KAMISHIBAI

KAMISHIBAI,5 / 5 ( 1votes )

Kamishibai adalah satu teknik bercerita menggunakan kad visual / papan. Ia berasal dr kuil-kuil Buddha Jepun pd abad ke-12, di mana para biksu ( panggilan bagi rohaniawan Buddha utk mazhab Mahayana yg berkembang di China, Jepun, Korea, dan Vietnam) menggunakan emakimono (skrol gambar) utk menyampaikan cerita dgn pelajaran moral kepada orang ramai yg buta huruf.

Ia juga merupakan satu bentuk pengisahan visual  yang menggabungkan penggunaan visual lukisan yg disusun dlm bingkai yg kemudian ditarik satu persatu berdasarkan naratif cerita yg disampaikan secara langsung. Kami (紙) bermaksud kertas dan shibai (芝 居) ertinya drama / drama. Kamishibai, (kah-mee-she-bye) atau ‘teater kertas,’ dikatakan telah bermula di Jepun pd akhir 1920-an, tetapi ia merupakan sebahagian drpada tradisi lama teknik penyampaian cerita-cerita bergambar, bermula pd awal ke-9 atau Abad ke-10 ketika ketua-ketua agama buddha menggunakan skrol bergambar yg digabungkan dgn penceritaan utk menyampaikan ajaran Buddha ketika berdepan dgn khalayak. Etoki (penghuraian cerita) kemudiannya menggunakan kaedah ini utk menyampaikan lebih banyak cerita. Sepanjang zaman Edo (1603-1867) dan pd masa Meiji (1868-1912), pelbagai gaya dan teknik persembahan jalanan berkembang, menggabungkan penggunaan gambar dan narasi.
 Asal usul kamishibai tidak jelas, tetapi sumber asas permulaannya dapat ditelusuri kembali dgn mengkaji berbagai tradisi bercerita menggunakan illustrasi bergambar di Jepun seperti sketsa etoki dan emaki dan lain-lain teknik bercerita visual yg telah diamalkan sejak lama dulu. Walau bagaimanapun, bentuk Kamishibai yg difikirkan hari ini dibangunkan sekitar thn 1929 dan agak popular pd thn 30-an, dan 40-an, tetapi akhirnya mati dgn pengenalan televisyen yg mula digunakan pd thn 1950-an.

Kamishibai biasanya terdiri drpada penyampai cerita yg berdiri di sebelah kanan kotak kayu atau panggung kecil yg mengandungi 12-20 kad gambar yg menampilkan visual yg mengiringi setiap kisah. Kotak kayu ini diletakkan diatas  basikal pencerita. Penyampai mengubah kad, mengubah kelajuan peralihan setiap ilustrasi gambar utk disesuaikan dgn aliran cerita yg dia sampaikan. Penyampai Kamishibai terbaik tidak membaca cerita, sebaliknya mengawal penonton melalui riak dan pandangan matanya.

Agak sukar utk memberi tanggapan kepada kamishibai melainkan dgn melihatnya dlm situasi sebenar. Klip di bawah ini adalah pelawak kamishibai Master Yassan. Walaupun anda tidak blh berbahasa Jepun, sedutan rakaman berikut akan membantu anda memahami bagaimana penyampai menggunakan visual dan naratif utk berhubung dgn penonton.

Visual, mudah, & jelas

Walaupun Kamishibai adalah satu teknik menyampaikan cerita bergambar yg telah wujud lama dulu tetapi kaedah ini masih blh disampaikan pd hari ini dgn mengaplikasikannya melalui penggunaan multimedia. Tara McGowan, yg menulis The Kamishibai Classroom, mengatakan bahawa visual Kamishibai lebih seperti bingkai dr sebuah filem. ‘Gambar-gambar Kamishibai direka utk dilihat hanya beberapa saat, jadi butiran melampau merintangi cerita dan membuka kemungkinan salah tafsir.’ Ia penting utk mereka bentuk setiap kad, katanya, ‘… utk menumpukan penonton Perhatian pd watak-watak dan pemandangan yg paling penting di mana-mana masa yg diberikan. ‘Jika bahan anda mengandungi banyak terperinci yg tidak dapat dihapuskan, maka Kamishibai mungkin bukan cara yg sesuai utk memberitahu cerita anda, kata McGowan. Dan ekonomi ungkapan adalah matlamat, sukar utk mencari medium yg lebih sempurna. ‘Mudah utk membayangkan bagaimana kita blh menggunakan semangat kamishibai yg sama dgn persembahan moden kita yg merangkumi penggunaan multimedia dan skrin.

Pelajaran utk persembahan hari ini dr kamishibai
Terdapat banyak pengajaran yg blh kita gunakan utk persembahan moden yg diberikan dgn bantuan multimedia. Berikut adalah lima perkara yg perlu diingat.

(1) Visual mesti besar dan jelas.
Visual di Kamishibai adalah besar dan jelas dan mudah dilihat utk penonton. Ingat: ‘Reka bentuk utk barisan terakhir’ adalah mantra kami. Pendekatan ‘besar dan jelas’ ini berbeza dr buku gambar yg mempunyai lebih terperinci kerana ia dilihat oleh pembaca individu. Dgn cara yg sama, butiran visual yg lebih terperinci pd skrin tidak sesuai utk kebanyakan konteks persembahan kerana butiran tersebut terlalu sukar utk dilihat.

(2) Memanfaatkan ruang sepenuhnya

Kamishibai3 1 - KAMISHIBAI

Seni Kamishibai tidak blh dlm keadan celaru. Seluruh kad digunakan walaupun kebanyakan drpada kad mungkin kosong yg membolehkan unsur-unsur positif di kanvas lebih menyerlah. Terdapat juga elemen yg kelihatan tersembunyi. Otak kita akan mengisi cebisan-cebisan yg hilang itu sbg satu kesempurnaan dan pelengkap kekurangan. Ini membuat imej kelihatan lebih besar dan lebih mudah drpada jika semua unsur unsur dlm cerita dimuatnaikkan ke dlm gambar.

(3) Visual mungkin mengambil peranan yg aktif.

Kamishibai2 - KAMISHIBAI

Visual itu bukan sekadar bantuan, ianya adalah bahagian penting dlm pameran itu. Penjelasan akan diberi oleh pencerita apabila tiba masa setiap visual dipaparkan. Ini keseimbangan antara visual dan aural dr sudut pandang para penonton, serta aliran aliran harmoni yg baik dr sudut pandangan penyampai.

(4) Matlamat utk berhati-hati mengurangkan kembali butiran.
Kamishibai adalah berbeza dr buku gambar dgn cara yg sama bahawa dokumen berbeza drpada persembahan visual secara langsung. Pembentangan dgn sifatnya sangat tidak banyak butir-butir visual dan hanya yg diperlukan sahaja dipaparkan, selebihnya adalah atas keupayaan pencerita utk utk menyampaikan cerita dgn lebih jelas.

(5) Penceritaan melibatkan penyertaan penonton.

Kamishibai - KAMISHIBAI

Walaupun kita menggunakan visual, hubungan penyampaian antara pencerita dgn penonton masih penting. Pelakon lama Kamishibai benar-benar mendapat anak-anak yg terlibat dlm persembahan. Kamishibai tidak seperti TV, di mana anda hanya duduk di sana. Seorang pelaku kamishibai yg baik menanggapi jawapannya dan benar-benar melibatkan penontonnya. Menariknya, sesetengah tuan kamishibai dr thn 1950-an menyatakan bahawa penonton muda mereka kurang terlibat dan lebih pasif apabila TV menjadi popular. Kanak-kanak telah terbiasa hanya duduk di depan dan bukannya terlibat dgnnya.


Loading...

Tags: #KAMISHIBAI

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "KAMISHIBAI"