FRUIT PASTRY CAKE

FRUITBPASTRYBCAKE - FRUIT PASTRY CAKE

Assalam buat semua..
Walaupun dah lama kek ni popular dr thn 2011 lagi tetapi baru sekarang saya berpeluang membuatnya.
Bila dah semua orang dok viral dan kata sedap,mula lah kita terasa nak membuatnya..
Tapi dah taste kita ni subjektif..
Bagi saya rasanya ok lah juga,harga yg di jual pun blh tahan mahal.
Nak buat kek hati kena cool..
Baru lah kek lembut..kan!
Let’s try baking

FRUIT PASTRY CAKE

Bahan-bahan
100m gm unsalted butter
160 gm gula kastor
50 gm sour cream/yogurt
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
1 biji oren/lemon-parut kulit
190 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
1 sudu teh baking powder
500 gm buah-buahan sitrus(strawbery,blueberry,peach,raspbery dll.)

Cara membuatnya

  • Satukan tepung dgn baking powder dan ayak.
  • Cuci buah-buahan,potong dan toskan.Gaul dgn 2 sudu besar gula(saya skip).
  • Kalau guna buah dlm tin,basuh buah dan toskan.
  • Dalam mixer,putar butter,sour cream dan gula sehingga putih dan gebu.
  • Masukkan telur satu persatu dan terus putar.
  • Adunan akan nampak pecah dan berbintil-bintil(normal).
  • Masukkan esen vanila dan kulit limau dan terus putar.
  • Tutup mixer dan kaup-balik tepung sampai rata. Adunan akan jadi pekat.
  • Tuang dlm loyang 8 inci yg di lapik baking sheet.
  • Taburkan buah-buahan di atas adunan.
  • Bakar dlm oven dgn suhu 170’c selama 45 minit -1 jam atau sehingga kek masak sempurna-permukaan atas akan golden brown.

Loading...

Tags: #Cake #Fruit #Pastry

author
Author: 
    MEE GORENG UDANG KERING
    My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
    Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
    FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

    Leave a reply "FRUIT PASTRY CAKE"