Itik Mandarin

MandarinBDuck - Itik Mandarin
Itik Mandarin

Salah satu spesies itik yg paling menarik di dunia juga merupakan salah satu spesies yg tertua. Selama beratus-ratus thn Itik Mandarin telah ditemui di hutan Asia dan di Barat, itik ini telah disimpan dan diternak sejak lebih 200 thn yg lalu. Itik mandarin (Aix galericulata) adalah spesies itik terbang terdapat di Asia Timur dan berasal dr Jepun. Ia adalah bersaiz sederhana, pd kira-kira 41-49 cm (16-19 in) panjang dgn 65-75 cm (26-30 in) lebar sayap. Ia berkait rapat dgn itik kayu Amerika Utara, satu-satunya ahli lain drpada genus Aix itu. Aix adalah perkataan Greek Purba yg digunakan oleh Aristotle utk merujuk kepada burung menyelam yg tidak diketahui, dan galericulata adalah perkataan Latin yg merujuk kepada rambut palsu, topi atau bonet. 

woodduck - Itik Mandarin
Itik Kayu Amerika

Itik jantan dewasa berwarna menarik dan terang. Ia mempunyai jalur merah, bulan sabit putih besar di atas mata, muka kemerahan dan berjambang. Bahagian dada berwarna ungu dgn dua bar putih menegak, dan warna kemerah-merahan pd rusuk, dgn dua ‘layar’ oren di belakang. Sementara itik betina mempunyai warna yg sama dgn itik kayu betina, dgn lingkaran putih pd mata dan jalur putih berbelang bergerak dr mata ke belakang tetapi lebih pucat pd bahagian bawah, mempunyai  beberapa jalur  halus berwarna putih. Kedua-dua jantan dan betina mempunyai tonjolan di bahagian kepala, tetapi bentuk ini lebih lebih ketara pd itik jantan.

Duck1 - Itik Mandarin
Itik Mallard

Seperti kebanyakan spesies itik, itik jantan mengalami proses bertukar bulu selepas musim mengawan. Ketika proses ini berlaku, itik jantan akan kelihatn seperti itik betina, tetapi blh dikenalpasti melalui paruh yg berwarna kuning oren terang. bulu pad bahagian kepala akan berkurangan. Demikian juga halnya dgn jalur putih yg melingkari mata akan kurang menyerlah.

Anak itik Mandarin hampir sama penampilan dgn anak-anak itik kayu, dan hampir sama dgn anak-anak itik Mallard. Anak-anak itik dapat dibezakan drpada anak itik Mallard kerana mata jalur anak itik mandarin (dan anak-anak itik kayu) berhenti di mata, manakala pd anak itik Mallard akan mencapai sehingga ke bahagian atas.

WhiteBmandarinBduck - Itik Mandarin
Itik Mandarin putih

Terdapat pelbagai mutasi itik mandarin yg terdapat dlm kurungan. Yg paling biasa adalah mandarin itik putih. Walaupun asal-usul mutasi ini tidak diketahui, adalah dianggap bahawa berpasangan berterusan burung berkaitan dan pembiakan terpilih membawa kepada gabungan gen resesif yg membawa kepada keadaan genetik termasuk Leusisme. Leusisme adalah suatu keadaan di mana terdapat kehilangan sebahagian drpada pigmentasi pd haiwan menyebabkan putih, pucat, atau warna setengah-setengah drpada kulit, rambut, bulu , skala atau kulit luar, tetapi tidak mata. Tidak seperti albinism (albino), ia disebabkan oleh pengurangan dlm pelbagai jenis pigmen, bukan sahaja melanin.

ItikBMandarin - Itik Mandarin

ItikBMandarin2 - Itik MandarinItik ini pernah hidup tersebar di Asia Timur, tetapi eksport berskala besar dan kemusnahan habitat hutan telah mengurangkan populasi ini di timur Rusia dan di China ke bawah 1,000 pasang di setiap negara; Jepun, bagaimanapun, dianggap masih memegang 5,000 pasang burung ini. Spesimen burung ini sering melarikan diri dr kawasan pemeliharaan. Dlm abad ke-20 dikatakan berlaku penghijrahan burung ini di Britain; sementara itu terbentuk juga kelompok-kelompok kecil membesar di Ireland, terutama di owqtaman-taman Dublin. /mnnKini terdapat kira-kira 7,000 di Britain, dan penghijrahan lain juga berlaku di benua Eropah, yg terbesar di rantau ini ialah di Berlin. Populasi terpencil wujud di Amerika Syarikat terutama di Pekan Gunung Black, North Carolina mempunyai bilangan yg terhad, dan terdapat juga kumpulan burung ini hidup liar bebas terbang di Sonoma County, California. Perkembangan ini dikatakan berpunca drpada beberapa itik mandarin peliharaan yg lari dr kurungan kemudian membentuk habitat baru di kawasan hutan.

Di alam liar, itik mandarin membiak di kawasan hutan tebal yg berhampiran dgn tasik cetek, paya atau kolam. Mereka bersarang di dlm rimbunan pokok-pokok yg berhampiran dgn air dan semasa musim bunga, itik betina akan bertelur dlm rongga pokok selepas mengawan. Seekor itik Mandarin akan  bertelor sekitar 9 sehingga12 biji telur pd April atau Mei. Walaupun itik jantan blh melindungi itik betina semasa musim mengeram, tetapi itik ini tidak akan mengeram telor bahkan akan meninggalkan sarang sebelum telor-telor itu menetas.

Pelbagai Jenis Itik

northern pintal - Itik Mandarin
Nothern Pintail

The Pintail atau Itik Muara (Anas acuta) adalah itik dr jenis yg tersebar di kawasan yg luas meliputi kawasan utara Eropah, Asia dan Amerika Utara. Ia berhijrah mengikut musim.
Ini adalah itik yg besar. Kedua-dua jantan dan betina mempunyai bulu biru-kelabu dan kaki kelabu. Itik ini lebih menarik kerana mempunyai jalur putih nipis dr belakang kepala berwarna coklat ke bawah leher sementara bahagian bawah kebanyakannya putih. Itik jantan juga mempunyai warna kelabu menarik, coklat, dan pencorakan hitam di belakang dan sisinya. Sementara bulu itik betina berwarna coklat yg membosankan sama dgn itik betina lainnya, ia mengeluarkan bunyi yg kasar sementara itik jantan mengeluarkan suara seperti seruling.

RedheadBAmericana - Itik Mandarin
Itik kepala merah (Redhead /Aythya americana) 

Itik kepala merah mempunyai beberapa nama termasuklah red-headed duck dan pochard kepala merah. Unggas air ini mudah dibezakan drpada itik yg lain dgn memerhati kepala pd itik jantan yg berwarna tembaga warna biru terang semasa musim pembiakan. Itik betina pula mempunyai kepala berwarna kuning dan leher berwarna perang. Bahagian dadanya berwarna coklet, bahagian perut berwarna putih dan seluruh badan adalah kelabu menghampiri ke coklet.

kingBeiderBseaBduck - Itik Mandarin
Itik laut King Eider

Itik laut King Eider adalah burung yg hidup di kawasan Artik. Itik jenis ini mampu menyelam jauh ke dasar laut utk mkn moluska dan krustasea. King Eider jantan adalah burung yg menarik dgn bulu hitam, putih, kelabu dan hijau, dan paruhnya berwarna jingga dgn bentuk menonjol yg luar biasa. Sementara itik King Eiders betina kebanyakannya berwarna coklat. Terdapat legenda lama yg mengatakan bahawa itik ini hanyalah itik biasa tetapi kerana umur yg panjang dan sangat berpengalaman menyebabkan dia dianugerahkan mahkota. Cerita lama ini mungkin timbul kerana ketika itu mereka belum mengetahui bahawa sebenarnya itik spesis ini berbeza dgn itik lain di sekitarnya. Itik King Eider berhijrah ke jauh utara pd musim panas  dalam kumpulan besar yg kadang-kadang kawanan mengandungi lebih drpada 10,000 ekor.

gadwall - Itik Mandarin
Itik Gadwall

Itik Gadwall kebanyakannya berwarna kelabu dgn kepala coklat dan ekor berwarna hitam. Kedua-dua itik jantan dan betina berwarna coklat dan bahagian belakang berwarna hitam tetapi terdapat bulu berwarna putih pd bahagian sayap yg blh dilihat ketika ia terbang dan kadang-kadang ketika ia berehat. itik jenis ini banyak terdapat di pusat laluan hijrah, tetapi agak jarang terdapat di mana-mana. Itik ini sering dipanggil juga sbg ‘mallards kelabu’ atau ‘itik kelabu.’ Kumpulan itik ini merupakan itik terawal yg ditemui di Amerika, jarang berdepan dgn cuaca sejuk.

AmericanBwigeon - Itik Mandarin
American Widgeon

Itik jantan American Widgeon mempunyai dahi putih yg tersendiri dgn jalur hijau yg mendalam berjalan dr mata ke belakang. badan, dada, belakang dan sisi berwarna coklat muda dan perut berwarna putih dan ekor yg hitam. Terdapat tompokan putih di bahagian bahu pd itik jantan yg akan kelihatan henya ketika ia terbang. Itik betina umumnya coklat dan mempunyai tompok bahu yg berwarna suram.

cinnamon teal - Itik Mandarin

Cinnamon Teal adalah spesies itik dr barat. Itik jantan berwarna coklat kemerahan secara keseluruhan. Kedua-dua itik jantan dan betina mempunyai patch bahu biru pucat di sisi hadapan sayap. Itik Cinnamon Teal kelihatan hampir sama dgn itik Blue Teal. Cuma itik Cinnamon Teal berwarna coklat lebih panas, lebih besar dan lebih berat drpada itik Blue Teal.

grey eggs - Itik MandarinPerhatikan, dua telur hitam dan satu telur kelabu besar. Ia adalah perkara biasa bagi itik Cayuga bertelur pd kali pertama. Biasanya bersaiz kecil drpada saiz telor yg normal bagi itik jenis ini. Telor dgn warna hitam, biru, putih atau kelabu juga adalah perkara yg tidak ganjil.

Itik Cayuga adalah bersaiz sederhana dan merupakan itik yg diternak sbg sumber mknan yg terkenal di Amerika sejak pertengahan abad ke-19. Ia digunakan utk telur dan daging pengeluaran, serta sbg burung hiasan. Nama Cayuga diambil dr Tasik Cayuga, salah satu tasik di rantau Tasik Finger di New York, baka itik ini telah dipopularkan. Itik ini pd keseluruhannya berwarna gelap dgn kepala hijau. Itik ini juga menghasilkan telur sehingga 100 biji setahun. Itik jantan dewasa blh mencapai berat sehingga 8 kilogram.

CayugaBduck - Itik Mandarin
Itik Cayuga

BeautyBDuck - Itik Mandarin
Arctic Sea Duck
smew - Itik Mandarin
Smew
AnseranasBsemipalmata - Itik Mandarin
Anseranas semipalmata
CombBDuck - Itik Mandarin
Comb Duck
RedBbilledBduck - Itik Mandarin
RED-BILLED WHISTLING DUCK

RedBCrestedBPochard - Itik Mandarin
Red Crested Pochard
CommonBMergansers - Itik Mandarin
Common Mergansers


Loading...

Tags: #Itik #Mandarin

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Itik Mandarin"