Darjah 1 umur 6 thn: Proses saringan penting – KPM

Loading...

imageB BCopyB58 - Darjah 1 umur 6 thn: Proses saringan penting - KPM

Proses saringan penting bg memastikan seorang kanak-kanak berumur enam thn telah bersedia utk mengikuti persekolahan thn satu lebih awal dr kohort umurnya, demikian menurut kenyataan Kementerian Pendidikan Malaysia hari ini.

Jelas kenyataan itu, proses saringan juga memastikan kanak-kanak itu mencapai tahap munasabah dr segi kesediaan mental dan kemampuan membaca sesuai dgn perkembangan kanak-kanak yg berumur enam thn dan ke atas.

“Adalah tidak tepat utk mengatakan tindakan saringan yg dilaksanakan bertujuan menafikan hak seseorang kanak-kanak utk mengikuti alam persekolahan atau mengenakan tekanan ke atas mereka,” kata KPM lagi.

Kenyataan itu merujuk kepada laporan media sebelum ini berkaitan prosedur kemasukan ke sekolah bg kanak-kanak bawah enam thn.

Menurut KPM, kelonggaran syarat yg diberikan adalah kepada kanak-kanak (warganegara) yg mencapai umur enam thn pd tarikh 2 sehingga 15 Januari pd thn persekolahan semasa dan telah mendaftar utk persekolahan thn satu bg kohort umurnya.

“Kanak-kanak ini juga mestilah telah mengikuti kelas prasekolah atau tadika dan memenuhi kriteria yg ditetapkan serta mencapai tahap yg munasabah sesuai dgn kemasukan awal ke thn satu,” katanya.

Perlu lpsi dua modul

Menurut KPM, permohonan kemasukan kanak-kanak di bawah umur ke thn satu blh dibuat dgn mengisi borang PMA01 yg blh diperoleh di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) atau Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) yg berhampiran.

Jelasnya, calon kanak-kanak terbabit perlu melalui modul saringan bertulis yg mudah dan modul temu bual yg ringkas. Kedua-dua modul ini dibuat secara berpusat di semua negeri. Kanak-kanak yg melepasi kedua-dua modul akan ditawarkan tempat di thn satu.

Modul saringan bertulis dan modul temu bual dibina oleh panel yg terdiri drpada pelbagai pihak yg mempunyai kepakaran dlm bidang prasekolah. Ujian saringan ini telah diamalkan sejak thn 2003, katanya lagi.

KPM turut mengucapkan terima kasih ke atas semua saranan dan pandangan membina yg telah diberikan termasuk oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

“Kesemua saranan dan pandangan itu akan diambil kira dlm semakan utk penambahbaikan akan datang,” katanya.

– Bernama

48361166 2167299493308701 2899559402514153472 n - Darjah 1 umur 6 thn: Proses saringan penting - KPM

loading…

Loading...

Tags: #Darjah #penting #Proses #saringan #umur

author
Author: 
  Cantik dan Sukses, Ternyata Ariel Tatum Pernah Alami Gangguan Mental Sampai Ingin Bunuh Diri!
  slidegossip.com – Siapa sangka, artis cantik yg sering berpenampilan seksi Ariel Tatum ternyata
  Keluarganya Dibilang Sombong, Begini Balasan Menohok Ussy Sulistiawaty!
  slidegossip.com – Keluarga Ussy Sulistiawaty kembali jadi korban kenyinyiran netizen. Seperti dilansir dr
  Is Malaysian education system ready for streamless schools?
  In theory, while there is merit behind the idea of no streaming, making
  Harga Tiket Masuk Terengganu Draw Bridge
  Assalamualaikum semua, BBL sbg anak jati Terengganu memang bangga sangat jambatan angkat pertama

  Leave a reply "Darjah 1 umur 6 thn: Proses saringan penting – KPM"