Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Loading...

IMG 5019 1 - Cotton Soft Japanese Cheese Cake

IMG 5015 - Cotton Soft Japanese Cheese Cake

IMG 5022 - Cotton Soft Japanese Cheese Cake

IMG 5031 - Cotton Soft Japanese Cheese Cake

kek jepun lagiiiiiiii….aritu buat kek ni utk besday diri sendiri
kali ni buat lagi utk besday kakak kakcu pd 28/5 dan anak
nya pd 31/5..so buat sebiji kek utk 2 orang..jimat kan…haha
senang je buat kek ni..tapi kakcu memang tk pandai sangat nk
mendeko kek bagi cantik…hantam2 je la..;))
jum tengok resepinya…
Bahan A:


250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar) / gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul sehingga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dlm bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dlm adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C.

Loading...

Tags: #Cake #Cheese #COTTON #Japanese #Soft

author
Author: 
    Resipi Masakan Turki (Hünkar Beğendi)
    Dalam program sebelumnya kami telah menyebutkan bahawa dlm masakan Turki terdapat sekurang-kurangnya seratus
    Biskut Kelapa Nestum
    Biskut Kelapa NestumBy Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan250 gm marjerin200 gm gula kaster1 kuning
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk Memasak
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk MemasakDi thn-tahun awal
    Gulai Kari Ikan Kering Tumis Darat
    Hari ini saya ingin kongsikan intipati Kuliah Zohor oleh Ustazah Fadilah Yaacob tajuk

    Leave a reply "Cotton Soft Japanese Cheese Cake"