Jadikanlah sekolah kebangsaan hebat semula – Perdana Menteri

IMG 20190319 231649 1 - Jadikanlah sekolah kebangsaan hebat semula - Perdana Menteri

KUALA LUMPUR, 19 Mac (Bernama) — Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pembaharuan yg lebih besar mengenai pendidikan sedang berjalan dlm usaha utk menjadikan sekolah kebangsaan hebat semula dan seterusnya menyediakan tenaga kerja yg berkualiti dlm memastikan kemapanan ekonomi negara.

Perdana Menteri berkata pasukan petugas khas telah dibentuk utk mengkaji keseluruhan dasar pendidikan kebangsaan, dr prasekolah sehingga pendidikan tinggi dan penemuan mereka dijangka siap pd bln depan.

“Pembaharuan itu antara lain, akan menyentuh beberapa bidang utama termasuk bahasa Inggeris, kualiti guru dan kebolehpasaran graduan,” katanya dlm ucaptama di Invest Malaysia 2019, di sini, hari ini.

Beliau berkata kerajaan juga berhasrat utk menghasilkan modal insan yg e-Ready dan e-Fit.

Visi itu, katanya adalah utk menghasilkan graduan masa depan yg berkualiti dan graduan yg didorong oleh tiga nilai yg memberi penekanan kepada nilai-nilai pendidikan; meningkatkan kualiti di seluruh sistem dan lebih byk autonomi dan akauntabiliti.

“Sejak 10 bln yg lalu, langkah-langkah penting telah diambil ke arah itu.

“Ini termasuk pembaharuan kurikulum di mana kurikulum pendidikan sivik dan agama yg sedang dikaji utk memastikan nilai-nilai diamalkan dan ditanamkan. Dgn kata lain, marilah kita menjadikan sekolah kebangsaan hebat semula, “katanya.

Ke arah visi itu, Dr Mahathir juga menyatakan antara lain kerajaan juga telah menghapuskan peperiksaan utk thn satu sehingga tiga utk memberi laluan kepada pembangunan pelajar yg lebih holistik.

Selain itu, beliau berkata, graduan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) akan meningkat dgn menjadikannya lebih mudah diakses, pengalaman dan bermakna.

“Begitu juga dgn pembangunan sistem Pendidikan dan Latihan dan Latihan Teknikal dan Vokasional tunggal utk memastikan penyeragaman yg didorong oleh industri,” katanya.- BERNAMA

Loading...

Tags: #Hebat #Jadikanlah #kebangsaan #Menteri #Perdana #Sekolah #Semula

author
Author: 
  Pola Lantai Pd Tari Saman
  Seperti apa pola lantai yg berlaku dlm Tari Saman? Siapa yg tidak kenal
  Jawaban Jelaskan Cara Melakukan Gerakan Meroda
  Bisakah kamu jelaskan cara melakukan gerakan meroda? Gerakan Meroda  atau Radschlag adalah suatu
  Keistimewaan Umrah di Bulan Ramadhan
  Di antara amal-amal saleh yg dpt dilakukan utk mendekatkan diri kepada Allah SWT
  Setelah Ammar Zoni, Satu Lagi Pemain Sinetron ‘Anak Langit’ Ditangkap Karena Narkoba!
  slidegossip.com – Dunia hiburan tanah air kembali dikejutkan dgn kabar tertangkapnya seorang aktor

  Leave a reply "Jadikanlah sekolah kebangsaan hebat semula – Perdana Menteri"