Cara Menghentikan WhatsApp Berkongsi Data dgn Facebook

Bagaimana menghentikan WhatsApp drpada berkongsi data dgn Facebook

SharingBDataBWhatsAppBFacebook - Cara Menghentikan WhatsApp Berkongsi Data dgn Facebook


Tahukah anda? inilah permasalahan yg tidak diketahui ramai pengguna WhatsApp dan juga pengguna Facebook… ada yg tak suka, dan ada juga yg suka kerana dgn cara ini mereka mudah mencari individu atau mengetahui maklumat pengguna yg lain. Biasanya kebanyakan mereka adalah dikalangan mereka yg berniaga secara online dan paling dikhuatiri adalah penggodam maklumat peribadi.

WhatsApp hanya mengubah terma dan syaratnya, yg kini membenarkannya utk berkongsi maklumat, seperti nombor telefon anda dgn Facebook. Gunakan langkah-langkah ini utk menarik diri.

WhatsAPPBFacebook - Cara Menghentikan WhatsApp Berkongsi Data dgn FacebookBuat pertama kalinya dlm tempoh empat thn dan sejak dibeli oleh Facebook, WhatsApp mengemas kini terma dan syaratnya, serta dasar privasinya. Sebahagian drpada kemas kini ini termasuk WhatsApp yg berkongsi maklumat akaun anda dgn Facebook, antara lain, menyediakan iklan yg lebih disasarkan.

Maklumat apa yg dikongsi dgn Facebook?
Halaman FAQ WhatsApp yg dikemaskini mengatakan bahawa nombor telefon yg digunakan utk mendaftar utk WhatsApp dgn akan dikongsi, dan juga kali terakhir anda menggunakan perkhidmatan tersebut.

FacebookBdanBWhatsAPP - Cara Menghentikan WhatsApp Berkongsi Data dgn FacebookHanya anda dan orang yg anda hantar mesej akan dpt melihat maklumat itu. Dan apa-apa maklumat yg dikongsi oleh WhatsApp tidak dpt dilihat oleh orang ramai menggunakan Facebook. Bermaksud, jika WhatsApp berkongsi nombor telefon anda dgn Facebook, ia tidak akan mengisi nombor telefon pd profil anda dan membolehkannya kelihatan kepada sesiapa sahaja.

Kenapa maklumat anda dikongsi?
Halaman FAQ mengatakan berkongsi maklumat anda dgn Facebook akan membantu kedua-dua syarikat “menyelaraskan lebih byk.” Tuntutannya ialah ia akan membantu mereka “memerangi spam dan penyalahgunaan” dgn lebih cekap, dan ini mungkin lebih besar dan lebih wajar sebab – “meningkatkan pengalaman anda dlm [perkhidmatan Facebook] melalui iklan yg disasarkan.

Mereka mengatakan bahawa nombor anda akan membantu mereka menyampaikan cadangan produk dr syarikat “anda sudah bekerja dgn” berbanding dgn yg anda tidak kenal. Bagaimana nombor telefon anda membuat ini mungkin tidak jelas.

Adakah saya akan mula melihat iklan di WhatsApp?
Tidak. begini…sekurang-kurangnya bukan dlm gaya iklan sepanduk konvensional. Walau bagaimanapun, WhatsApp sedang mencari cara utk membolehkan perniagaan berkomunikasi dgn pelanggan. Dgn cara yg sama, anda blh berinteraksi dgn bank anda melalui SMS utk menyemak baki akaun atau bayar bil telefon anda dgn mesej teks, WhatsApp mahu anda menerima maklumat dr perniagaan, seperti resit utk maklumat penerbangan.

Berita baiknya adalah, WhatsApp adalah (untuk sekarang) terus meletakkan anda dlm kawalan. Ia berkata, “Kami tidak mahu anda mempunyai pengalaman spammy, seperti semua mesej anda, anda blh menguruskan komunikasi ini, dan kami akan menghormati pilihan yg anda buat.”

Hentikan WhatsApp drpada berkongsi maklumat anda dgn Facebook
Melihat seperti ini berlaku terhadap dasar terdahulu WhatsApp yg tidak pernah berkongsi maklumat anda dgn syarikat induknya, kemas kini ini dgn syarat-syarat yg difahami telah menggosok byk cara yg salah.

Nasib baik, anda blh menyisihkan diri (mengelak) secara keseluruhan dgn mudah. 

Ini caranya:

Buka WhatsApp pd telefon anda
Pada Android, click butang overflow of action di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Tetapan. Pd iOS, click tab Setting di penjuru kanan sebelah bawah.

Pilih Akaun
Klik tanda Check di sebelah kanan Share information akaun saya
Untuk mematikan ciri ini, click Do not Share
Pop timbul yg muncul berbunyi, “Jika anda memilih ‘Do not Share‘, anda tidak akan dpt mengubahnya pd masa akan datang.” Selepas anda mematuhi peraturan ini, pilihan itu tidak akan dpt dilihat lagi dr bahagian Setting akaun anda.

Maklumat akaun dan penggunaan aplikasi anda tidak akan dikongsi dgn Facebook lagi. Bagaimanapun, ia tidak mengatakan sama ada ia telah berkongsi maklumat anda atau sama ada, jika dikongsi, maklumat itu akan dikurangkan.

SETTING PRIVASI WHATSAPP
Sehingga hari ini, nombor telefon pengguna WhatsApp akan dikongsi dgn syarikat induk Facebook. Ini akan membolehkan Facebook menjalankan analisis mengenai aktiviti pengguna dan menghantar anda permintaan rakan utk orang yg anda chat di WhatsApp. Ia akan membolehkan Facebook utk menyampaikan iklan yg disasarkan kepada pengguna WhatsApp.

Syukurlah, tetapi tempoh opt-out WhatsApp hanya 30 hari, so… jika anda tidak mahu nombor telefon anda dikongsi dgn Facebook, pilihlah sekarang sebelum option ini ditutup.

WhatsApp menyimpan perubahan dasar yg agak tersembunyi, tetapi terdapat dua pilihan. Kedua-duanya digariskan dlm FAQ, dan kedua-duanya akan berfungsi di dlm aplikasi Android dan iOS.

Pilihan 1: Baca Terma dan Syarat
Apabila anda mengemas kini versi WhatsApp terbaru, anda akan melihat satu set terma dan syarat baru. Setelah apl selesai dikemas kini, skrin pertama dlm proses akan muncul. Jangan click “Setuju” skroll ke bawah dan delete kotak yg akan berkongsi maklumat WhatsApp anda dgn Facebook.

Pilihan 2: Di Pengaturan Anda
Jika anda telah dikemaskini ke versi terkini dan hanya melepasi melalui persediaan, pergi ke tetapan WhatsApp anda. Klik “Akaun.” Di sini, anda akan mendapati pilihan baru utk “Kongsi maklumat akaun saya” dan huraian ringkas tentang apa yg menandakan kotak itu bermakna. Hapuskan kotak tersebut dan anda sudah selesai.

Baca juga Artikel: WhatsApp Plus Baru, Download WhatsApp Web


Loading...

Tags: #berkongsi #Cara #Data #Facebook #Menghentikan #WhatsApp

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Cara Menghentikan WhatsApp Berkongsi Data dgn Facebook"