Ini 5 Mitos Tentang Mknan Frozen Korang Perlu Tahu.

frozen main 1 - Ini 5 Mitos Tentang Mknan Frozen Korang Perlu Tahu.

Sekarang ini mknan frozen sangat membantu memudahkan kerja penyediaan mknan, sebab itulah ia sangat popular di kalangan mak-mak bekerja dan sibuk. Malah blh dikatakan kebanyakan peti sejuk setiap keluarga sekarang  ada menyimpan mknan frozen. Dlm pd memudahkan kerja memasak, ramai juga yg risau dgn mitos-mitos yg tersebar, mengatakan pengambilan secara rutin  mknan frozen tidak baik utk kesihatan.

Berikut lima mitos yg mungkin korang selalu dengar mengenai mknan frozen, kalau nak tahu sejauh mana  kebenarannya blh baca info berikut:-

frozen1 - Ini 5 Mitos Tentang Mknan Frozen Korang Perlu Tahu.

Makanan Frozen Kurang Sihat Berbanding Yg Segar

Ini mitos yg paling kerap didengari, sedangkan ini sebenarnya tidak betul. Yg sebenarnya, proses pembekuan  mknan menjadikan nutrisi dan zat di dlmnya lebih baik  terpelihara berbanding mknan yg  segar. Hakikatnya, mknan tidak difrozenkan pun blh hilang kandungan nutrisi  melalu  proses memasask juga mudah tercemar.

Makanan Frozen Tinggi Kandungan Garam

Dengan penambahan garam blh menyebabkan kadar natrium atau sodium tinggi. Namun bukan semua mknn sejuk beku mengandungi garam, Oleh blh je kalau korang mknan mknan frozen.

Makana Frozen Blh Dicairkan Hanya Dgn Siram Air Panas.

Biasanya yg menggunakan cara ini adalah mereka yg kurang sabar, pdhal air panas blh menyebabkan mknan frozen tidak masak sekata atau sempurna.  Oleh itu, lebih baik cairkankan mknan frozen dgn memindahkannya ke bahagian bawah peti sejuk semalaman sebelum mknan itu dimasak.

simapan - Ini 5 Mitos Tentang Mknan Frozen Korang Perlu Tahu.

Maknan Frozen Perlu Segera Dimasukkan Semula Dlm Freezer.

Makanan frozen yg dibeli dr pasaraya sebaik tak perlu  segera dimasukkan dlm freezer. Kenapa? Ini jawapannya. Plastik pembungkus mknan  frozen yg tersedia  di pasaraya umumnya masih ada udara yg blh mengurangkan kualiti mknan tersebut bila disimpan. Dari terus menyimpannya dlm freezer, buang saja plastiknya dan masukkan dlm bekas kerdap udara yg lain, kemudian baru masukkan dlm freezer, ia lebih selamat.

contoh - Ini 5 Mitos Tentang Mknan Frozen Korang Perlu Tahu.

Makanan Frozen Ada Tarikh Luput

Selagi tak digunakan dan disimpan dlm freezer, mkn frozen masih blh digunakan walaupun telah melepasi tarikh luputnya. Alasannya, kandungan bakteria tidak membiak jika tidak dikeluarkan dr freezer dan kandungan mknan tetap sama dan masih blh digunakan tanpa was-was.

Komen anda


Loading...

Tags: #frozen #Korang #Mitos #Mknan #Perlu #Tahu #Tentang

author
Author: 
  MEE GORENG UDANG KERING
  My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
  Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
  FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

  Leave a reply "Ini 5 Mitos Tentang Mknan Frozen Korang Perlu Tahu."