Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

BIODATA: Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

tuan guru haji nik abdul aziz bin nik mat - Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir: 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.

Pengajian :
1-Pondok Tuanguru Hj Abbas, Besut
2-Universiti Deoband India
3-Universiti Lahore Pakistan
4-Universiti Al Azhar
5-Sarjana Muda bahasa Arab
6-Sarjana Perundangan Islam

Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dlm sebuah keluarga yg sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pd thn 1931.

Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali dgn panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif dlm ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dlm mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.

Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan pelajar Islam dr segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yg muktabar dr Almarhum ayahandanya serta belajar menulis drpada ibunya Hajah Aminah Majid.

Sewaktu usia 9 thn, Nik Abdul Aziz dihantar berguru dgn Tuan Guru Haji Abas Mohamad di pondok Madrasah Ittifaqiyah, Jertih, Besut, Terengganu. Tuan Guru menuntut ilmu di situ selama setahun sehingga peperangan Jepun berlaku dan pengajian dihentikan buat seketika.

Pada masa ini juga, Tuan Guru berulang alik ke Kampung Sirih, berguru dgn Tok Khurasan dan belajar dgn Tuan Guru Ali Pulau Pisang dlm mata pelajaran Nahu dan Tuan Guru Dato’ Muhamad Nur Ibrahim (bekas Mufti Kelantan) dlm pelajaran Fekah. Setelah perang tamat Tuan Guru menyambung kembali pelajaran secara formal di Ittifaqiyah.

Walaupun usia Tuan Guru masih muda tetapi beliau dapat menguasai kitab Asmuni (sebuah kitab nahu yg agak tinggi) setanding dgn murid-murid yg lebih tua.

Pada thn 1945 beliau menyambung pelajaran di Jamek Merbawi Al-Ismaili, Kota Bharu sehingga 1952. Beliau menyambung pelajaran ke Universiti Darul Ulum di Deoban, India , mendalami ilmu Fekah, Usul Fekah, Tafsir al-Qur’an, Hadis dan lain-lain.

Ketika di India beliau juga telah berguru dgn Sheik al-Hadith dan guru Tarikat yg terkemuka di India iaitu Maulana Mohamad Ahmad Al-Madani dgn mendapat ijazah. Maulana Mohamad seorang pejuang kemerdekaan India yg pertama dan pernah di penjara semasa penjajahan Inggeris.

Pada 1957 beliau menyambung pelajaran ke Pakistan dlm bidang Tafsir. Pd 1958 menyambung pelajaran di Kuliyatul Lughah di Al-Azhar, Mesir dan memperolehi ijazah sarjana muda dlm jurusan pengajian bahasa Arab kemudian menyambung pelajaran sehingga mendapat ijazah sarjana (M.A) dlm jurusan kehakiman dan perundangan Islam selama 2 thn. Kemudian beliau mendapat diploma pendidikan di Darul Azhar dan pulang ke tanahair Februari 1962.

Perkhidmatan

Pada 1962 beliau membuka sekolah dgn menggunakan tanah wakaf yg diberi oleh ibu saudara Hajah Kalthom iaitu Sekolah Menengah Ugama Darul Ulum, Pulau Melaka di sebelah petang dan sebelah pagi beliau berkhidmat di Sekolah Menengah Agama Tarbiatul Mardhiyah, Panchor, Kemumin. Pd sebelah malam beliau menjadi guru dan penyelia di sekolah dewasa selama 2 thn.

Pada 1 Januari 1964 beliau meletakkan jawatan dan berkhidmat di Ma’hoad Muhamadi, Jalan Merbau, Kota Bharu.

Bidang Politik

Beliau menjadi ahli PAS sejak 1967. Pd Julai 1967 sehingga 1986 beliau menjadi calon PAS dlm pilihan raya kecil Parlimen Kelantan Hilir (sekarang Pengkalan Chepa). Pd thn 1986 beliau berpindah utk bertanding di kerusi kawasan Parlimen Bachok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Semut Api sehingga sekarang.

Pada 1971 beliau dilantik menjadi Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat sehingga 1995. Kemudian dilantik Mursyidul Am PAS mengambil alih tempat yg ditinggalkan oleh Tuan Haji Yusuf Rawa.

Pada 1978 Tuan Guru dilantik sbg Pesuruhjaya PAS Kelantan kemudian Menteri Besar Kelantan pd Oktober 1990. Dari sinilah bermulanya satu era kepimpinan ulama dan peranan serta tanggungjawab beliau bukan satu tugas yg kecil.

Beliau telah menulis beberapa buah buku antaranya ‘Mengapa Saya Tidak Masuk Kristian’ dan beberapa buah buku telah diterbitkan mengandungi siri-siri kuliah dan ceramah.

Pendakwah

Dengan pengalaman yg ada, beliau telah membimbing pelajar Ma’had Muhamadi dgn menanam kesedaran dan akhirnya timbul satu ‘Halakat pengajian’ yg sekarang disebut usrah. Selepas itu wujud sebuah surau yg masih ada di Ma’had Muhammadi Al-Banat, Jalan Merbau, Kota Bharu di mana surau itu dijadikan tempat latihan sembahyang jemaah dan dakwah.

Seorang Petah Bercakap

Tuan Guru lebih dikenali sbg ulama kerana petah berpidato. Beliau telah diasuh oleh bapanya setiap hari Jumaat di masjid sejak dahulu lagi.

Ucapan beliau terang berserta dgn perumpamaan yg jelas dan memudahkan para pendengar memahaminya. Inilah cara beliau mendapat tempat di hati penyokongnya. Ilmu yg disampaikan merupakan khazanah dan kesetnya tersiar di seluruh negara sehingga ke Selatan Thailand dan mendapat sambutan dr setiap peringkat sehingga menjadi bahan rujukan di pusat pengajian tinggi.

Keistemewaan

Satu perkara yg luar biasa Nik Abdul Aziz, mengendalikan pondok bergerak sejak 1962 sehingga sekarang. Beliau tidak pernah berhenti keluar rumah siang dan malam memberi kuliah dan berceramah kepada orang kampung.

Walaupun beliau telah menjadi Menteri Besar, bidang pendidikan tidak pernah ditinggalkan. Setiap malam Jumaat dan Khamis beliau mengajar dan setiap pagi Jumaat mengadakan kuliah kerana bagi beliau mengajar adalah kerja yg paling mulia sebab ia merupakan pekerjaan para Abia’.

Penghargaan

Beliau mendapat penghargaan:
1. Jaksa Pendamai (JP) pd 10 Julai 1968 oleh Duli Yg Maha Mulia Sultan Yahya Putra Ibnu Almarhum Sultan Ibrahim.
2. Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Yg Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yg di-Pertuan Agong.
3. Dikurniakan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yg Amat Mulia peringkat pertama (Al-Isma’illi) SJMK yg membawa gelaran Dato’ pd 30 Mac 1995.

Perkahwinan

Pada usia 34, beliau mendirikan rumah tangga dgn Datin Tuan Sabariah bin Tuan Ishak bin Raja Awang, berasal dr Kampung Kemumin, Kota Bharu iaitu thn 1962. Hasil perkahwinan selama 30 thn itu dikurniakan 10 cahaya mata lima perempuan dan lima lelaki.

Mereka adalah Nik Aini, Nik Umar, Nik Adli, Nik Abdul Rahim, Nik Abduh, Nik Adilah, Nik Muhamad Asri, Nik Amani, Nik Amalina dan Nik Asma’ Salsabila.
Kehidupan beliau sederhana tinggal di sebuah rumah kayu binaan kampung. Ruang tamunya tidak dihiasi dgn set sbgmana yg menjadi kebiasaan di rumah pembesar negeri. Apa yg ada sebuah almari yg penuh dgn kitab agama.

Beliau juga tidak membenarkan isterinya memakai sebarang perhiasan begitu juga dgn anaknya. Ternyata apa yg ditarbiyahkan ke atas keluarga dilakukan sendiri oleh beliau. Baju Melayu teluk belanga, kain sarung pelikat dan serban sudah menjadi pakaian rasmi beliau.

Ahli Parlimen yg komited

Sebelum terpilih menjadi ADUN Semut Api dlm pilihanraya umum 1986 dan kemudiannya terpilih menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Kelantan, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz telah terpilih menjadi Ahli Parlimen PAS bagi kawasan Pengkalan Chepa selama tiga penggal berturut-turut.

Selama menjadi Ahli Parlimen, beliau telah menyumbangkan pelbagai idea, saranan dan kritikan melalui ucapan-ucapan yg disampaikannya di Dewan Rakyat.

Kerajaan contoh

Selaku Menteri Besar negeri Kelantan yg ada pd suatu masa dahulu pernah digelar Serambi Mekah itu, sudah pastilah Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz akan berusaha utk menghidupkan semula sebutan dan fungsi gelaran yg pernah diberikan kepada negeri Kelantan itu.

Satu hal yg menarik ialah di samping kesibukannya menjadi ketua pentadbiran bagi sebuah kerajaan negeri yg secara kebetulan menjadi tumpuan pelbagai pihak dlm dan luar negeri, Tuan Guru Haji Abdul Aziz masih mampu meneruskan ceramah mingguannya pd setiap pagi Jumaat bertempat di Dewan Zulkifli Muhammad Bangunan PAS yg terletak ditengah-tengah pusat bandar Kota Bharu, ibu negeri Serambi Mekah itu.

Di sinilah di Dewan Zulkifli Muhammad inilah, ribuan umat Islam akan berkumpul beramai-ramai pd setiap pagi Jumaat utk mengikuti ceramah mingguan YAB Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan yg mereka kasihi dan hormati itu.

Kredit: mbkelantan dan suarajohoronline


Loading...

Tags: #Abdul #Aziz #Haji

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat"