Inilah Doa Yg Diajarkan Rasulullah Utk Pohon Bantuan Allah Membayar Hutang

x 119 - Inilah Doa Yg Diajarkan Rasulullah Utk Pohon Bantuan Allah Membayar Hutang

Telah dirakamkan dlm Jami ‘At-Tirmidhi bahawa seorang lelaki yg berada dlm berhutang datang kepada Ali bin Abi Talib datang meminta bantuannya utk membayar hutang. Ali memberitahunya:

“Mahukah engkau apabila aku ajarkan kepadamu beberapa patah kata yg telah diajarkan Rasulullah S.A.W kepadaku? Dgn membaca beberapa patah kata itu, seandainya engkau mempunyai hutang sebesar gunung nescaya Allah akan membayar hutangmu.”

ARTIKEL MENARIK: SUBHANALLAH!! Inilah Ciri-Ciri Mimpi Bertemu Rasulullah saw

Beliau kemudian menyebut Doa berikut: “اللَّهُمَّ اكْفِنِي بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَأَغْنِنِي بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ”

Maksudnya: “Ya Allah, cukupilah aku dgn rezeki-Mu yg halal supaya aku terhindar dr rezeki yg haram dan kayakanlah aku dgn kenikmatan-Mu sehingga aku tidak meminta kepada selain-Mu.”

Transliterasi: Allahumakfinee bihalaalika ‘an haraamika wa aghninee bifadhlika’ amman siwaak.

Arshan, seorang pelajar di Universiti di Malaysia berhutang tetapi dia tahu doa di atas dan dia memutuskan utk meminta bantuan Allah menggunakan doa yg diajar kepada Ali oleh Rasulullah S.A.W.

Ikuti kisah Arshan di bawah seperti dipetik dr Ilmfeed.com:

Saya pergi ke kedai tukaran mata wang dan pergi tergesa-gesa tanpa menghitung dulu wang. Kemudian saya mendapati bahawa saya menerima RM 3,000 kurang drpada apa yg saya sepatutnya terima. Ini seperti pengakhiran hidup saya sbg seorang pelajar.

Saya tidak dpt membayar yuran pengajian saya dan universiti mengenakan saya caj penalti 9% kerana pembayaran lewat yg menambahkan beban. Saya tidak tahu di mana dan bagaimana utk menguruskan wang yg saya dipinjamkan.

Saya rasa seolah-olah saya sedang berendam dgn hutang. Saya berusaha keras utk kerja tetapi gagal. Kemudian saya kembali kepada Allah dan meminta kepada-Nya menggunakan doa yg disebutkan di dlm hadith berikut:

اللَّهُمَّ اكْفِنِي بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَأَغْنِنِي بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ

“Ya Allah, cukupilah aku dgn rezeki-Mu yg halal (supaya aku terhindar) dr rezeki yg haram dan kayakanlah aku dgn kenikmatan-Mu (sehingga aku tidak meminta) kepada selain-Mu.” [Jami` at-Tirmidhi]

Ini adalah ketika pintu-pintu belas kasihan dibuka. Saya tinggal dgn seorang sahabat yg membiarkan saya tinggal tanpa membayar sewa. Sesetengah rakan pergi bercuti dan memberikan saya kunci bilik yg saya sewakan kepada orang lain. Penyewa ini adalah sahabat baik saya yg kemudian membayar mknan saya. Abang saya juga pergi utk Aidilfitri dan saya memberi sewa basikalnya lol!

Rakan saya memerlukan wang secara tiba-tiba yg membuatkan saya bimbang, kerana saya masih tidak dpt menyimpan wang yg cukup. Tetapi keesokan harinya, seorang sheikh saya melawat saya dan memberi saya sejumlah besar yg mengatakannya dr saudara saya – yg saya fikir adalah dr saudara darah daging. Saya terkejut, dia maksudnya dirinya sbg saudara.

Dengan cara ini, Allah membantu saya membayar hutang saya. Segala puji bg Allah yg Maha Mendengar, lagi Maha Melihat.


Loading...

Tags: #Allah #Bantuan #Diajarkan #Hutang #Inilah #Membayar #pohon #Rasulullah

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Inilah Doa Yg Diajarkan Rasulullah Utk Pohon Bantuan Allah Membayar Hutang"