Kemas Kini WhatsApp Sekarang Utk Mengelakkan Pemasangan Spyware

WhatsApp%2BUpdate - Kemas Kini WhatsApp Sekarang Utk Mengelakkan Pemasangan SpywarePengguna WhatsApp ada di mana-mana: Kemas kini aplikasi anda sekarang. Kerenggangan keselamatan dlm apl telah membolehkan satu syarikat memasang perisian pengawasan pd kedua-dua iPhone dan telefon Android dgn cara memanggil pengguna pd apl tersebut, tidak kira sama ada mereka menjawab atau tidak. Lebih buruk lagi, selepas panggilan diletakkan dan perisian dipasang, panggilan itu juga blh dikeluarkan dr log, tanpa bukti bahawa panggilan telah berlaku.

WhatsApp mendesak penggunanya 1.5 bilion utk mengemaskini aplikasinya berikutan penemuan pepijat keselamatan yg membolehkan penggodam jauh memasang spyware pd telefon pintar pengguna.

Menurut The Guardian, spyware “mampu merayap melalui panggilan, teks dan data lain, mengaktifkan kamera dan mikrofon telefon dan melakukan aktiviti berniat jahat yg lain”, dan dipasang melalui panggilan WhatsApp yg dijangkiti.

Jurucakap WhatsApp mengatakan bahawa syarikat itu “menggalakkan pengguna menaik taraf kepada versi terkini aplikasi kami, serta mengekalkan sistem operasi mudah alih mereka sehingga kini, utk melindungi drpada eksploitasi yg berpotensi disasarkan yg dirancang utk mengkompromikan maklumat yg disimpan pd peranti mudah alih”.

Menurut WhatsApp, aplikasi Facebook yg mempunyai lebih drpada 1.5 bilion pengguna, kini tidak diketahui berapa byk pengguna telah disasarkan.

Seperti yg dilaporkan oleh Financial Times, penyerang dr syarikat Israel, NSO Group, bertanggungjawab terhadap pelanggaran tersebut. Syarikat itu dikenali kerana malware “Pegasus” yg kononnya terhad kepada penggunaan oleh agensi perisikan dan blh digunakan utk mengumpul data termasuk lokasi, e-mel, kenalan, sejarah penyemak imbas, dan keupayaan utk menghidupkan mikrofon dan kamera pengguna. Kumpulan NSO memasarkan perisian ini utk keupayaannya utk menghentikan jenayah dan keganasan.

WhatsApp mengetahui mengenai hack pd awal bln ini, dan pd hari Isnin, mendesak pengguna utk mengemaskini aplikasinya sbg langkah berjaga-jaga. “Kami telah memberi taklimat kepada beberapa pertubuhan hak asasi manusia utk berkongsi maklumat yg kami dpt, dan bekerjasama dgn mereka utk memaklumkan masyarakat sivil,” kata WhatsApp dlm satu kenyataan.

Berita ini datang selepas peguam yg berpangkalan di United Kingdom yg terlibat dlm kes sivil antara beberapa wartawan Mexico dan pengkritik kerajaan yg menyaman NSO Group di Israel yg melaporkan akan disasarkan kepada perisian ini.

Mengemas kini mudah; pd iPhone, pergi ke App Store dan ketik “Kemas Kini” di sebelah WhatsApp (atau “Kemas kini semua” jika anda mahu mengemas kini setiap aplikasi). Anda harus update pd versi 2.19.51.

Pada Android, pergi ke Play Store, click menu, click “Apl dan permainan”, click “Kemas Kini,” dan click “Kemas kini” di sebelah WhatsApp. Anda harus berada pd versi 2.19.134.

Jika tidak ada pilihan utk mengemaskini, anda mungkin menjalankan versi WhatsApp yg paling terkini.


Loading...

Tags: #KEMAS #Kini #Mengelakkan #Pemasangan #Sekarang #Spyware #WhatsApp

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.