Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap.

brownies siap 1 - Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap.

Korang suka brownies? Kalau suka mesti terbayang rasa coklat yg lazat, tekstur yg lembut pasti ramai yg menyukainya brownies.  Dah tentu korang juga teruja nak buat brownies sendiri kerana ia antara kek yg mudah dibuat dan resipi byk dlm media sosial. Tapi, kalau nak pasti pasatikan brownies korang terbaik, ini ada lima tip brownies yg korang buat menjadi, sedap dan lembut.

Pilih Resipi Yg Betul

Ada dua jenis brownies pertema brownies dgn tekstur pdt (fudgy) dan lembut (cakey). Brownies tekstur pdt tidak menggunakan baking powder dan sukatan coklat dan mentega adalah lebih byk berbanding brownies lembut yg menggunakan baking powder. Jadi, sebelum baking, korang pastikan brownies jenis mana satu nak baking.

coklat - Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap.

Gunakan Dark Coklat

Penggunaan coklat sangat mempengaruhi tekstur brownies.Misalnya penggunaan coklat serbuk tidak digalakkan, kerana ia akan menjadikan  brownies anda lebih kering. Sementara penggunaan chocolate baking chip juga tidak disarankan kerana mengandungi stabilizer yg susah cair semasa dibakar. Yg terbaik adalah menggunakan Dark cooking chocolate kerana ia blh cair dgn sekata dan menjadikan warna brownies lebih gelap.

suhu bilik 1 - Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap.

Gunakan Coklat Pd Suhu Bilik

Setelah coklat dicair, jangan terus campurkan dlm  adunan. Korang kena tunggu sehingga coklat sejuk pd suhu bilik, jika tidak telur akan masak dan menjadikan coklat mudah hangus semasa dibakar..

loyang - Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap.

Guna Loyang Yg Sesuai

Pemilihan loyang yg betul dan sesuai juga mempengaruhi tekstur dan ketebalan brownies. Jika loyang terlalu besar brownies akan menjadi terlalu nipis dank eras terlalu masak. Jika loyang terlalu kecil pula akan menyebabkan brownies terlalu tebal dan kurang masak.

ketuhar - Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap.

Bakar Selama 30-40 Minit

Brownies tidak blh dibakar terlalu lama atau sekejap,  jangan bakar kurang dr 30 minit atau lebih 40 minit. Jika was-was blh guna timer utk menentukan waktu membakar.

Loading...

Tags: #BROWNIES #Buat #Cara #Lembut #Sedap

author
Author: 
  Tutorial Memasak mie Ala Cef Koplak
  Saya duwiarsana, di http://duwiarsana.com mencoba memasak mi dengan kompor baru saya yang lama
  RESEP SARWENDAH Apa Enaknya??? …… Review Hati Nurani Ala Rida
  Hello Teman – Teman Salam kenal buat kalian semua yang baru masuk atau
  Kelas Resepi Cara Buat Kek Harijadi, Kek Kahwin, Kek Pertunangan dan Birthday Cake
  Jom ke: http://www.deco.rahsiakek.com untuk detail video cara membuat kek harijadi, kek pertunangan, kek
  Resepi Telur Bistik yang Simple dan Sedap
  Resepi Penuh : https://buatoranglapo.com/2016/05/13/telur-bistik-simple/ #enjoymusicwhilelearningrecipe #awesomemusic #janganjogetkuatsangat #learnrecipe #belajarmemasak #howtocook #howto #akuyangmasakkauyangmakan #akuyangmasakkauyangpanas

  Leave a reply "Ini 5 Cara Buat Brownies Yg Lembut & Sedap."