Cara Melajukan Sambungan Internet Android Phone

Tips Melajukan Sambungan Internet 

CaraBlajukanBinternetB2 - Cara Melajukan Sambungan Internet Android Phone

Apakah perkara yg lebih mengecewakan tak lain tak bukan adalah sambungan data selular yg perlahan. Sama ada anda cuba mencari sesuatu di Google atau menyemak update Facebook di telefon anda, anda membayar utknya, dan mengharapkan tahap kelajuan yg memuaskan. Apabila perkhidmatan gagal memenuhi tahap itu, memang akan rasa sangat kecewa.

Dalam kebanyakan kes, sambungan yg perlahan hanya bersifat sementara, disebabkan oleh lokasi atau kesesakan rangkaian. Pd masa yg lain, ia dpt bertahan berjam-jam atau bahkan berhari-hari. Sebelum anda menghubungi sokongan teknikal utk telefon mudah alih anda.

“Cuba ketujuh langkah mudah ini terlebih dahulu utk melihat jika mereka membetulkan masalah kelajuan anda”.
1. Restart semula Telefon anda
Ini seolah-olah seperti penetapan yg mudah, tetapi ia sering berfungsi. Terutama jika anda tidak mematikannya dlm seketika, mulakan semula telefon anda sepatutnya memperbaik kelajuan data selular.

CaraBMelajukanBSambunganBInternet - Cara Melajukan Sambungan Internet Android PhoneMulakan semula telefon anda adalah mudah. Pd iPhone 8 atau lebih lama, hanya tahan butang sebelah (di sebelah kanan telefon) sehingga Slide to Power Off muncul di skrin.

Pada iPhone X, tekan dan tahan butang sebelah dan sama ada kelantangan atau kelantangan turun sehingga Slide to Power Off muncul. Sebaik sahaja anda mematikan iPhone anda, tahan butang sebelah sekali lagi utk menghidupkannya semula.

Untuk kebanyakan telefon Android, tahan butang kuasa sehingga pilihan kuasa muncul di skrin, kemudian click Mulakan semula.

2. Tukar Lokasi
Banyak faktor blh mempengaruhi sambungan data telefon. Ini termasuk cuaca, kesesakan rangkaian, dan juga aktiviti solar. Tetapi puncaknya adalah geografi dan bangunan.

Jika anda berada di kawasan terpencil, atau terdapat byk halangan semulajadi di sekitar anda seperti bukit, gunung, dan lembah, ini blh menjejaskan isyarat anda.

Begitu juga dgn bangunan. Anda blh berada di tengah-tengah kawasan perkampungan yg pdt penduduk dgn bar penuh, kemudian melihat isyarat anda tidak terjejas ketika anda memasukkan struktur tertentu.

Jika anda mengalami masalah kelajuan yg sepertinya dan blh bermula di lokasi tertentu, cuba bergerak ke tempat lain. Anda mungkin perlu meninggalkan bangunan yg anda masuk atau memandu beberapa batu jauhnya. Walaupun ini mungkin tidak mudah, tetapi ini mungkin cara yg baik utk menyelesaikan masalah kelajuan internet anda. Kemungkinan sesuatu sokongan teknikal akan meminta anda melakukannya.

3. Disable Update Apps
Kadang-kadang aplikasi yg menyusahkan blh menyebabkan masalah dgn memonetkan sambungan data anda dan memperlambatnya. Dlm kes sedemikian, anda perlu melakukan sedikit penyiasatan utk melihat apa, jika ada, sedang memakan kelajuan anda. Jika ternyata ada sesuatu yg tidak kena, anda blh mematikan akses aplikasi ke sambungan data selular anda atau pun dgn cara menyahpasangnya.

Pada iPhone, anda blh melawat Setting> Mobile dan melumpuhkan sebarang akses aplikasi ke sambungan data selular anda.

Di Android, anda akan dpti ini di Settings > Network & internet > Mobile network > Data usage. Klik aplikasi, kemudian tutup data Background utk mengelakkan aplikasi drpada menggunakan data di Background.

CaraBlajukanBinternet - Cara Melajukan Sambungan Internet Android PhoneAnda juga harus menyemak kemas kini. Pemaju apl menerbitkan kemas kini utk menangani pepijat pd setiap masa, jadi ia blh menjadi perkara yg mudah utk membuka App Store atau Google Play dan memuat turun pembaikan dlm kemas kini.

4. Putuskan sambungan dr VPN anda
VPN menyediakan kesamaan dan privasi, tetapi mereka juga blh melambatkan kelajuan anda apabila menggunakan pelayan jauh. Oleh itu, jika telefon anda disambungkan ke VPN, cuba putuskan sambungan dan cuba lagi.

CaraBlajukanBSambunganBInternet - Cara Melajukan Sambungan Internet Android Phone


Kemungkinannya, anda akan melihat peningkatan segera sebaik sahaja anda memutuskan sambungan. Jika itu membetulkan masalah, anda blh meningkatkan kelajuan VPN anda apabila anda menyambung semulanya.

Ingatlah ini apabila anda memanggil sokongan. Dlm kes ini, anda mungkin perlu menunggu sehingga kitaran agihan tersebut menetapkan semula atau membeli data tambahan.

Sekiranya tiada langkah-langkah ini menyelesaikan masalah kelajuan anda, maka sudah tiba masanya utk menghubungi sokongan teknologi. Ingat bahawa mereka mungkin mengulangi beberapa langkah ini. Anda mungkin cenderung utk menolak kerana anda sudah selesai melakukannya, tetapi tugas mereka juga melalui senarai langkah penyelesaian masalah utk melihat apa yg berfungsi dan apa yg tidak.

Semoga ia tidak berlaku lagi. Sekiranya ia berlaku, masalah itu mungkin sesuatu pd pembekal perkhidmatan tersebut yg tidak dpt diperbaiki. Sekiranya anda mempunyai masalah yg sama di Wi-Fi, anda harus perlu menyiasat kelewatan kelajuan internet telefon anda.


Loading...

Tags: #Android #Cara #INTERNET #Melajukan #phone #Sambungan

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Cara Melajukan Sambungan Internet Android Phone"