Kehidupan Seorang Guru Menerusi Filem-Filem Quentin Tarantino

QUENTIN 1 - Kehidupan Seorang Guru Menerusi Filem-Filem Quentin Tarantino

Siapa pernah menonton filem-filem Quention Tarantino pasti mudah utk mengaitkan apa yg berlaku di dlm filem tersebut dgn kehidupan seorang guru.

Yup, filem-filem beliau mempunyai nilai-nilai yg agak mencabar minda, senang kata KBAT la sangatkan. Namun demikian, kami cuba kaitkannya menerusi beberapa klip dgn kehidupan seorang guru.

1. Tatkala anda bertanyakan soalan mudah di dlm kelas dan tiada siapa pun yg menjawab
via GIPHY
Hurmmm, penat kot siapkan segala persiapan utk pdp. Bahan warna-warni bagai, siap pakai LCD bunyi dum dum lagi dlm kelas. Tapi bila tiba waktu bertanyakan soalan, semua diam seribu bahasa bagaikan apa yg diajar tadi apa pun tak masuk dlm kepala. Maka berusahalah anda sbg seorang guru mencari seseorang yg dpt membuktikan objektif pdp hari ini tercapai.
2. Tatkala terpaksa masuk kelas relief yg patutnya di reliefkan kepada orang lain.
via GIPHY
Cikgu-cikgu di sekolah ni kalau nak survive kena bekerjasama. Ini bermaksud, seseorang guru itu perlu cover kelas relief rakannya yg telah direliefkan oleh pentadbir. Gila bunyinya kan? Double relief…hihihi, tapi ianya benar-benar wujud di sekolah!
3. Tatkala berada ruang rehat di bilik guru
via GIPHY
Ada sesetengah sekolah memiliki bilik khas utk berehat para guru-guru. Paling koman pun, ada sedikit ruang di bilik guru tempat melepak utk meluah rasa a.k.a membawang perihal murid.
4. Tatkala murid tidak mampu selesaikan soalan dan terus putus asa.
via GIPHY
Guru mana yg rasa tenang jika anak muridnya berputus asa menjawab soalan. Apatah lagi apabila tarikh peperiksaan semakin hampir.
5. Tatkala beberapa murid dicekup dgn masalah disiplin, penceritaan ketika disiasat langsung tak selari
via GIPHY
Menjadi perkara biasa utk murid-murid ini cuba cover apa kesalahan mereka. Bertambah serabut jika ianya melibatkan beberapa orang pelajar. Apabila disoal-siasat, cerita tunggang langgang nak cover member. Nak tergelak pun ada…
6. Tatkala terperasan dua orang murid sedang membawang ketika dlm kelas anda
via GIPHY
Murid adalah murid. Kalau dia dah bosan di dlm kelas, ada saja point yg nak dibawangkan bersama rakannya. Tukarlah kedudukan dia di mana pun, ada aja akalnya nak menyembang.
7. Tatkala terdengar perbualan murid di koridor
via GIPHY
Kalau anda rasakan perbualan guru membawang mengenai murid-muridnya, anda patut dengar murid pula membawang. Diorang ni blh label semua guru, termasuklah pentadbir dgn mcm-macam gelaran!
8. Tatkala murid mengeluh terlalu byk kerja sekolah
via GIPHY
Minta maaflah ya wahai murid sekalian. Cikgu bg kerja sekolah bukan kerana cikgu benci atau mahu denda kamu. Itulah caranya utk kamu mengingati semula apa yg telah dipelajari. Daripada kamu mengeluh, baik la ambil masa keluhan kamu utk selesaikan semua kerja tersebut.
9. Guru setiap hari be like
via GIPHY
Mudah! Kami, guru-guru tidak meminta byk pun kepada murid. Hanya beri perhatian, buat yg terbaik dan tidak menyakitkan hati orang sekeliling. Nampak tak? Mudah kan!


Loading...

Tags: #FilemFilem #Guru #Kehidupan #Menerusi #Quentin #Seorang #Tarantino

author
Author: 
    Seperti Kisah Sangkuriang, Ibu Ini Menikahi Anak Kandungnya Sendiri Setelah Sang Suami Meninggal!
    slidegossip.com – Kisah Sangkuriang yg mencintai ibu kandungnya sendiri, ternyata juga terjadi di
    Istri Kerja Kumpulkan Uang Buat Beli Rumah, Suami Malah Asyik Selingkuh Dgn Ibu Mertua!
    slidegossip.com – Kelakuan pria ini benar-benar tak punya malu. Di saat istri kerja
    Anak Durhaka! Ibunya Mau Shalat Tahajud Malah Dibunuh dan Langsung ke Masjid Umumkan Kematian Sang Ibu!
    slidegossip.com – Seorang ibu berinisial Es yg merupakan warga Desa Tumbang Sangai, Kecamatan
    Bulan Madu Berakhir Tragis! Ibu Kandungku Tega Merebut Suamiku, Ibuku Hamil dan Menikahi Suamiku!
    slidegossip.com – Apa yg dialami wanita cantik ini semoga tak dialami oleh perempuan

    Leave a reply "Kehidupan Seorang Guru Menerusi Filem-Filem Quentin Tarantino"