry kalau ramai yg anggap apa yg saya ingin sampaikan ialah alquran sbg tangkal utk mendapatkan harta dunia, harap anda tak salah faham jauh sampai mcm tu sekali. Dont forget your quran today ya!

Sumber : iiumc


Loading...

Tags: #'Ayah #Amalkan #Driver #Hanya #JADI #Kerja #Lori #Murah #Rezeki #Satu #Surah #Tapi...

author
Author: 
    Gak Disangka, Ternyata Dr Tirta Seorang Mualaf! Masuk Islam Setelah Dpt Pesan Ini Lewat Mimpi!
    slidegossip.com – Salah satu nama yg sering jadi perbincangan di masa pandemi covid-19
    Mantan Suami Nikah Lagi Dgn Artis Cantik, Nasib Istri Pertama Kini Malah Jualan Seprai Utk Bertahan Hidup!
    slidegossip.com – Sejak menikah dgn artis cantik Kartika Putri, sosok Habib Usman bin
    Apes Banget! Nekat Mudik dr Jakarta, Sekeluarga Malah Jadi Gelandangan di Kampung Gara-Gara Ini!
    slidegossip.com – Pemerintah sudah mengimbau para warga agar tidak mudik dulu di masa
    Diramal Sering Diperkosa Oleh 3 Genderuwo, Lalu Vanessa Angel Kini Hamil Anak Siapa?
    slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang lagi dr artis sensasional Vanessa Angel. Di tengah

    Leave a reply "Kerja Ayah hanya Driver Lori, Tapi Hanya Dgn Amalkan Satu Surah Tu Rezeki Jadi Murah"