Hati Ayam Goreng Air Fryer Dgn Sambal Yg Mudah Dan Sedap

Hati Ayam Goreng Air Fryer Dgn Sambal Yg Mudah Dan Sedap || Salam semua, sejak berjinak – jinak guna air fryer dan tekak pun dah blh terima mknan yg digoreng dlm air fryer. Ingat mula – mula guna macam susah nak telan hii. Ada gajet dapur yg ini memang membantu mudahkan kerja. Siapa yg tak beli lagi air fryer tu beli lah ya. Memang gajet dapur wajib ada kat rumah.

C360 2019 01 28 13 39 13 760 01 - Hati Ayam Goreng Air Fryer Dgn Sambal Yg Mudah Dan Sedap

Ada ke peminat hati ayam, sekali – sekala blh lah menu hati ayam ni. Bab nak goreng hati ayam, walaupun goreng dlm air fryer orang kata macam tak berapa best, disebabkan target nak kurangkan minyak dan fikir tak nak main letup – letup dlm kuali :D. Inilah dia jawabnya guna air fryer.

Kalau ikutkan hati ayam ni, orang kata tak elok sangat mkn, tapi hari itu pergi terbeli sepaket ke 2 paket hati ayam saja. Terpaksa la nak goreng garam kunyit dan buat sambal mudah guna kuali lain.

Untuk sambal tu mudah saja, kalau buat utk ayam kicap pun blh juga. Bahan – bahan yg mudah cuma utk serai tu dihiris bukan diketuk, lagi wangi. dgn serai – serai mkn.:D. Lagi wangi bila tumis.

Memang habis mudah sambal ni, nak puasa tak lama lagi, nak masak yg ringkas jer. Hati ayam ni kalau blh perap dlm semalaman walaupun dgn garam kunyit. Macam tu lah biasa buat kira macam planning nak masak kan.

 Ok lah siapa yg suka, cuba lah ya. Resepi di bawah. Jemput lah subscribe di my youtube channel. 🙂 Terima kasih

Hati Ayam Goreng Air Fryer Dgn Sambal Yg Mudah Dan Sedap

Bahan – bahan
Hati ayam yg diperap dgn garam kunyit (anggaran dlm 250 gm )
5 – 6 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
4 batang serai dihiris
5 tangkai lada burung *
Kicap pekat
Kicap lemak manis
Sos maggi thai
Sos tiram

Bahan bertanda * ditumbuk

Cara – cara
1. Masukkan hati ayam ke dlm basket air fryer dan setkan suhu 180 °C dan masa dlm 25 – 30 minit
2. Balikkan separuh masa pertama dan goreng sampai masak. Jika tak garing blh tambah masa sambil balikkan
3. Dah masak, pindah dlm pinggan ketepikan sekejap
4. Panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan serai sehingga wangi
5. Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi sehingga wangi
6. Kemudian masukkan kicap pekat, kicap lemak manis, sos maggi thai dan sos tiram secukupnya
7. Kacau rata dan masukkan hati ayam. Kacau lagi sekali supaya sambal bersalut dgn hati ayam
8. Siap utk dihidangkan


Loading...

Tags: #Ayam #FRYER #GORENG #Hati #Mudah #Sambal #Sedap

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Hati Ayam Goreng Air Fryer Dgn Sambal Yg Mudah Dan Sedap"