Gambar Gubahan Kain Samping Songket Hantaran

Gubahan samping songket 2017/ 2018. Gambar gubahan gubahan kain songket hantaran terkini cantik memukau! Koleksi idea gubahan gubahan kain sampin / songket utk hantaran. Bagi yg sedang mencari idea kreasi hantaran kain songket, blhlah rujuk gambar kain sampin songket dlm artikel ini. Ada dikongsikan gambar idea gubahan kain samping songket bentuk keris, gubahan kain songket tanjak melayu, gubahan kain songket bentuk tengkolok, gubahan kain songket bentuk bakul, gubahan kain songket bentuk kipas, gubahan kain songket simple dan gubahan kain songket bentuk burung merak (rujuk dlm link video di bawah).

Bermacam idea kreatif mendekorasi gubahan hantaran kain songket menarik. Lihat ↓↓↓

KOLEKSI GUBAHAN KAIN SONGKET & KAIN SAMPING***

Sejarah kain songket: Kain songket ada yg memanggilnya kain dagang, kain sabok, sabuk kain atau kain sarung. Kini, kain songket banyak dijadikan sbg samping. Samping yg diperbuat drpada fabrik songket dipakai selepas dipakai seluar (pada pakaian Melayu) dan biasanya dr pinggang sehingga ke paras lutut sahaja.

Songket merupakan sejenis kain yg biasanya ditenun dgn mesin tradisional, dan mempunyai corak rumit benang emas atau perak. Perkataan songket bermaksud membawa keluar atau menarik benang drpada kain atau menenun menggunakan benang emas dan perak.

Dari segi sejarah, ia hanya dipakai golongan bangsawan – keluarga kerabat diraja dan orang besar negeri. Kehalusan tenunan dan kerumitan motif corak songket ketika itu menggambarkan pangkat dan kedudukan tinggi seseorang pembesar.

Corak kain songket berasakan susunan bunga penuh, susunan bunga bertabur dan susunan bercorak. Manakala utk motif kain songket, motif yg digunakan pula adalah seperti motif tumbuh-tumbuhan, motif binatang, motif alam/benda juga termasuk motif kuih.

Memandangkan majlis pertunangan dan perkahwinan memerlukan belanja besar, ramai pasangan yg terfikirkan tentang gubahan hantaran kain samping yg murah. Jadi, kalau nak yg murah kena buat sendiri. Jom cuci mata melihat idea kreatif gubahan kain samping lelaki, cantik-cantik dlm artikel ini. Memberi ilham cara membuat dan menghias kain songket pengantin diy sendiri. Nak lebih banyak design gubahan hantaran kain songket? Rujuk dlm link video koleksi gubahan hantaran kain songket & kain samping di atas.

 Kalau macam saya sendiri, saya suka melihat hasil kerja orang lain, dr situ blh dapat idea membuat hantaran kain sampin songket utk perkahwinan/ pertunangan. Malahan dapat ilham mendekorasi kain samping hantaran tunang simple. Gubahan kain songket, dihias dgn bunga-bunga, diselitkan dgn reben. Memang cantik la. Kalau malas buat sendiri, blh menempah gubahan hantaran kain songket dr mereka yg pakar. Ada banyak yg menjual servis membuat gubahan kain songket utk hantaran.

Pssst! Yg nak explore gubahan kain samping bunga hantaran pernikahan, blh lihat gambar hiasan hantaran kain songket modern bawah ni. Belajar sendiri tutorial cara melipat tanjak pengantin, kain samping tutorial, cara membuat tengkolok kertas, cara membuat tengkolok dendam tak sudah, langkah langkah membuat tanjak; tanjak pendekar, banyak dikongsikan kat blog-blog dan di YouTube. Jom lihat kreativiti mereka dlm membuat gubahan hantaran kain songket Malaysia terkini. Kreatif!
gubahan kain samping bentuk keris 1 - Gambar Gubahan Kain Samping Songket Hantaran
Gubahan kain samping songket bentuk keris
gubahan kain songket bentuk tengkolok tanjak melayu - Gambar Gubahan Kain Samping Songket Hantaran
Gubahan kain songket tanjak melayu / kain songket tengkolok
Berpandukan video koleksi gubahan hantaran kain samping songket di atas, harap ianya menambah ilham anda utk membuat hiasan hantaran kain songket hantaran anda. Tak pun blh tunjukkan pd pengambil upah buat hantaran, nak design gubahan kain samping hantaran macam ni, macam tu. Selamat mendeko kain songket berbunga penuh hantaran anda.


Carian Berkaitan

cara nk buat hantaran kain pelekat

Loading...

Tags: #Gambar #Gubahan #Hantaran #Kain #Samping #Songket

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Gambar Gubahan Kain Samping Songket Hantaran"