Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero – Cooking Right, Looking Good

Assalamualaikum korang..

Apa jadi bila mee diganti spaghetti dalam laksa? Ha itulah menu resepi BBL kena siapkan dlm contest Cooking Right, Looking Good menggunakan bahan-bahan Alce Nero di Berjaya University Collage. Habis tunggang terbalik dapur universiti bersunguh siapkan tiga jenis hidangan appetizers, main course dan desert. 

IMG 6475 1 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Hujung minggu lepas BBL ada join pertandingan memasak anjuran 100comments dgn kerjasama produk organik, Alce Nero. Lebih kurang nak berkongsi gaya hidup secara sihat dgn pemakanan dan cara masakan yg betul. Macam tahu je kita ni suka main mkn tak kisah fast food atau raw food. Janji kenyang..

AlceNero A4Poster - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
Pada hari kejadian peserta blogger kena bahagi 3 orang ahli satu kumpulan, so ada lapan team semuanya. BBL, Zulhilmi dan Along Murni satu kumpulan – team no 6. Agak nervous sebenarnya nak memasak, biasa goreng telur je kat rumah. Well bersemangat dapat respi tapi masing-masing garu kepala bila tengok menu kena masak. Bukan pandai masak sangat, tahu mkn je lebih. Hahaha

IMG 6490 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
– geng team 6 memang havoc –

Sebelum start pertandingan tu, lecture Berjaya University Collage – Chef Nur Khairunnisak Athira beri tunjuk tutorial dan ajar cara nak siapkan setiap menu mknan tersebut. Fuh nasib baik chef bagi guideline dulu, kalu tak mesti tak ada rupa hasilnya. Tiga menu perlu dimasak iaitu Tri-color Asian Pasta Salad, Italian Seafood Laksa, Chinese Strawberry Jam Cakes dan air minuman Ginger Spiced Apple Cider Cooler. Dah macam Masterchef versi blogger kena complete masak dlm masa 3 jam. Serius stress amat nak kejar masa, dlm masa sama nak kena makesure sedap bila mkn nanti. 

photo6257810532329433223 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Semua bahan masakan menggunakan produk alce nero yg organik seperti Organic Wildflower Honey, Organic Strawberry Jam, Apple Cider Vinegar, Organic Fusilli Tricolore dan Organic Spaghetti. Okay jom kita start masak. 

IMG 6624 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
IMG 6581 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Resepi pertama kami buat ialah Chinese Strawberry Jam Cake. Simple je bahannya guna tepung kek, tepung kastard, tepung susu, gula icing, telur kuning dan mentega. Kemudian kena mix utk dapatkan doh sebelum kena “rehatkan” dlm peti sejuk selama 20-25 minit macam tu. Bila dah cukup masa blh tekap utk buat “sarang” tart dan bakar dlm oven. Part paling BBL suka mestilah isi tart dgn Alce Nero Organic Strawberry Jam. Masa ni lah idea nak decorate start biar macam biskut raya. Wallah setel satu task.

IMG 6574 1 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
IMG 6584 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Actually sementara tunggu doh tart lembut, Chef Athira proceed dgn menu masakan ke dua iaitu Italian Seafood Laksa. Wah kemain semua  confident blh masak kuah laksa perfect macam chef tunjuk. Siap ingat step one by one risau miss out nanti. Bila pulang ke dapur masing, terus lupa step nak kena buat. Hahahaha mula la tanya ‘jiran’ team depan dan belakang. Utk buat kuah laksa sebenarnya kami kena blend bahan-bahan paste – cili merah, udang kering, bawang merah, halia, serai dan kunyit terlebih dahulu. Ni job BBL kena potong halus utk senang blend nanti. Dah siap terus masak dlm periuk sampai pecah minyak..nasib baik ada si ibu Along Murni yg tahu masak. Sambil tu si Zulhilmi bersihkan udang harimau dan tiram. Bila dah pecah minyak terus campur santan, gula, garam secukup rasa. 

IMG 6569 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
IMG 6502 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Paling win guna Alce Nero Organic Spaghetti sbg mee laksa. Barulah kelas meletop campuran masakan authentic Melayu bergabung western. Siapa kata spaghetti hanya blh jadi meatball spaghetti sahaja.

Dalam masa sama, resepi no tiga kena siapkan juga iaitu Tri-color Asian Pasta Salad utk pembuka selera. Cukup simple cara penyediaan – campur potongan lobak merah, lada benggala merah & hijau, kacang peas bersama Alce Nero Organic Fusilli Tricolore. Nak lagi sedap gaulkan dgn tuna Ayam Brands, mayonnaise, sour cream, sesudu Apple Cider Vinegar, hirisan halia, sedikit kicap dan tabur secubit lada hitam. Gaul dan siap utk hidang atas pinggan. 

Weh cepat betul 3 jam habis macam tu je. Time nak siapkan hiasan memang kelam kabut tengok team lain hias cantik macam hotel 5 star. Lepas tu kena hantar utk juri buat penilaian dan bagi markah setiap hidangan kami masak. Pergh sebiji macam Masterchef..’pedas berapi’ komen setiap team dapat. Nasib baik chef Athira sukakan Italian Seafood Laksa hasil air tangan kami bertiga. Bangga kejap kena puji..tapi memang sedap pun. 

IMG 6629 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
 –  Tri-color Asian Pasta Salad –

IMG 6626 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
 –  Italian Seafood Laksa –

IMG 6628 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
–  Chinese Strawberry Jam Cakes –

Alhamdulilah ketiga-tiga menu masakan kami mendapat komen positif dr Chef Athira dan Nathan Deverre (marketing advisor Alce Nero Malaysia). Apa kan daya bukan rezeki team 6 menang apa-apa ketegori appetizers, main course dan dessert tetapi tetap juara di hati kami. Fuh hati tengok semua masakan habis licin mkn. Nampak tak sedap kat situ? 

Ilmu masakan dapat sehari jadi student Berjaya University Collage memang ohsome. Next time blh la praktise memasak kat rumah dgn menggunakan produk organic Alce Nero sesuai utk anda yg mahu menikmati masakan secara sihat tanpa bahan pengawet tambahan, penambah perasa berlebihan dan menggunakan sumber asli organik. 

IMG 6647 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
IMG 6625 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Sementara tunggu result siapa juara memasak, kami sempat cuba produk kesihatan yg bagus utk tubuh seperti Nutriva Morihealplus dan Nutriva Nutritional Yeast – sbg mknan tambahan keperluan nutrisi harian kita. 

IMG 6636 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good
IMG 6640 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good


Kemudian sempat sapu losen Eubos rangkain produk penjagaan muka dr Jerman. Paling saya suka semestinya losen tangan yg berkesan merawat kulit tangan kering serta memberi kelembapan berpanjangan. Sesuai la utk lelaki macam saya jenis terdedah kepada cuaca panas matahari dan kurang minum air kosong. Well commanded utk korang cuba sendiri.

IMG 6652 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good

Last but not least produk minyak zaitun & kolagen Oilum yg mendapat maklumbalas positif dr pengguna setia. Malah losen Oilum pun sesuai utk kulit kering seperti bahagian tangan, lengan atau badan. Elok sapu lepas terlalu lama dlm bilik aircond pejabat atau kelas. Kebaikan kandungan kolegen dan minyak zaitun cukup bagus memberi awet muda kepada si pemakai. Cubalah mesti anda suka tengok hasilnya nanti. 

IMG 6658 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good

Opss actually korang blh dapatkan pelbagai tips aneka topik gaya hidup, sukan, kecantikan, keluarga, gadjet dan bermacam lagi di www.100comments.com. Alah benda bermanfaat kan elok share together-gather. Sebelum balik mestilah ambil gambar group photo utk kenangan bersama. Yeah till see you again when i want see you. Hehehehe

DSC 0274 - Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero - Cooking Right, Looking Good

Loading...

Tags: #Alce #cooking #good #Guna #Looking #Memasak #Nero #Organik #Praktise #PRODUK #Right #Skill

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Fuh Praktise Skill Memasak Guna Produk Organik Alce Nero – Cooking Right, Looking Good"