Fly Ranch Geyser

original 1 - Fly Ranch Geyser

a9dfb18070466006 - Fly Ranch Geyser

Fly Geyser, juga dikenali sbg Fly Ranch Geyser adalah geyser panas dr bumi yg terbentuk hasil dr aktiviti manusia yg terletak di Daerah Washoe, Nevada kira-kira 32 km utara Gerlach. Fly Geyser terletak berhampiran pinggir Fly Reservoir di Hualapai Geothermal Flats dan hanya kira-kira 1. 5 m tinggi, dgn 3. 7 m lebar.

Sebenarnya ada dua geisar di kawasan ini. Yg pertama telah dicipta hampir 100 thn lalu sbg sebahagian drpada usaha utk menjadikan kawasan pdng pasir tersebut blh digunakan utk pertanian. Loji pertama telah digerudi tetapi muncul air panas dr bumi keluar dgn suhu 200 darjah. Jelas tidak sesuai utk pengairan, mata air panas ini ditinggalkan sendirian sekian lama yg akhirnya membentuk 10 sehingga 12 kaki kalsium karbonat kon yg menarik.

fly geyser - Fly Ranch Geyser

fly - Fly Ranch Geyser
Pada thn 1964 sebuah syarikat tenaga geothermic menggerudi di tapak yg sama. Air yg keluar juga merupakan air panas dgn suhu 200 darjah, tetapi tidak cukup panas utk kegunaan mereka. Telaga itu sepatutnya ditampal semula tetapi ia telah dibiarkan sehingga pancutan geyser yg terhasil membentuk sebuah kon baru meninggalkan kon pertama yg terbiar kering.

Ini geysernya kedua, yg dikenali sbg Fly Geyser, telah berkembang dgn ketara sejak 40 thn yg lalu sbg mineral dr geoterma simpanan air di atas permukaan pdng pasir. Oleh kerana terdapat pelbagai semburan mata air panas, ia tidak menghasilkan kon yg besar seperti yg pertama, tetapi ia muncul sbg busut dgn bentuk seperti makhluk alien yg semakin berkembang. Sementara air panas itu keluar bersama dgn partikel alga thermophilic, yg berkembang di kawasan lembap, persekitaran panas, menyebabkan pelbagai warna hijau dan merah yg menambah penampilan luarbiasanya di permukaan bumi.

Sila ambil perhatian bahawa kawasan mata air panas ini adalah pd harta swasta dan menceroboh adalah  menyalahi undang-undang.
Loading...

Tags: #Geyser #Ranch

author
Author: 
  Muat Turun Kit Professional Learning Community [PLC] (Komuniti Pembelajaran Profesional)
  Naratif Baharu Amalan Pendidikan melalui Sub Naratif 2, iaitu pembangunan kompetensi guru telah
  Pantas Saja Dianggap Menghina Profesi Satpam, Ternyata Ini yg Dilakukan Denny Cagur dan Parto!
  slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang dr dua komedian Denny Cagur dan Parto. Bersama
  Download Singular and Plural Puzzles
  A noun names a person, place, thing, or idea. Usually, the first page
  Diblacklist MNC Group, Nikita Mirzani: Turun Rating Lu Gak Ada Gosip Tentang Gue!
  slidegossip.com – Artis sensasional Nikita Mirzani diblacklist oleh MNC Group. Alasannya, Nikita dianggap

  Leave a reply "Fly Ranch Geyser"