Dakwa Barang Tiruan , Tapi Sebenarnya …

Loading...

jualBbarangBtiruan - Dakwa Barang Tiruan , Tapi Sebenarnya ...

Dakwa Orang Lain Jual Barang Tiruan , Tapi Sebenarnya Barang TIADA di Daftarkan Hak Cipta MyIPO

Assalamualaikum ! Dah lama rasanya tak tulis entri pribadi melibatkan perasaan dan sekeliling kehidupan seharian . Eh apa Lisa merepek ni hahaha. Kali ni ada sebagian yg Lisa tertarik nak kongsi dan ni lebihnya utk yg berniaga.

Baru ni Lisa ternampak di Facebook , peniaga berbalah dgn peniaga berkaitan produk yg mereka jual .  Sama produk , tapi jenama lain .Si A claim yg si B ni jual barang fake . si B pula jawap , yg di jual barang hampir sama tapi kemasan dan nama yg berbeda tu bukan fake namanya . si A suruh orang share dan bagi tau yg si B ni jual barang Fake , jangan tertipu . Si A rasa tak puas hati la kot sebab dah lama dia jual dan promote barang tu , tetiba ada orang lain yg jual barang lebih kurang tapi nama lain . Tu yg dia claim barang tu FAKE . 
Lisa nampak status tu dr si kawan si A , dedua ada dlm list friend FB . Nah.. agak-agak siapa yg salah ? si A , si B ? si kawan si A ?

LINDUNGI HAK CIPTA 

Pendapat Lisa pula ,, tiada yg benar , tak da yg salah dlm kes ni . Sebab produk tu bukan dah didaftarkan hak paten di ( MyIPO ) pun , jadi produk tu bukan milik sesiapa . Senang cerita , korang buat resepi minuman dan orang lain  pun buat tapi guna nama yg lain , lebih kurang . Nah.. takde hak paten so semua orang blh buat la kan ? Kalau nak saman pun elak si B yg saman balik sebab dah kira kes saman Fitnah . 
Tapi itulah dia , EGO . Semalam dah bagitau komen yg kalau produk tu tak dapat hak paten semua orang masih blh jual dgn nama lain ke apa ke .. Dah tunjuk sekali artikel Lisa yg lepas berkaitan dgn my IPO , baca disini Cara Lindungi Hak Cipta dgn MyIPO . Post yg di share tu telah dipadam , dan digantikan dgn share je tanpa komen . 

Yang untung si B jugak sebab dapat marketing free dr kawan si A . 
Hati panas , memacam blh terkeluar di media sosial seakan-akan diri kita yg betul. Perlu diingat juga , apa yg kita tulis tu kelak blh memakan diri kita sendiri … nasib lah tak sampai kes masuk dlm mahkamah dan tindakan undang-undang berkaitan fitnah atau cemarkan nama baik. 
Loading...

Tags: #Barang #Dakwa #Sebenarnya #Tapi... #tiruan

author
Author: 
    Apa Itu Deepfake dan Inilah Bahayanya
    Aplikasi kamera saat ini sudah sedemikian canggih. Para pengguna sekarang bisa membuat kaki
    [Video] Tular di media sosial, kenali insan istimewa ini secara lebih dekat
    Luar biasa. Walaupun dilahirkan tanpa tangan, Puan Nor Farrah Syahirah Shah Ikon Inspirasi
    Kementerian Pendidikan digesa ambil tindakan penganjur Debat Piala Tun Razak
    SHAH ALAM – Presiden Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Datuk Zainul Rijal Abu Bakar
    Katanya Berseteru, Atta Halilintar dan Bebby Fey Tertangkap Basah Lagi Dugem di Klub Malam!
    slidegossip.com – Sudah bukan rahasia umum lagi kalau Atta Halilintar dan Bebby Fey

    Leave a reply "Dakwa Barang Tiruan , Tapi Sebenarnya …"