Cara Upload Video Ke Youtube

Memuat naik video di YouTube memerlukan Akaun Google

Youtube 1 - Cara Upload Video Ke Youtube
Cara utk memuat naik video di YouTube menggunakan telefon pintar Android perlu ada akaun Google, atau Daftar Akaun Youtube anda mesti mempunyai aplikasi mudah alih Android YouTube yg dipasang pd telefon anda. Aplikasi ini biasanya sudah dipasang pd telefon Android yg terkini, atau anda blh memuat turun aplikasi YouTube dr Google Play Store.


Dengan mengandaikan bahawa anda telah memuat turun dan memasang aplikasi YouTube pd telefon pintar Android anda, di bawah adalah proses yg menggunakan mana anda blh memuat naik sebarang video pd akaun YouTube yg telah berdaftar.

Nota: Sebelum memuat naik sebarang video di YouTube, pastikan anda membaca dgn teliti dan memahami sepenuhnya terma dan syarat laman web ini dan YouTube menyokong format fail video yg ingin anda muat naik.

1. Hidupkan (Switch On) Telefon Android anda.
2. Klik ikon Menu dan pergi ke senarai apl.
3. Cari dan click ikon apl YouTube utk melancarkan aplikasinya.
4. Pd Interface (iaitu antara muka yg dibuka secara lalai), click ikon YouTube dr sudut kiri atas.
5. Setelah tetingkap Menu dibuka, click pilihan Upload dari senarai yg dipaparkan.
Nota: Jika tiada video yg dimuat naik, antaramuka akan dibuka dgn teks ‘Tiada muat naik yg ditemui’. Jika tidak, senarai video yg dimuat naik dipaparkan.
6. Setelah selesai, pd antara muka, click ikon Muat Naik (ikon dgn anak panah atas) yg terletak di sudut kanan atas antara muka.
7. Klik video yg diingini yg tersedia pd antara muka terkini.
Nota: Semua video yg tersedia di galeri telefon anda akan dipaparkan pd antara muka ini.

Nota: Jika video yg dikehendaki tiada dlm tetingkap terkini, click ikon Menu (ikon dgn tiga baris mendatar) di sudut kiri atas antara muka, dan Buka dr menu, click lokasi yg dikehendaki di mana video sasaran terletak.

Setelah video yg anda inginkan tersedia dlm tetingkap terkini, click video utk meneruskan ke langkah seterusnya.
Sebaik sahaja selesai, pd tetingkap upload, masukkan tajuk dan penerangan ringkas (pilihan) dlm bidang TITLE dan DESCRIPTION masing-masing.

10. Di bawah PRIVACY seksyen, click pilihan yg tersedia, kemudian click kaedah privasi yg diingini utk video yg anda muat naik. (Cth. Awam, Tidak Tersenarai, atau Swasta).

11. Seterusnya, click senarai label tag dipisahkan di bawah bahagian TAGS, dan click kata kunci berkaitan yg sesuai utk video tersebut.

12. Setelah anda selesai, akhirnya click ikon Muat Naik di penjuru kanan sebelah atas Interface utk memuat naik video di YouTube.

Atau ikuti arahan lain
Masuk ke YouTube.
Klik pd Muat naik di bahagian atas halaman.
Sebelum anda mula memuat naik video, anda blh memilih tetapan privasi video.
Pilih video yg anda ingin muat naik dr komputer anda. Anda juga blh mengimport video dr Foto Google.

Apabila video dimuat naik, anda blh mengedit kedua-dua maklumat asas dan tetapan lanjutan video dan membuat keputusan jika anda ingin memberitahu pelanggan (jika anda tidak menyahtandakan pilihan ini, tiada komunikasi akan dikongsi dgn pelanggan anda). 

Rakan kongsi juga akan dpt menyesuaikan tetapan Pengewangan mereka. Anda blh mempunyai tajuk sehingga 100 aksara dan huraian sehingga 5,000 aksara.

Klik Publish utk menyelesaikan memuat naik video awam ke YouTube. Jika anda menetapkan tetapan privasi video kepada Pribadi atau Tidak Tersenarai, click sahaja Selesai utk menyelesaikan muat naik atau click Kongsi utk berkongsi video anda secara persendirian.


Jika anda belum mengklik Terbitkan, video anda tidak akan dpt dilihat oleh orang lain. Anda sentiasa dpt menerbitkan video anda kemudian dlm Pengurus Video.

Download dan memuat naik video ke Youtube, anda perlu mempunyai akaun Youtube. Jika anda telah mendaftar akaun Gmail yg dimiliki oleh Google sebelum ini, sila abaikan bahagian ini. Jika tidak, berikut adalah langkah-langkah yg perlu anda ikut.


Pergi login masuk ke akaun Youtube.com atau Gmail.com

11 - Cara Upload Video Ke Youtube
Cara Upload Video Ke Youtube

Sila lihat contoh Video Tutorial Blogger di bawah:Klik butang besar berwarna biru “Buat Akaun” atau pautan yg lebih kecil dgn nama yg sama di bahagian atas kanan halaman tersebut. 

Isi borang dgn maklumat peribadi anda. Jika anda telah mempunyai akaun Gmail, cuma masukkannya sbg alamat e-mel anda di dlm borang ini utk menjimatkan masa. 

Apabila anda selesai mengisi borang, click butang “Saya Terima”. Seterusnya anda akan diminta utk menghubungkan kedua-duanya pd halaman seterusnya.

Berikut adalah langkah-langkah yg perlu anda ikuti
Masuk ke dlm akaun Youtube. Disitu akan tertera nama ID anda, kemudian pautan yg dipanggil “Muat naik. Pilihan pertama adalah butang kuning dilabel “Upload video” dan pautan yg bertajuk ” Rekod dr Webcam“. 

Setelah anda click muat naik video, akan terbuka tetingkap baru pop up yg akan membolehkan anda memilih fail dr hard disk PC anda. Pilih video yg nak dimuat naik dan click butang  “Choose”. 

Video ini akan mula memuat naik dan anda blh lihat proses muat naik dan juga pilihan lain. Pastikan anda tidak menutup halaman ini sehingga video telah selesai dimuat naik kalau tidak ia tidak akan selesai.

Semasa video dlm proses memuat naik, sementara menunggu blh menyambung proses seperti menukar nama, menambah keterangan, menetapkan pilihan privasi anda, dan mengisi maklumat lain yg berkaitan.

Nota: Setelah video telah selesai memuat naik akan terpapar butang berlabel ” Kongsi ” di bawah video yg telah tersedia dgn kod dan pautannya sekali utk memudahkan video tersebut blh dikongsi dgn orang lain dan beberapa pilihan perkongsian lain, seperti e-mel dan Facebook.Tahniah!, anda baru sahaja memuat naik video pertama anda ke YouTube. 


Selamat membaca dan selamat mencuba….
Loading...

Tags: #Cara #Upload #video... #YouTube

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Cara Upload Video Ke Youtube"