CARA MERAWAT SPORO KUCING

Loading...

sporo 1 - CARA MERAWAT SPORO KUCING

CARA MERAWAT SPORO KUCING

Assalamualaikum , sebelum ni Lisa ada tulis tentang kucing sporo . Lepas beranak , kucing Lisa kena Sporo jangkitan dr kucing luar , bermula dr hidung bengkak.. kudis di muka.. di telinga dan kemudian merebak keseluruh badan , noleh tengok di entri sebelum ni . Alhamdulillah.. masuk bulan  April ini ,.. Ibu Meow dah mula tunjukkan tanda-tanda nak sembuh. Happy dan seronok gila weih! tak sesia pengorbanan  jaga kucing selama ni. Lisa akan kongsikan Cara Merawat Sporo Kucing yg Lisa buat selama ini. 

UBAT UNTUK SPORO KUCING

Kucing yg kena sporo biasanya memang takda harapan utk hidup . Ramai yg sugest utk Put To Sleep . Sebab bukan senang nak jaga penyakit Sporo pd kucing ni ., selain itu kos mahal ( Klinik VET yg bagitau ). Selain dr ubat , korang juga perlukan kesabaran yg tinggi . Kucing Sporo biasanya akan sembuh dlm 6-8 bulan . FUH bayangkan berapa banyak kos dan tenaga utk selamatkan kucing dr kena sporo. OK lah… panjang pula mukadimah.. Nah Lisa share ubatan dan cara merawat sporo pd kucing. 

JANGKITANBSPORO - CARA MERAWAT SPORO KUCING

UBAT UNTUK SPORO KUCING 

1. Inox  itraconazole
2. Sporanox
3. Liv52 Himalaya
4. Antibiotik
5. Funginox
6. PS Herbs F7

CARA MERAWAT SPORO PADA KUCING. 

1. Letak kucing dlm sangkar
Asingkan dgn kucing yg lain utk elak menjangkit . Jangan lupa pakai GLOVE / Sarung tangan masa jaga kucing ni .,, sporo blh menjangkit pd manusia melalui gigitan / cakar / tangan kita luka then terkena luka kucing .
Sangkar kena cuci setiap hari tau , pakai clorox utk matikan bakteria . Pastu bawah tu alaskan dgn surat kabar, nanti senang nak bersihkan berak and kencing. Setiap kali kencing atau berak , korang kena tukar ke surat kabar yg baru . Jangan biarkan kucing pijak2.. nanti infection pula sebab tengah kena sporo kan . Lap dan spray dgn air yg dah dicampur dgn clorok . Jangan kena kucing pula ye… spray kat sangkar tadi yg kena berak atau kencing sebelum letak newspaper baru.

2. BAGI UBAT.INOX ,  Jangan memandai lak cakap kucing tu kena sporo. Apapun kalau dah nampak tanda-tanda sporo tu korang terus je check ke VET atau klinik haiwan utk diagnosis ya . Lepas tu doctor akan putuskan sama ada sporo ke tidak. Kalau kena sporo , nanti dia akan bagi sukatan dan jenis ubat utk kucing. Ubat apa yg sesuai.. sukatanpun kena betul.

SHINEBHEPAVITE - CARA MERAWAT SPORO KUCING

Lisa dapat ubat dr doctor seperti antibiotik ( 1 kali pagi selepas mkn ) ., inox ( separuh mkn pagi dan malam ) dan lepas mkn inox terus mkn LIV52 utk ubat hati . sebab ubat inox ni effect kat hati.. tak blh main bagi jer tanpa sukatan yg betul.. dan kena mkn ubat liv52 la tu tuk seimbangkan. Sebab ubat LIV52 ni susah nak didapatkan kecuali online atau butik himalaya .. Lisa gantikan dgn SHINE HEPAVITE aritu masa beli kat farmasi .

INOXBubatBantiBfungus - CARA MERAWAT SPORO KUCING

INOX – 1/2 capsule utk kucing 3tahun tak silap. Harga Inox capsule ni RM60-80 utk 28 capsule (sekotak) tak silap. Kalau seminggu bagi mkn inox tak nampak tanda-tanda dah nak sembuh.. Lisa naikkan 1 capsule utk percepatkan proses penyembuhan . Yg ni lepas consult dgn yg admin Page PhatCATHAUS ( Korang blh click dan derma utk kucing-kucing yg sakit … admin ni dia rescue and jaga stray cat . Mulia sungguh dia ) . Thanks sebab bagi tips and ubat utk penyokong proses penyembuhan SPORO.  

Kalau INOX tak berkesan juga..korang blh tukar ke SPORANOX. yg ni mahal la dr INOX . sekotak dlm 28 capsule harga dia cecah RM 268.  
SPORANOX - CARA MERAWAT SPORO KUCING

TIPS BAGI MAKAN UBAT PADA KUCING : 

Korang blh letak sedikit wetfood , lepastu letak ubat inox tadi , then bagi dia mkn habis dulu . Lepas tu ambek lagi sesudu teh wetfood , letak ubat hati pula… kemudian lepas tu baru bagi mkn wetfood sesuai porsi dia . Tujuannya utk bagi ubat tu masuk dulu. Kalau korang campur nanti kucing takut dah taknak mkn lagi dan kesan ubat lambat nak meresap. 
Pakai picagari pon ok.. tapi kes lisa ni kucing liat nak mkn ubat. Takut kang paksa-paksa lepas tu kena cakar.. si guna cara tadi la utk selamat . 

FUNGINOX 
Spray di bagian luka kucing sporo tadi .. harga utk satu botol ni dlm RM 30-35 gitu difarmasi.. 15ml. so paham paham je la kalau luka banyak macam kucing Lisa ni.. sehari dua memang dah abes haha. 
PSHERBS F7 
Lisa bagi spray habis 1 botol je ,, time srpay ni memang makin lama makin teruk .. tapi..tiba2 dah mula ok . Ha… gitula .. lepas dah nampak nk ok tu Lisa stop kan spray spray . Kalau dah bagi funginox jangan spray yg F7 lak . 
Tapi Lisa bagi inox , semua ubat diatas la.. hahaa dan berkesan .

CARABMERAWATBSPOROBKUCING - CARA MERAWAT SPORO KUCING

CATBSPORO - CARA MERAWAT SPORO KUCING
SPOROBPADABKUCING - CARA MERAWAT SPORO KUCING
JANGAN CUCI / BERSIHKAN LUKA KUCING SPORO. 
Memang nampak kasihan dan mesti rasa sakit kalau tengok luka-luka dan kudis sambil kuarkan darah pd si meow. Jangan korang bersihkan pula. Awal dulu Lisa bagi SPIRIT / Alcohol utk tap tap pd luka kucing tu . Memang pedih gila tapi kucing behave je.. lisa tap tap slow slow, tujuan nak matikan bakteria memang berkesan la sebab Lisa pon cuci luka dgn spirit tu . Ni langkah awal je time sebelum bawa pergi vet.. Jangan bagi IODIN / DETOL ye .. tak sesui utk kucing. 

Jangan lupa jaga si meow elak dr kena kerumun lalat. 
BAGI MAKANAN LEMBUT 
Lisa bagi mknan sehari tiga kali. Ya kalau dah kena SPORO ni kucing biasanya takda selera nak mkn . Lebih lagi lepas mkn inox .. Jika lepas sebulan si Meow dah tak nak sentuh mknan dia.. kena hati-hati tu . kemungkinan dia akan survive 50:50 je . Lisa dr awal bagi dia mkn wetfood Whiskas tu .. pagi petang dan malam . Sebab Lisa kerja , tak sempat la nak masak mknan . Kalau korang ada masa yg banyak.. blh bagi kucing LABU dan AYAM Rebus dan lumatkan . 
SPOROBSURVIVOR - CARA MERAWAT SPORO KUCING

BAGI SUPORT MORAL.
Kucing pon ada perasaan juga. Masa tengah bagi mknan tu , cakapla dgn meow..” mknlah meow.. mkn sebanyaknya pon takpa.. janji cepat sembuh ” Berkesan weih.. memang mkn banyak gila masa sakit haritu . Dan tiap kali mkn , Lisa akan cakap macam tadi tu. 
Kalau ada anak.. sekali sekala tu bagi la anak main dgn mak dia. Mak mesti nak tengok anak-anak dia. Kucing Lisa baru beranak time ni.. dlm 3 minggu lisa dah asingkan sebab si meow kena sporo lak . Tu masa luka tak teruk lagi..Lisa ada masukkan sekali anak-anak ke sangkar si IBU utk minum susu sekejap. Sekejap 30 minit je lepastu asingkan balik. Jangan campur lama-lama kang menjangkit si anak . 
Asingkan sangkar tapi letak bersebelahan utk si IBU blh tengok anak-anak tadi . 
CARA MERAWAT SPORO KUCING

Alhamdulillah … lepas masuk bulan kedua si IBU masih mkn banyak , Lisa teruskan jaga dia. Hampir je putus asa nak Put TO SLeep kan si IBU , luka makin banyak dan tak sembuh.. Badan pun kurus gila. nampak tulang. Badan selalu berpeluh.. ramai cakap dah tak lama dah tu hidupnya , tapi tengok anak-anak masih kecil memang sebak dan tak sampai hati . Biarla Lisa jaga sampai sembuh ..atau sampai mati . Alhamdulillah nampak perubahan sedikit demi sedikit… happy gila wakk time tu . Dan sekarang tunggu sampai betul-betul pulih . 
Dekat Telinga tu buble masih ada lagi .. kena tunggu 100% baru lepas kan kot. Sekarang tangan dan kuku pon dah gatal dok kais-kais karton dlm sangkar tu . Pdhal sebelum in kuku dan kaki bengkak berdarah . Ok lah tu .. dah mula nak active semula. 😀

Itu je Tips dr Lisa , Cara merawat sporo pd kucing . Semoga kalian tidak berputus asa jaga kucing sakit SPORO.

Loading...

Tags: #Cara #kucing #Merawat #Sporo

author
Author: 
    Suami guru hamil ditikam menangis sepanjang pertuduhan dibaca
    Gambar hiasan LELAKI berusia 38 thn yg menikam isterinya yg sarat hamil minggu
    Shalat Sambil Ngobrol, Atta Halilintar Dilaporkan ke Polisi Diduga Nistakan Agama!
    slidegossip.com – Youtuber kondang Atta Halilintar kembali jadi sorotan publik. Kali ini gara-gara
    Bukan Karena Byk Mkn, Wajah Via Vallen Jadi Terlihat Gemuk Ternyata Gara-Gara Ini!
    slidegossip.com – Via Vallen rupanya tak terima kalau perubahan bentuk badannya yg kini
    Setelah Bikin Heboh dgn Postingan Selingkuh, Raul Lemos: Bangkai Ditutupi Tercium Juga!
    slidegossip.com – Raul Lemos kini semakin membuat netizen bertanya-tanya tentang postingan di akun

    Comments are closed.