Ini Caranya Nak Tahu Telur Masih Elok Atau Tidak.

telur segar 29 19 262144 1 - Ini Caranya Nak Tahu Telur Masih Elok Atau Tidak.

Korang tahu tak yg Jangka hayat telur yg baik adalah tak melebihi 45 hari, kalau korang beli telur dekat pasaraya dah tentu ada tarikh luputnya tapi akalau beli kat kedai runcit biasa, memang takda lah kan ? Jangan risau atau susah hati ini ada dua cara blh tolong  korang mcm mana nak tau telur tu masih elok atau tak.

Pertama: Goncangkan telur, kalau dengar bunyi kocakan ia  maksudnye telur itu sudah lama. Sebab telur segar tidak akan mengeluarkan bunyi ketika digincangkan.

telur 29 30 397214 - Ini Caranya Nak Tahu Telur Masih Elok Atau Tidak.
Kedua: Masukkan air sejuk ke dlm gelas, rendam telur tersebut dan perhatikan. Jika telur rendam sepenuhnya sampai dasar gelas bermakna telur sangat segar.

Jika telur masih rendam dan berdiri di atas satu hujung di bahagian bawah mangkuk telur masih blh dimakan. tetapi jika ia terapung ke permukaan maksudnye telur itu tidak lagi segar, busuk dan tak blh dimakan.

Senang je kan, jadi korang blh praktikkannya.


Loading...

Tags: #Atau #Caranya #Elok #Masih #Tahu #TELUR #tidak

author
Author: 
  MEE GORENG UDANG KERING
  My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
  Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
  FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

  Comments are closed.