Cara Memuat Naik Video Ke Youtube

Cara Upload Video ke Youtube

Cara Memuat Naik Video di Youtube

YouTube merupakan salah satu platform penstriman video yg paling popular dlm talian, jika anda ingin membuat vlog anda, lakaran komedi atau video muzik yg dilihat oleh seseorang, utk mendapatkannya di YouTube adalah suatu kemestian. Tetapi jika anda masih baru dgn Youtube, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana utk “cara memuat naik video ke YouTube”.

Nota: Utk tujuan itu sila baca panduan ini sampai habis , seandainya anda telah membuat akaun YouTube/Google anda. Walaupun anda bermula dr awal perlu berbuat demikian, terdapat byk elemen yg terlibat dlm persediaan dan penyesuaian yg lebih subjektif dan tidak dilindungi oleh skop panduan seperti ini.

Anda tidak blh upload atau memuat naik video ke akaun anda dgn betul jika anda tidak melog masuk akaun.

Cara Memuat Naik Video di YoutubePada halaman utama YouTube dan click pautan log masuk di sudut kanan atas. Sekiranya anda mempunyai berbilang akaun yg dikaitkan dgn peranti yg anda gunakan, anda akan diminta utk memilih yg sesuai. Sebaik sahaja melakukannya, masukkan kata laluan anda dan anda akan dibawa balik ke halaman YouTube utama.

Perkara mungkin kelihatan sedikit berbeza dr segi cadangan video, tetapi jangan risau, kini anda sedang dlm proses utk memuat naik video pertama anda.

Langkah 2: Klik butang muat naik
Langkah seterusnya adalah lebih pendek drpada yg pertama. Klik butang muat naik. Ia juga terletak di sudut kanan atas dan diwakili oleh anak panah atas dgn garis di bawahnya. Itu akan membawa anda ke halaman muat naik yg khusus, di mana anda blh memilih di mana anda mengesan sensasi virus anda yg akan datang.

Cara Memuat Naik Video di Youtube

Langkah 3: Pilih sumber video dan tetapan privasi

Halaman muat naik memberikan anda beberapa pilihan yg berbeza utk dipilih dan mereka semua patut dipertimbangkan. Utk permulaan, anda perlu memutuskan siapa yg anda mahu melihat video anda dan menyesuaikan tetapan privasi dgn sewajarnya. 

Jika anda mahu sesiapa sahaja dan semua orang melihatnya, memilih tetapan “Public” di drop-down pusat adalah cara utk pergi. Jika anda menginginkan lebih byk kawalan ke atas siapa yg melihatnya, memilih “tidak tersenarai” menghalangnya drpada ditemui melalui carian. Sebaliknya, orang perlu mengklik pautan langsung atau pergi ke saluran anda.

Cara Memuat Naik Video di Youtube


Jika anda hanya ingin menyimpan video secara peribadi utk diri sendiri, atau utk menyimpan sesuatu utk pembukaan kemudian, pilih utk menjadikan video anda sbg “peribadi” sebaliknya. “Dijadualkan,” membolehkan anda memilih masa depan dan tarikh utk video menjadi awam.

Sebaik sahaja anda membuat keputusan mengenai siapa yg dpt melihat video anda, anda perlu memilih tempat yg anda muat naik dr. Adakah anda mahu mengimportnya terus dr Foto Google (Ini lebih baik drpada iCloud yg anda tahu)? Muat naiknya terus dr storan peranti anda, atau langsung strim itu?

Terdapat pilihan khusus di sebelah kanan utk streaming langsung dan mengimport, tetapi kebanyakannya akan melakukannya dr peranti tempatan mereka. Utk itu, click anak panah putih besar dgn latar belakang kelabu di tengah-tengah skrin dan pilih video yg anda mahu muat naik dr pelbagai fail dan folder anda.

Langkah 4: Menguruskan muat naik
Bersedia, kerana sebaik sahaja anda mengesahkan video yg anda muat naik, anda akan dibawa ke halaman muat naik. Ia telah bermula, dan anda akan melihat bar di bahagian atas skrin, anda tahu berapa byk yg telah dimuat naik, dan berapa lama sehingga selesai.

Bergantung kepada panjang dan kualiti video anda, yg mungkin mengambil sedikit masa. Walaupun YouTube berfungsi di atasnya, anda blh bersedia utk bermula. Terdapat tajuk utk dimasukkan, keterangan, dan sebarang tag yg relevan yg anda rasa perlu membantu orang ramai menemuinya. Terdapat juga butang di mana anda blh menambahkannya ke senarai main jika anda mahu.

Bagi mereka yg mahu pergi sedikit lebih mendalam dgn muat naik video mereka, tab “Terjemahan” membolehkan anda memasukkan tajuk dan deskripsi diterjemahkan utk YouTubers di seluruh dunia. “Tetapan lanjutan” membolehkan anda mengawal pelbagai aspek seperti kategori, sama ada anda membenarkan komen dan rating, sama ada video itu 3D, dan jika anda mahu sumbangan komuniti atau tidak.

Mereka semua adalah aspek menarik utk memuat naik video ke YouTube, dan blh membantu menjadikan video anda lebih inklusif dan relevan dgn khalayak anda, tetapi ia bukan satu keperluan utk mendapatkan video secara online.

Langkah 5: Pilih lakaran kecil
Kecuali anda mempunyai akaun yg disahkan, anda tidak blh terlalu kreatif dgn imej kecil, tetapi itu tidak bermakna anda tidak mempunyai pilihan. Sebaik sahaja video anda dimuat naik dan diproses sepenuhnya, anda akan mempunyai pilihan tiga lakaran kecil dr video utk dipilih.

Pilih kegemaran anda dan click butang biru “done” atau “to publish” utk dimuktamadkan. Jika anda mahu berkongsi video secara persendirian, anda blh mengklik butang “shares” di sebelah kanan.

Langkah 6: Pengurusan video
Dari titik ini pd video anda ada di YouTube dan tersedia secara terbuka, atau tidak, bergantung pd pilihan anda. Sekiranya anda ingin membuat apa-apa perubahan kepadanya pd masa akan datang, apa yg anda perlukan lakukan adalah kepala ke “Creator Studio.” Anda akan mencari pautan utk itu dlm drop down apabila anda mengklik pd potret akaun anda di bahagian atas kanan.

Dari sana anda akan dpt melihat video anda, bilangan pandangan dan analisis lain dr saluran anda. 

Dari sana anda akan dpt melihat video anda, bilangan pandangan dan analisis lain dr saluran anda. Anda kemudian blh mengklik mana-mana video individu yg anda mahu edit, atau click pd “pengurus video” di sebelah kiri.

Untuk maklumat lebih terperinci blh rujuk di blog Wikihow atau rujuk di Google Help 

Loading...

Tags: #Cara #Memuat #Naik #video... #YouTube

author
Author: 
  Vocabulary: Jobs and Occupation Flashcards
  You can find here several pictures presenting different jobs and occupations with wordcards.
  Early Reading Comprehension (Grade 1)
  Teaching your child to read early and well has multiple benefits and is
  Wajah Cantik Lucinta Luna Berubah Total Saat di Penjara! Tumbuh Kumis dan Jenggot Juga?
  slidegossip.com – Akibat kasus narkoba yg menjeratnya, Lucinta Luna kini tengah menjalani masa
  Reading: Short Stories with questions (Part 1)
  Although many children can read, the act of reading and the act of

  Comments are closed.