JOM TRAVEL ! Traveloka Saleabration 2018 dan Matta Fair Kembali Lagi

Prambanan Yogyakarta 1 - JOM TRAVEL ! Traveloka Saleabration 2018 dan Matta Fair Kembali Lagi

JOM TRAVEL ! Traveloka Saleabration 2018 Dan Mata Fair Kembali Lagi

Assalamualaikum  , Beberapa minggu lepas Lisa pergi bercuti ke negara jiran iaitu Indonesia. Lain seperti kebanyakan tempat wisata yg orang kunjungi seperti Bandung , Jakarta , Bali , Lombok.. kali ini Lisa memilih ke Jogjakarta. Memang Inginkan percutian lain dr yg lain orang biasa dah selalu kunjungi. Apa yg menarik disana ? Mknan , kebudayaan , dan juga tempat wisata yg menarik weih … ! . Jom rancang utk Travel , Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018 kembali lagi . 
Persiapan awal yg perlu korang sediakan ialah tempah tiket penerbangan , Lisa masa tu buat 2 bulan sebelumnya . Lepas tempah tiket tu korang blh buat persediaan yg lainnya seperti hotel , dan juga senarai barangan yg akan dibawa kesana  seperti : baju , kamera , passport , skincare , universal charger jangan lupa dibawa sebab lain negara lain tempat pengecasan handphone . Jangan lupa listkan tempat-tempat yg ingin korang kunjungi nanti .  Oh ya..  Traveloka Sale-abration 2018 ,  berikan tawaran kupon diskaun tambahan utk pembelian segera .  Wah .. menarik bukan ? Jangan lupa check out Traveloka Sale dan Matta Fair 2018! Pstthh : Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 utk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat
Prambanan Jogja - JOM TRAVEL ! Traveloka Saleabration 2018 dan Matta Fair Kembali Lagi

Ketahui Lokasi yg ingin dituju. 

Sebelum pergi ke sesuatu tempat, korang kena tahu dulu apa nama tempat tu, atau lebih senang nama kampung kat situ. Contohnya, nak pergi ke Yogyakarta. Sebelum sampai ke Airport bandara (Bandar Udara) Adisucipto, korang dah tau apa nama tempat yg korang nak pergi kat Jogja tu. Nanti bila ditanya oleh pegawai Imigresen kat situ, taklah gelabah nak menjawab. Kalau tak kena tahan, korang kena tanya macam-macam dgn pegawai kat situ. 
Senang cerita, tulis la nama-nama tempat seperti candi Prambanan, Malioboro , Taman sari , Pantai Parang Tritis , Gumuk Pasir , Rumah Hobbit  atau Gunung Kidul. Kalau hanya cakap mau ke jogja , jogja tu besar dan luas… nanti kena soal oleh Pihak imigresen disana  . Pihak imigresen mengajukan pelbagai soalan hehe .. mana-mana Imigresen pun buat macam tu .. soal siasat dan bukan senang je nak bagi masuk orang asing kedalam negara mereka . Nasib baik dah google dan Listkan tempat-tempat yg ingin dikunjugi masa di Yogjakarta atau senang disebut Jogja .

Sewa kendaraan disana . 

Kali ini Lisa pergi travel solo , sampai sana berjumpa dgn kawan yg belajar disana . Un-plan travel biasanya lebih menjadi dr pd plan pergi tapi kesudahnya tak pergi-pergi.  Kebanyakan orang akan sewa kendaraan dgn driver ( supir) disana utk memudahkan kita bergerak ke tempat yg ingin di kunjungi . Lisa pula lebih memilih utk menyewa kendaraan disana iaitu  motor Scoopy dan ride sendiri  . Blh jimatkan duit poket korang dan jimat minyak juga utk elak drpada Jem dan bazirkan masa diatas jalan . Berbekalkan phone , waze dan GPS je , Lisa explorae Jogja dan tempat wisata disana.  Amazing ! 
Hutan Pinus pengger Jogja - JOM TRAVEL ! Traveloka Saleabration 2018 dan Matta Fair Kembali Lagi

Hutan Pinus 

Di Hutan Pinus pengger ini , korang blh mencium aroma getah hutan pinus . Tempat ini agak sejuk , ketika Lisa pergi pund alam 17-20 Celcious , sejuk weih ! Nasib baik ada bawah jacket . Hutan Pinus Pengger terletak di Dusun Sendangsari, Desa Terong, Kecamatan Dlingo, Kabupaten Bantul. Dari kawasan Kota Yogyakarta, tempat ini berjarak sekitar 25 km dan utk sampai kesana memakan masa perjalanan selama 45 menit menggunakan kendaraan pribadi. 
Tiket utk menikmati pesona Hutan Pinus Pengger cukup murah , hanya 2.5 K (IDR) per orang. Harga utk tempat letak motor Rp2.000, tempat letak kereta Rp5.000 dan bus Rp20.000. Sedangkan jika ingin bergambar di spot-spot selfie, korang hanya perlu bagi uang seikhlasnya utk biaya pengembangan tempat wisata ini. Murah bukan ? 
Tahun depan rasa nak pergi berjalan kemana pula ye?  Nanti nak kunjungi Matta Fair 2018 laa, tengok negara mana yg menarik dan sesuai dgn poket Lisa hahaha… Rasa nak pergi ISTANBUL la..wishlist dah lama ni , kalau tak dapat pergi ke Istanbul.. rasa nak pergi Korea pun OK juga la. Tak sabar nak tunggu Traveloka SALE ! sebab ada tawaran kupon diskaun di atas promosi penerbangan dr syarikat penerbangan yg terlibat.  No Booking Fee! Menarik kan ,,  tak perlu nak bagi booking Fee .  Tempah sekarang utk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi. Tempoh Tempahan bermula  Dari 4 September hinga 10 September 2018 , dan Tempoh Perjalanan pula utk bila-bila masa ,  Anytime !

Jom sama-sama rancang percutian ! , mana tau nantinya Lisa juga teringin pergi ke negara yg korang nak pergi tu 😀 


Loading...

Tags: #2018 #FAIR #kembali #LAGI #Matta #Saleabration #Travel #TRAVELOKA

author
Author: 
    Qua Qnwary : Kapten Kito (Dikir Barat Piya)
    https://www.facebook.com/greatggofficial Lagu asal ini nyanyian kumpulan NagaSari bertajuk Nur Ain dan telah ditukar
    Filem melayu terbaru 2018 – Angin Cinta
    hello guys, please subscribe Me And And Leave A Like, If You Like
    Biodata Fattah Amin
    Fattah Amin (nama sebenarnya Abdul Fattah bin Mohd Amin, lahir 14 September 1990)
    Nella Kharisma – Jaran goyang [OFFICIAL]
    Copyright © 2017, DD Star Record Title : JARAN GOYANG Artist

    Leave a reply "JOM TRAVEL ! Traveloka Saleabration 2018 dan Matta Fair Kembali Lagi"