KEK TIRAMISU

Loading...

035 1 - KEK TIRAMISU

Assalamualaikum….
Masih lagi dlm mood membaking.Kali ni UJ Bekerajinana pulak nek membuat kek tiramisu.Memacam jer tekak ni….Ok lah…
Untuk kek span nya Uj masih lagi menggunakan resepi kek span  sweet 4ever dr MyRsepi disini.Sebabnya Uj teramatlahhhh suka sekali dgn kegebuan serta sruktur keknya..walahh…Terima kasih kepada sweet 4 ever kerana sudi berkongsi resepi kek sepan yg mabless ni..

003 - KEK TIRAMISU

Untuk resepi tiramisu Uj kali ni Uj banyak tokok tambah bahan mengikut bahan yg Uj ada..seperti penggunaan susu cair ..Uj gantikan dgn nescafee  3in 1 sebabnya Uj  nak lebihkan rasa kopi dlm keknya….Caranya Uj bancuh 1 cawan nescafee 3 in 1 dan Uj sukat sebanyak 80 ml digantikan sbg susu cair.Untuk melembabkan permukaan kek ni juga Uj gunakan lebihan bancuhan nescafee 3 in 1 tadi sebelum  dlapiskan dgn krim cheese.Begitu juga dgn penggunaan gulanya dr gula kastor Uj gantikan kepada gula perang.

Okey la..jom Uj kongsikan resepinya…

046 - KEK TIRAMISU

Bahannya:

120 g tepung superfine* diayak 
30 g serbuk coklat*diayak
1 sdu teh serbuk penaik * diayak
sedikit garam ( uj tambah) *diayak
150 g gula perang
6 biji telur gred B ( kalau gred A 5 biji)
1 sdu besar ovelette


80 ml nescafee 3 in 1
80 ml minyak jagung ( bole jer guna minyak masak)
sedikit esen vanila


Caranya:

1.   Satukan  tepung,garam,serbuk penaik serta serbuk koko.Ayak kesemua bahan.Ketepikan.
      Panaskan oven dgn suhu 170 degree dan sapukan loyang dgn sedikit mentega serta rata
      dgn sedikit tepung. 
2.   Dlm mangkuk pemutar kek satukan bahan ayak tadi,gula,telur serta ovellete.
3.   Putar dgn kelajuan yg tinggi selama 5 minit sehingga adunan benar-benar gebu dan pekat.
4.   Perlahankan pengadun, addkn nescafee 3 in1 serta esen vanila.
5.   Putar lagi dgn kelajuan yg tinggi sehingga seminit  dan bahan menjadi sebati.
6.   Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaub balikan adunan dgn menggunakan spektula atau
       senduk kayu sehingga minyak sebati sahaja.( Jangan terlebih adunan nnti kek tak cantik naiknya)
7.    Masukan adunan kedalam bekas dan bakar sehingga masak( Uj gunakan api bawah sahaja)
8.    Bila kek dah masak cucuk dgn lidi.Jika lidi keluarnya bersih ,itu bermakna kek dah masak.
9.    Keluarkan kek dr dlm oven dan terus terlangkupkan kek diatas redai supaya kek tak
       mendap ditengah-tengah.
10.  Sejukan kek dahulu sebelum melapis.

Untuk sapukan sbg topping atas dan layer kek bahannya:

500 g krim cheese tatura
500 g whipping krim (brand value)
1 cwn gula kastor
2 sdu teh esen vanila
sedikit serbuk milo ( blh juga digantikan dgn serbuk koko.)

*    Boleh juga dibuat 1/2 aduanan……jika tak suka layer serta toping yg tebal…

Caranya:

1.     Satukan krim cheese dgn gula pukul sebati.
2.     Bila adunan krim cheese dah sebati dgn gula addkn whipping krim
3.     Dgn kelajuan tinggi putar kesemua bahan sehingga kental.

Cara melapis:


1.      Sejukan kek sepan terlebih dahulu.
2.      Bila kek dah sejuk potong layer kepada 4 bahagian.
3.      Letak kek kedalam loyang spring foam ( kalau x der pun x per).
4.      Sapukan sedikit bancuhan nescafee 3 in 1 keatas kek.Kemudian sapukan krim cheese diatasnya.
5.      Taburkan dgn serbuk milo.
6.       Lakukn juga keatas kek yg berikutnya sehingga habis keempat-empat layer.
7.      Yang diatas sekali taburkan sajer serbuk milo.Hiaslah mengikut krativiti memasing.
8.       Simpan didalam petisejuk sebelum dimakan….

047 - KEK TIRAMISU

                              creamy sesangat……terasa aroma kopinya…

053 - KEK TIRAMISU

   Nilah nescafee 3 in1 yg Uj gunakan dlm kek tiramisu Uj…berbaloi rasanya pd tekak Uj….


   Nota*  

     Dari pengalaman Uj jika Uj membaking kek span ni..Uj lebih suka sapukan dasar loyang serta sekelilingnya dgn sedikit  mentega kemudian ambil sedikit tepung gandum dan ratakan keseluruhan loyang.
     Hasilnya Uj akan dapat kek yg cantik tepinya  tak pecah dan senang  untuk dikeluarkan dr loyang..dan ditelangkupkan….

       Okeyyy Enjoyyyy

BC0AB89BF17C02E91A0D7295C3BA4747 2 - KEK TIRAMISU



Carian Berkaitan

Koko Coklat Kopi dan Teh mail
Loading...

Tags: #Tiramisu

author
Author: 
    Resipi Masakan Turki (Hünkar Beğendi)
    Dalam program sebelumnya kami telah menyebutkan bahawa dlm masakan Turki terdapat sekurang-kurangnya seratus
    Biskut Kelapa Nestum
    Biskut Kelapa NestumBy Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan250 gm marjerin200 gm gula kaster1 kuning
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk Memasak
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk MemasakDi thn-tahun awal
    Gulai Kari Ikan Kering Tumis Darat
    Hari ini saya ingin kongsikan intipati Kuliah Zohor oleh Ustazah Fadilah Yaacob tajuk

    Leave a reply "KEK TIRAMISU"