HERD IMMUNITY – Satu Jawapan Kepada Kumpulan Anti Vaksin.

Loading...

Penerangan yg sangat informatif dr Dr. Mohd Syamirullah mengenai herd immuniti dan vaksinisasi. 

Jika ada mana-mana pembaca yg dah terjebak dgn kumpulan anti vaksin, apa kata anda baca dulu penerangan panjang lebar dibawah ini sebelum melangkah lebih jauh bersama mereka.

Oleh : Mohd Syamirulah Rahim

 i) Apabila kita berbicara mengenai tajuk immunology dan epidemiology, ada satu fenomena yg perlu kita fahami yg dipanggil

HERD IMMUNITY.

Begitulah juga apabila kita berbicara mengenai vaksin, pasti tidak blh lari dr apa yg dipanggil herd immunity ini.

Sebelum saya menerangkan lebih lanjut mengenai herd immunity, seperkara yg perlu anda tahu, golongan penghasut antivaks tegar menafikan adanya herd immunity.

HerdBImmunity - HERD IMMUNITY - Satu Jawapan Kepada Kumpulan Anti Vaksin.


Mereka mengatakan herd immunity ini mengarut, tidak logik, tidak natural. Malah jika melibatkan golongan antivaks di Malaysia, seperti biasa, mereka akan menggunakan alasan agama. Mereka mengatakan herd immunity ini tidak sama dgn “immunity yg Allah berikan.”

Apa yg perlu kita faham adalah, herd immunity ini memang ada dan well established. “The science is settled”, bak kata Kerajaan Australia. Ia sudah dibuktikan, malahan sudah siap ada formula matematik utk mengiranya.

Sekelompok yg masih denial enggan mempercayai herd immunity, tidak akan mengubah apa-apa. Kementerian Kesihatan akan terus melaksanakan polisi khasnya mengenai penguatkuasaan vaksin, atas dasar memelihara herd immunity.

Kita tidak hairan pun wujudnya segelintir yg menolak herd immunity. Sepertimana ada segelintir yg masih mempercayai bahawa bumi ini rata bukannya bulat, bln ada cahayanya sendiri, dan graviti itu “hanyalah teori”.

Sengaja saya sebut mengenai hal ini dahulu, kerana saya tahu artikel saya kali ini panjang. Antivaks, tak suka baca tulisan panjang2. Hehe.

Kepada yg benar-benar berminat, blh teruskan membaca.

Sebelum kita memahami mengenai herd immunity, ada TIGA komponen penting yg perlu kita fahami terlebih dahulu.

CHAIN OF INFECTION

Apabila kita menyebut mengenai penyakit berjangkit, apa sahaja jenis penyakit berjangkit pun, kita ada apa yg dinamakan sbg chain of infection. Secara ringkasnya,

Reservoir/Infectious Agent –> Mode of transmission –> Susceptible Host.

Apabila seseorang individu menghidapi penyakit berjangkit, kita namakan individu ini sbg source of infection atau reservoir. Individu A.

Individu ini blh menyebarkan penyakit tersebut, mengikut patogen (bakteria/virus) terlibat. Contohnya, penyakit measles. Virus measles, disebarkan melalui udara. Ini, dinamakan mode of transmission.

Jadi apabila individu A bersin atau batuk, ia akan menjangkitkan virus measles kepada individu kedua, iaitu susceptible host. Individu B.

Dan ini, adalah sebuah kitaran (cycle). Maksudnya individu B pula akan bertukar menjadi source of infection, menjangkitkan kepada orang lain pula.

Prinsip ini WAJIB kita faham, kerana apabila kita faham prinsip ini, kita akan tahu bahawa tiada orang akan saja-saja dpt measles.

Bagi bayi yg ada kat rumah, tiba-tiba mendapat jangkitan measles, maka kita akan kata MESTI dia mendapat jangkitan itu dr seseorang yg sudah dijangkiti.

“Macam mana dgn carrier?”, kata antivaksin

Carrier bermaksud seseorang yg membawa virus/patogen, tetapi beliau sendiri sihat tiada simtom apa-apa.

Benar, carrier juga blh menjadi source of infection. Tapi kita mesti faham, kalau benar seseorang itu menjadi carrier maksudnya dr dulu lagi dia dah menjangkitkan penyakitnya kepada orang lain. Bukannya tiba-tiba sahaja jadi carrieer.

Dan utk menjadi carrier pun, dia masih tertakluk kepada chain of infectious disease. Maksudnya MESTI carrier ini, ada terdedah kepada pesakit lain sebelum itu. Tidak ada orang yg saja-saja duduk, tiba-tiba entah turun virus dr langit dia jadi carrier kepada measles.

Dan seperkara lagi mengenai carrier, peratusan utk carrier menjangkitkan orang lain adalah MINIMA. Ini kerana, carrier tidak mempunyai simtom. Apabila tiada symptom, tiada mode of infection. Carrier measles, tidak ada bersin-bersin mcm pesakit measles. Kalau dia tak bersin-bersin, mcm mana dua sebarkan virus measles itu? Ini maksudnya.

IMMUNITY

Orang yg memiliki imuniti terhadap sejenis jangkitan, beliau tidak akan dijangkiti. Imuniti ini adalah spesifik. Ia perlu dibezakan dgn imuniti sistem pertahanan badan yg umum, iaitu innate immunity.

Jikalau innate immunity, itu sistem pertahanan badan yg biasa kita dengar. Minum susu meningkatkan sistem imun badan. Mknan berkhasiat membantu sistem imun. Mkn habbatussauda, madu, didakwa meningkatkan sistem imun. Budak kerap demam kerana lemah sistem imun. Ini semua, merujuk kepada innate immunity. BUKAN specific immunity.

Specific immunity, atau adaptive immunity, adalah khas utk penyakit tertentu sahaja. Ia terhasil apabila badan, dpt MENGENALI sesuatu jenis kuman, dan menyimpan memory mengenainya. Tujuannya, apabila kali kedua sistem pertahanan badan menjumpai kuman tersebut, ia sudah blh melawannya dgn pantas tanpa sempat kuman tersebut membiak.

Hanya ada dua cara sahaja, tubuh badan blh mendapat specific immunity ini.

Pertama, adalah secara natural melalui jangkitan penyakit itu sendiri. Contohnya measles. Apabila seseorang dijangkiti measles, tubuh badannya akan mula menghasilkan specific immunity ke atas measles. Tetapi ia mungkin memakan masa. Akibatnya, virus measles tersebut sempat melakukan kerosakan. Buta. Meningitis. Adakalanya tak sempat pun tubuh badan menghasilkan antibody specific, sudah meninggal dunia.

Kedua, adalah dgn cara vaksin.

Vaksin, adalah kita ambil virus/bakteria ini yg dilemahkan. Apabila kita sengaja jangkitkan (inoculate) contohnya dgn suntikan, virus ini tidak mendatangkan penyakit measles itu sendiri. Tidak ada ruam koplik spot, tidak ada coryza. Tetapi, badan kita sudah mengenali, ini virus measles. Badan kita sudah mempunyai antibodi siap sedia.

Jadi selepas divaksinasi, apabila bayi tersebut come into contact (mode of transmission) dgn pesakit measles, virus measle tersebut tidak dpt membiak pd bayi ini. Bayi ini, tidak lagi menjadi susceptible host.

Dalam bahasa perubatannya, kita panggil ini sbg “breaking chain of infection”.

EPIDEMIC

Jadi kita dah faham apa itu chain of infection, apa itu immunity, sekarang kita ke komponen terakhir utk memahami SECARA ASAS bagaimana herd immunity berfungsi.

Jika sebelum ini kita lihat chain of infection itu pd skala kecil, iaitu dr Individu A ke B dan bagaimana individu B menjadi source of infection pula.

Sekarang, kita bayangkan dlm skala yg lebih besar. Mencecah puluhan ribu penduduk di sesebuah tempat.

Epidemik, adalah penyebaran jangkitan yg berlaku dlm skala besar didalam sesebuah komuniti. Utk mendemonstrasi epidemik, saya ambil contoh lima individu sahaja dahulu, iaitu A, B, C, D, E.

A, menyebarkan measles kepada B. B pula, menyebarkannya kepada C. Kemudian kepada D. Kemudian kepada E. Ini kerana, chain of infection itu sentiasa ada. Tidak diputuskan.

Sebaliknya, apabila ada diantara mereka yg memiliki imuniti, mereka ini blh memutuskan chain of infection. A, menyebarkan measles kepada B. B, menyebarkannya kepada C. Alhamdulillah, C sudah divaksin. Beliau tidak lagi menyebarkannya kepada D, yg rupanya menghidap leukemia dan tidak pernah divaksin. Dan E pun terselamat, kebetulannya E baru berusia 3 bln, belum disuntik MMR, justeru tiada imuniti terhadap measles. C, telah melindungi D dan E.

Sebab itulah kita kata, individu yg memvaksin, mereka ini melindungi diri sendiri, DAN JUGA MELINDUNGI orang lain. Mereka menjadi barrier, pemutus kepada chain of infection.

Epidemik berlaku, apabila dlm sesebuah komuniti, bilangan mereka yg memiliki imuniti spesifik itu rendah sehingga wujud “lubang” pd barrier ini.

Jangkitan, blh melompat-lompat dr satu individu kepada individu yg lain, making its way in the community. Statistik menunjukkan, seorang pesakit measles, blh menjangkiti sehingga 18 orang disekeliling mereka. A, blh menjangkiti B dan C dan D dan E dan seterusnya serentak. Kerana itu penting memastikan kesemua 18 orang ini mempunyai imuniti, agar menjadi barrier menghalang measles “menembus masuk” ke dlm masyarakat.

HERD IMMUNITY

Memahami tiga prinsip di atas, membawa saintis utk menjumpai apa yg dinamakan herd immunity. Bahkan, pola penyebaran ini blh dicatat didalam graf, interpolated dan projected ke dlm statistik.

Hasilnya, kita ada formula matematik pun, utk mengira herd immunity. Iaitu,

R0 x (1 – P) = 1

P sbg herd immunity threshold, iaitu peratusan populasi dlm sesebuah kumpulan yg perlu diimunisasi bg menghalang jangkitan tersebar.

R0 adalah basic reproduction number, berbeza mengikut penyakit, iaitu ringkasnya berapa orang yg blh dijangkiti oleh seorang penghidap penyakit tertentu.

Saya sebut tadi, seorang pesakit measles blh menjangkiti 18 orang yg lain. Jadi kita katakan, utk measles, R0 nya adalah 18.

Maka herd immunity threshold bg penyakit measles, iaitu P, adalah 95%.

Maksudnya, jika kita hendak mengekang penyebaran measles dr individu A ke B, C, D dan seterusnya didalam populasi, kita kena pastikan 95% populasi adalah diimunisasi.

Apa bukti pengiraan ini benar? Kita telah buktikannya secara retrospektif, melalui kes-kes yg terjadi.

Contohnya outbreak measles di Disneyland California, Amerika Syarikat. Hasil statistik menunjukkan, peratusan populasi divaksin di kawasan-kawasan terjadinya outbreak berkenaan hanyalah 50 ke 86%. Ianya dibawah threshold herd immunity iaitu 95%. Kerana itulah apabila seorang sahaja dijangkiti measles (patient zero), ia berubah menjadi epidemik melibatkan ratusan orang.

Maka, herd immunity ini terbukti secara prospektif, dan juga secara retrospektif.

KENAPA ANTIVAKSIN PERLU DIASINGKAN

Sekarang, mari kita aplikasikan pengetahuan mengenai herd immunity.

Katakanlah kita berada didalam sebuah bandar, ada 1000 orang kanak-kanak yg hendak dihantar ke taska.

100 drpada kanak-kanak ini, tidak divaksin. 60 orang adalah disebabkan ibubapa mereka antivaks, manakala 40 orang tidak divaksin kerana belum cukup umur, atau menghidap penyakit tertentu.

Jika kita buka taska dan semua 1000 kanak-kanak ini menjadi anak asuhan taska kita, maka kita hanya mendapat peratusan vaksin sebanyak 90%. Iaitu 10% tidak divaksin.

90% ini, tidak mampu mengekang penyebaran measles, jika sebaik sahaja seorang drpada mereka mendapat measles. Ini kerana herd immunity threshold bg measles adalah 95%

Sebaliknya, apa yg berlaku, jika kita asingkan anak-anak antivaks drpada anak kita?

Kita reject 60 permohonan ke taska, iaitu anak-anak antivaks ini.

Yang tinggal adalah 940 orang kanak-kanak, dgn 40 orang tidak divaksin kerana belum cukup umur atau berpenyakit. Maka, dgn komuniti yg baru ini, peratusan divaksin adalah 95.8%

Komuniti bebas antivaksin ini, mempunyai peratusan imunisasi measles melebihi 95% iaitu herd immunity threshold bg measles. Dgn cara itu, jika ada murid baru masuk membawa jangkitan measles, jangkitan ini tidak akan disebarkan.

Dan 40 orang kanak-kanak tidak divaksin atas sebab tak cukup umur atau berpenyakit, JUGA DILINDUNGI herd immunity. Alhamdulillah.

Ini hanya contoh skala kecil iaitu 1000 kanak-kanak. Bayangkan di skala besar, seperti bandar-bandar besar yg mana populasi mencecah ratusan ribu penduduk.

Semakin meningkatnya bilangan penduduk yg antivaksin, maka herd immunity juga akan semakin terkompromi. Pengumuman menteri kesihatan baru-baru yg mengatakan peratusan yg diimunisasi mencecah 95%, adalah membimbangkan. Kerana kita tahu, any lower than that, herd immunity (untuk measles) akan gagal.

Kita, bila-bila masa akan dilanda outbreak measles besar-besaran seperti yg melanda California atau Germany, thn lps.

PENUTUP

Ini, hanyalah sekadar gambaran ringkas yg blh saya berikan mengenai herd immunity. Ianya bukan komprehensif, bukannya lengkap. Tiga komponen yg saya sebutkan pun, hanyalah secara superficial. Ada byk lagi yg saya tidak ceritakan, seperti pengaruh genetik, bagaimana virus dan bakteria melawan herd immunity, epigenetik, antigenic shift and drift dan sbgnya.

Dan jika anda perhatikan, saya hanya mengambil contoh satu penyakit iaitu Measles. Ini baru measles. Belum diphteria, belum polio, belum pertussis dll. Namun prinsipnya tetap sama.

Kenapa measles ditekankan? Kerana measles adalah penyakit jangkitan yg paling mudah merebak (dibandingkan penyakit cegahan vaksin lain). Atas sebab itulah Herd immunity threshold bg measles paling tinggi, 95%. Kalau penyakit lain tu lagi rendah, seperti mumps dan rubella 86%.

Sebab itulah, apabila kebangkitan semula penyakit berjangkit ini, kita dpt lihat yg pertama sekali outbreak terjadi adalah measles. Kerana peratusan imuniti dlm komuniti semakin menurun, dan herd immunity threshold bg measles adalah yg pertama sekali gagal. Ini juga membuktikan bahawa pengiraan kita, calculation kita, statistik kita selama ini, BETUL.

Jika ia tidak ditangani segera, ia akan semakin menurun dan kita akan menyaksikan kebangkitan lebih byk penyakit-penyakit berjangkit, kesan langsung dr kewujudan golongan antivaksin yg enggan memvaksinkan anak mereka.

“TIGA PENYAKIT CEGAHAN VAKSIN MUNCUL KEMBALI – GOLONGAN TOLAK IMUNISASI KERANA TERPENGARUH KOMPLIKASI SERIUS MENJADI PUNCA” – Berita Harian, 25 April 2016.

Akhir kata, suka saya kongsikan laman web ini, iaitu herd immunity simulator yg dibangunkan dgn prinsip matematik dan statistik yg saya ceritakan tadi.

http://www.software3d.com/Home/Vax/Immunity.php

Cara menggunakannya,

Anda lihat pd kotak “Immunization rate”. Jikalau anda mengambil contoh 90% populasi divaksin, maka anda masukkan nilai “0.9”

Kemudian anda blh click pd titik hijau atau merah. Hijau melambangkan individu yg sudah divaksin, manakala merah melambangkan individu yg tidak divaksin. Apabila anda “klik”, anda “menjangkitkan” individu tersebut dgn sejenis penyakit berjangkit, menjadikannya Individu A. Lihat bagaimana ia merebak.

Cuba bandingkan apa yg berlaku, apabila anda menukarkan immunization rate kepada 80%, 70%, 60% (0.8, 0.7, 0.6) dan seterusnya. Jika anda kreatif, anda blh mengubahsuai sendiri data (contohnya mengasingkan kiri geng antivaks, kanan geng provaxx), dan lihat bagaimana perubahan yg ada.

Herd Immunity, adalah realiti. The science is settled. 

ii) Terdapat “persoalan” yg dikemukakan oleh antivaksin. Katanya, orang dewasa sendiri tak cucuk vaksin yg dicadangkan utk orang dewasa. Katanya lagi, kebanyakan vaksin yg dicucuk ketika waktu kecil, menghasilkan antibodi yg bertahan cuma beberapa thn sahaja.



1 3 - HERD IMMUNITY - Satu Jawapan Kepada Kumpulan Anti Vaksin.

2 3 - HERD IMMUNITY - Satu Jawapan Kepada Kumpulan Anti Vaksin.


Oleh itu, antivaksin ini menyimpulkan bahawa herd immunity itu mitos, katanya.

Saya tidaklah mahu mengendahkan “dakwaan” antivaksin tersebut. Tambahan pula antivaksin tersebut hanyalah fake profile. Sekarang ini dah byk doktor, ahli sains bg penerangan mengenai vaksin. Bg saya, kalau ada mana-mana ibubapa yg masih nak percaya fake profiles, maka memang ternyata terserlah kebodohannya di situ.

Kembali ke persoalan, kenapa “herd immunity” hanya mengambilkira coverage (liputan) imunisasi kanak-kanak?

Herd immunity bukan hanya sekadar teori, sebaliknya ia adalah persamaan matematik. Kita sering mendengar ucapan mengatakan sasaran liputan vaksin mestilah melebihi 95% utk memastikan herd immunity tercapai.

Mana datang nilai 95% tu? Kenapa 95%? Kenapa tidak 98,99 peratus? Atau kenapa tak blh 90%?

Nilai tersebut, adalah dikira berdasarkan sejauh mana sesuatu penyakit itu blh berjangkit. Setiap penyakit berjangkit, mempunyai apa yg kita namakan sbg basic reproduction number, R0.

Ia bermaksud, secara purata apabila seseorang dijangkiti, sepanjang dia menghidap penyakit tersebut, berapa orang dia blh menjangkiti orang lain.

Sebagai contoh, measles. Measles adalah penyakit yg berjangkit melalui titisan air/pernafasan, oleh itu ia sangat mudah berjangkit. Ia juga mempunyai tempoh jangkitan yg lama, maksudnya orang yg sakit measles, berhari-hari blh mengeluarkan virus tersebut utk jangkit kepada orang lain.

Statistik menunjukkan seorang kanak-kanak yg menghidapi measles, blh menjangkitkan penyakit tersebut kepada antara 12 ke 18 kanak-kanak lain. Maka, R0 utk measles adalah 12-18.

Penyakit ebola pula, contohnya berjangkit hanya melalui sentuhan cecair lepuh. Ia kurang berjangkit. Tambahan pula, lepuh ebola adalah visible, jadinya orang blh elak menyentuh dgn mudah, Tak seperti titisan pernafasan. Oleh sebab itu apabila dibuat pengiraan, R0 utk ebola hanyalah 1.5 ke 2.5 sahaja.

Model matematik utk herd immunity ini, ringkas sahaja sebenarnya. Jika R0 melebihi dua ( >2), maka wabak blh berlaku. Logiknya mudah difahami, seorang yg dijangkiti, jangkit kepada dua orang yg lain. Barulah penyakit tu blh menular dlm sesebuah masyarakat.

Kalau R0 kurang drpada 1, maka penyakit tersebut tidak akan bertukar wabak. Sebab tak blh jangkit kat orang lain. Simple.

Dengan cara itu, saintis dpt mengira threshold populasi yg perlu mempunyai imunisasi, utk menghalang sesebuah jangkitan drpada merebak. Assumption nya adalah orang yg divaksin, berapa percent akan memiliki antibodi utk menghalang jangkitan penyakit tersebut. Dan berapa percent pula baki yg lain-lain, termasuklah vaccine failures, yg tak blh divaksin akibat penyakit, dan tentunya, geng antivaksin.

Justeru dr segi matematiknya jika ditulis semula, Herd Immunity, P, adalah R0 x (1-P) = 1

Menggunakan rumus inilah, herd immunity threshold bg setiap penyakit dpt dikira. Anda sendiri pun blh mengiranya!

Measles, R0 nya 12-18, herd immunity thresholdnya adalah 92%-95%

Pertussis, R0 nya 12-17, herd immunity thresholdnya adalah 92-94%

Difteria, R0 nya adalah 6 – 7, herd immunity thresholdnya adalah 83 – 86%.

Dan seterusnya. Sebab itulah, kita mengambil herd immunity threshold yg paling tinggi, iaitu 95%, sbg sasaran vaksinasi kerana jika liputan vaksin MMR jatuh dibawah 95%, ia tidak mencapai tahap diperlukan utk herd immunity.

Ya, vaccine failures juga. Walaupun istilahnya tidaklah berapa tepat, yg lebih tepat adalah vaccine efficacy. Vaccine bukannya 100% berkesan. Vaksin MMR yg diberi pd usia 9 bln, hanya confer immunity kepada 93.7% sahaja, yg baki itulah dikatakan vaccine failure. Dan sebab itulah kita suruh cucuk sekali lagi pd usia satu thn.

Kenapa tak blh cucuk sekali saja pd usia 9 bln? Sebab efficacy mmr pd usia 9 bln hanya 93.7%. Kalau cucuk semua 100% kanak-kanak pun, peratusan yg mengalami vaccine failure sahaja sudah menyebabkan, tak mencukupi 95% utk melepasi herd immunity threshold. So kita cucuk sekali lagi utk “cover” golongan vaccine failures ni.

Kalau sebelum ini kita kat Malaysia cucuk 1st dose pd usia setahun, dpt hasilkan 96% coverage, sudah cukup. Tapi sebab kita nak protect group umur 9 bln, kita terpaksa awalkan suntikan, namun drawback nya kenalah naik jadi dua kali cucuk. Sebab itu jugalah, kenapa sebelum ini, kanak-kanak di Sabah Sarawak sahaja yg kena cucuk MMR dua kali. Kerana liputan coverage di Sabah tidak tinggi, atas faktor kenderaan dan komunikasi.

Itulah pentingnya bab herd immunity, sampaikan ia mempengaruhi jadual imunisasi kita. Ingat senang nak jadikan dr sekali jab ke dua kali jab. Kos meningkat dua kali ganda. Kadar AEFI juga meningkat dua kali ganda. Tapi kita lakukannya supaya kita dpt coverage melebihi herd immunity threshold. Ini sahaja dah blh menggambarkan, betapa pentingnya herd immunity ini!

Herd immunity bukannya bermaksud JANGKITAN TIDAK AKAN TERJADI. Jangkitan tetap masih blh terjadi, kerana utk sesebuah jangkitan terjadi cuma perlukan tiga benda saja – source of infection, mode of transmission, dan susceptible host.

Tapi, memiliki HERD IMMUNITY bermakna JANGKITAN TIDAK AKAN MENULAR menjadi wabak yg tidak terkawal.

Kenapa herd immunity hanya mengambilkira peratusan liputan vaksin kanak-kanak?

Kerana, cara penyakit sebegini berjangkit, berbeza antara orang dewasa dan kanak-kanak. Penyakit sebegini, mempunyai R0 yg lebih rendah pd orang dewasa.

Orang dewasa, bila batuk, menutup mulut. Basuh tangan kerap. Bayi, kanak-kanak, tidak begitu. Jangkitan tidak merebak dgn mudah dlm kalangan orang dewasa, berbanding kanak-kanak. Dan benar, orang dewasa juga digalakkan mengambil vaksin tambahan, booster. Namun R0 utk penyakit tersebut dlm kalangan golongan dewasa, tidak akan melebihi R0 utk jangkitan sesama kanak-kanak kecil.

Kerana itulah, apabila berbicara mengenai “herd immunity”, adalah TIDAK RELEVAN mengaitkan dgn weaning antibody lah, kenapa tak dikira peratusan liputan vaksin dewasa lah. Kerana kalau diambilkira sekalipun, kita tetap akan menggunakan nilai R0 tertinggi juga, which is dlm kelompok kanak-kanak.

Kenapa saya tahu semua ini? Kerana semua ini diajar didalam sekolah perubatan, khasnya melalui subjek Epidemiologi. Bahkan saya juga diajar mengenai vaksin, cara vaksin dihasilkan, dan juga bahkan mengenai kesan sampingan vaksin. Gambar dibawah adalah nota-nota yg saya gunakan masa saya study.

Tipu lah kalau ada doktor kata benda-benda ni tak diajar dlm kelas/kuliah.

Berbeza dgn fake profiles yg kita tak tahu entah sampai tahap mana pembelajarannya, atau hanya sekadar Google sahaja.

Loading...

Tags: #ANTI #HERD #IMMUNITY #Jawapan #Kepada #Kumpulan #Satu #Vaksin

author
Author: 
    Pertimbang bonus sebulan gaji, semak semula SSM – CUEPACS
    GEORGETOWN: Kerajaan diharap mempertimbangkan pemberian bonus sekurang-kurang sebulan gaji kepada penjawat awam dlm
    MATXI Corp Sambut Ulangtahun Ke 2 Penuh Gemilang
    Assalamualaikum Tahniah MATXI Corp atas ulang thn ke 2 pd 21 Sept lps.
    Dijambak Haters dan Ketahuan Botak, Lucinta Luna Ngamuk di Tempat Umum!
    slidegossip.com – Lucinta Luna kembali jadi perbincangan publik. Seperti terlihat dlm video yg
    Lirik Lagu Ilir 7 ‘Entah Apa yg Merasukimu’ Langsung Viral di Media Sosial!
    slidegossip.com – Lagu berjudul ‘Entah Apa yg Merasukimu’ tiba-tiba saja jadi viral di

    Leave a reply "HERD IMMUNITY – Satu Jawapan Kepada Kumpulan Anti Vaksin."