Cara Elak Kutu Beras Menyerang

Loading...

Beras yg disimpan dgn cara yg tidak betul ataupun beras sudah terlalu lama blh meninggalkan bau hapak serta blh diserang kutu beras. Masa nieyl tinggal berdua dgn husband kalau beli beras 5 Kg tu susah sangat nak habis dlm masa sebulan, jadi memang akan ada kutu beras ni. Kalau nak buang beras tu macam sayang kan, beras bukan murah ya.. Apa yg nieyl buat? Jom nieyl share 
hilangkan kutu beras 1 - Cara Elak Kutu Beras Menyerang

Letak Cili Kering
  • Setiap kali nieyl beli beras, nieyl akan masukkan beras dlm bekas dan nieyl akan letakkan cili kering ke dlm bekas simpanan tu. Bau menyengat cili kering ini blh menghalau kutu. Alhamdulillah petua ni menjadi pd nieyl.So, sekarang nak jumpa kutu beras pun susah..rindu pula..hehehe
Selain dr itu juga ada kawan-kawan yg syor gunakan daun asam jawa, daun limau purut, daun belimbing , bawang putih  dan kulit kayu manis. Mungkin korang yg ada masalah kutu beras ni di rumah blh lah cuba salah satu cara ni okay.

Loading...

Tags: #Beras #Cara #Elak #Kutu #Menyerang

author
Author: 
    Sudah Mantap Berhijab, Artis Cantik Ini Byk Dpt Godaan Utk Lps Hijab!
    slidegossip.com – Artis cantik Citra Kirana akhirnya memutuskan utk berhijab sejak empat bln
    Muat Turun Toolkit PdP KBAT Terbitan BPK, KPM
    Toolkit PdP KBAT adalah satu manual pelaksanaan yg lengkap bg sekolah utk membudayakan
    Vanessa Angel, Apa Kau Lupa Surgamu Dimana? Mengapa Kau Blokir Instagram Ayahmu?
    slidegossip.com – Kabar hubungan Vanessa Angel dgn sang ayah, Doddy Soedrajat yg disebut-sebut
    #CadangMakan : Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang Murah, Sedap & Berbaloi lah!
    Assalamulaikum gais, Pernah datang port mkn Mainroad di Jalan Ampang tak? Ha ni

    Leave a reply "Cara Elak Kutu Beras Menyerang"