Jual Nasi Lemak Raih RM400,000 Sebulan Dgn Modal RM3,000

Jual Nasi Lemak Raih RM400000 Sebulan 1 - Jual Nasi Lemak Raih RM400,000 Sebulan Dgn Modal RM3,000

Siapa sangka dgn hanya bermodalkan RM3,000, seorang penjual nasi lemak kini mampu meraih pendapatan mencecah hampir RM400,000 sebulan.
Lebih menarik apabila kejayaan itu diperolehi tanpa sebarang pinjaman drpada mana-mana bank.

Saleha Abdullah mula berkecimpung dlm dunia perniagaan dgn berniaga di sebuah kedai kecil tepi jalan 10 thn lalu.

“Idea ini datang dr suami saya sendiri, masa itu saya bekerja dgn arwah mak, kedai kecil itu, dah 30 thn lebih semasa arwah mak saya ada.

“Kemudian suami meminta saya utk menjual nasi lemak di Kampung Pandan. Saya pun mula buat pd peringkat permulaan dlm sekilo beras sahaja. Ia habis dijual dan jumlah itu meningkat dr hari ke hari.

“Bermula 2009, saya gunakan modal RM3,000 itu sbg modal pusingan dan saya konsisten, cermat dlm setiap duit yg dikeluarkan. Akhirnya, saya blh buka kedai tepi jalan secara kecil-kecilan dan ada 20 pekerja.

“Anak-anak saya membantu byk dlm hal ini,” katanya kepada FMT.

Perniagaannya semakin berkembang dan Saleha membeli beberapa lori bg tujuan penghantaran.

Kini, perkhidmatan Food Panda turut membantu meningkatkan jualannya. Tetapi, ada juga pelanggan Nasi Lemak Saleha yg yg sanggup beratur panjang khususnya pd hujung minggu demi merasai keenakan mknan popular rakyat berbilang kaum di negara ini.

Nasi lemak Saleha terkenal di sekitar Lembah Klang dan turut mendapat liputan media tempatan mahupun antarabangsa.

Jual Nasi Lemak Raih RM400000 Sebulan 2 - Jual Nasi Lemak Raih RM400,000 Sebulan Dgn Modal RM3,000

“Tiada apa yg unik tentang nasi lemak ini, cuma masak biar betul, hati biar ikhlas, jangan sebab harga barang naik, kita kurangkan bahan dlm masakan, orang akan lari.

“Mungkin keaslian nasi lemak itu masih dirasai bila kita hidang nasi tersebut di atas daun pisang. Wangi itu ada,” katanya.

Namun, di sebalik setiap kejayaan pasti ada pahit manis yg terpaksa diharungi usahawan. Saleha tidak terkecuali berdepan kesukaran akibat dendam peniaga lain yg dengki dgn kejayaannya sehingga hari ini.

“Selama ini, saya tak pernah kacau orang, tapi akhirnya menitik juga air mata apabila peniaga lain terlalu dengki dgn kejayaan ini, mereka gunakan MPAJ (Majlis Perbandaran Ampang Jaya) utk merampas kerusi dan meja agar kami tidak blh beroperasi.

“Selama saya berniaga, walaupun zaman arwah mak ada, saya tak pernah kena teruk seperti ini.

Jual Nasi Lemak Raih RM400000 Sebulan 1 1 - Jual Nasi Lemak Raih RM400,000 Sebulan Dgn Modal RM3,000

“Namun, ia tidak mematahkan semangat dan usaha utk terus memajukan cawangan ke-2.”

Hasil usaha gigihnya, Saleha akhirnya mampu membeli sebuah bangunan di Sri Rampai, Wangsa Maju yg bernilai RM3.8 juta dgn bantuan Amanah ikhtiar Malaysia dan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB).

Idea itu datang drpada anak lelakinya, Mohd Rizal Isa yg sanggup meninggalkan kerjaya sbg doktor utk mempelajari selok-belok perniagaan.

“Ini semua hasil idea dia, dia belajar mcm mana nak buka kedai, adik-adik dia dan seorang kakaknya menjalankan operasi dr segi pengurusan dan masakan, saya blh lps tangan perlahan-lahan.

“Dah sampai masa saya perlu rehat, biar anak-anak yg uruskan, tapi masih perlu dipantau.”

Kini, Nasi Lemak Saleha mempunyai 60 kakitangan dan pendapatan harian blh mencecah RM12,000.

Jual Nasi Lemak Raih RM400000 Sebulan 3 - Jual Nasi Lemak Raih RM400,000 Sebulan Dgn Modal RM3,000

“Kita akan mula menyediakan sambal seawal 4 pagi. Setiap kali masak sambal, ia mengambil 6 sehingga 7 jam bg hidangan 2,000 orang.”

Nasi Lemak Saleha yg beroperasi setiap hari bermula 6 pagi sehingga 1 pagi menyediakan pelbagai lauk-pauk sampingan, termasuk ayam goreng, sambal sotong, paru goreng berlada dan daging rendang.

Selain lokasinya berhampiran Lebuhraya MRR2, anda blh juga berkunjung ke sebuah lagi cawangan di Sri Rampai.

Anda juga blh “check-in” di Facebook “Nasi Lemak Saleha (superb)”! Cuba cari, mesti jumpa!

Sumber: FMT

The post Jual Nasi Lemak Raih RM400,000 Sebulan Dgn Modal RM3,000 appeared first on Islam Itu Indah.

Loading...

Tags: #Jual #Lemak #MODAL #Nasi #Raih #RM3000 #RM400000 #SEBULAN

author
Author: 
    Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat (LAGU RAYA BARU)
    Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat Lagu Raya Ayda Jebat 2019, Lagu
    Sinopsis Telefilem Tiga Lima; Cereka Ahad TV3
    SINOPSIS TIGA LIMA Halim, baru kematian ayahnya, Daud. Kini ibunya, Hasnah perlu menyara
    Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam
    Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam | Hai korang, aduh-aduh sejak bulan
    GOT7 Terbang Tinggi Ke Luar Angkasa Pakai Baju Astronot Di Dance Practice ‘Eclipse’!
    Sepertinya  GOT7 baru saja mendarat dr luar angkasa, dan terjun utk melapor kepada

    Comments are closed.