Bunga Bangkai Amorphophallus

BuahBbungaBbangkai - Bunga Bangkai Amorphophallus
bungaBbangkaiB3 - Bunga Bangkai AmorphophallusBunga bangkai atau suweg adalah kumpulan tumbuhan Amorphophallus dr keluarga Araceae (tals-talasan). Jenis yg paling dikenal dr bunga bangkai (Amorphophallus) adalah bunga bangkai raksasa atau suweg raksasa atau titan arum yg mempunyai nama latin Amorphophallus titanum dan Amorphophallus gigas atau Sumatera Giant Amorphophallus. Amorphophallus titanum mencatat rekod sbg bunga dgn struktur perbungaan tertinggi di dunia diikuti Amorphophallus gigas di tangga kedua.

Kita mungkin terfikir bahawa bunga bangkai hanya merupakan satu spesis sahaja walhal terdapat lebih 170 spesies tumbuhan ini di seluruh dunia.

bungaBbangkaiB1 - Bunga Bangkai Amorphophallus

Terdapat juga kalangan mereka yg menyamakan bunga bangkai dgn bunga Rafflesia. Pdhal antara Amorphophallus dan Rafflesia adalah dua jenis bunga yg berbeza meskipun sama-sama berukuran raksasa dan mengeluarkan bau kurang menyenangkan.

Bunga bangkai dlm bahasa latin disebut Amorphophallus yg berasal dr bahasa Yunani Kuno “Amorphos” yg bererti “cacat, tanpa bentuk” dan “phallos” yg berarti “penis”.

Bunga bangkai (Amorphophallus) merupakan tumbuhan khas dataran rendah yg tumbuh di daerah beriklim tropika dan subtropika bermula dr kawasan Afrika barat sehingga ke Kepulauan Pasifik termasuk di Indonesia. Sebagian besar, bunga bangkai merupakan spesies endemik.

bungaBbangkaiB2 - Bunga Bangkai AmorphophallusBunga bangkai yg merupakan tumbuhan dgn bunga terbesar dan tertinggi di dunia ini termasuk tanaman dr suku talas-talasan (araceae) dgn bentuk dan ukuran umbi yg bervariasi pd setiap jenisnya.

Bunga bangkai (Amorphophallus) mengalami dua fasa dlm hayatnya yg berlangsung secara bergantian dan terus menerus, yakni fasa vegetatif dan fasa generatif. Pd fasa vegetatif di atas umbi bunga bangkai tumbuh batang tunggal dan daun yg mirip daun betik. Setelah batang dan daun layu, yg akan tersisa ialah umbi di dlm tanah. Apabila keadaan memungkinkan pertumbuhan, fasa generatif yakni munculnya bunga baru yg menggantikan batang dan daun yg layu tadi. Fase ini kan terjadi berulang dan terus menerus.
Ketika bunga bangkai mengalami fasa generatif (bunga mekar), bunga tertinggi ini mengeluarkan bau menyengat seperti bau bangkai. Bau busuk ini berfungsi sbg pemikat bagi lalat dan kumbang yg mana serangga-serangga tersebut akan berkontribusi dlm proses penyerbukan. Apabila selama masa mekarnya terjadi pembuahan, maka akan terbentuk buah-buah berwarna merah dgn biji pd bagian bekas pangkal bunga. Dan bunga bangkai kemudian kembali memasuki fase vegetatif.

Pokok Bunga Bangkai (Titan Lily) – The titan lily, atau  dikenali juga sbg bunga mayat tumbuh dr ubi yg besar yg blh mencapai 170 paun atau lebih. Ia blh mencapai 12 kaki tinggi dlm penanaman rumah hijau dan pernah ditemui tumbuh di hutan dgn ketinggian mencapai 20 kaki tinggi Pokok ini blh hidup selama kira-kira setahun.

20170819 113555 - Bunga Bangkai Amorphophallus
Keningau Sabah Borneo

Apabila ia berbunga, bunga ini biasanya kekal terbuka selama dua hari. Apabila bunga terbuka sepenuhnya, ia mengeluarkan bau yg menjijikkan yg kuat pd waktu malam utk menarik pendebunga seperti kumbang bangkai, lalat dan lebah peluh.
Tumbuhan ini telah ditemui oleh seorang pengembara dan ahli botani Itali bernama Dr. Odoardo Beccari pd thn 1878 di hutan hujan tengah Sumatera di barat Indonesia. Spesimen pertama berbunga dlm penanaman di Taman Botani Diraja, Kew, England pd thn 1889. Pd thn 1999 Huntington mengusahakan pembungaan bunga bangkai mereka dan membuat liputan berita yg meluas di seluruh negara kerana ia mengeluarkan bunga buat kali pertama. Ia merupakan salah satu dr 11 pokok yg ditanam. Peristiwa sedemikian jarang berlaku di California, dan di Amerika Syarikat. Ia mungkin mengambil masa 15 thn atau lebih utk tanaman ini matang dr benih dan mekar. Selepas berbunga biasanya berlaku daun ganti dan mengambil masa bertahun-tahun utk melihat bunga ini mekar semula.

Amorphophallus konjac 3 - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus konjac

Konjac Amorphophallus (rivieri) adalah spesies mknan Yunnan dan Sichuan. Ia ditanam dlm bidang oleh petani tanah tinggi. ubi Its telah mendapat perhatian sbg mknan diabetes. Mereka mengandungi ‘Konjac Glucomannan’ yg merupakan serat mknan yg sangat baik. polisakarida ini blh mengurangkan jumlah kolesterol dan gula dlm darah, yg membawa kepada penurunan berat badan. Selain drpada nilai sbg diet yg semula jadi tumbuhan ini mempunyai pelik dan menakjubkan bunga merah, yg membuat taman yg menarik dan tumbuhan tertutup. Daun adalah serupa dgn paeoniifolius Amorphophallus tetapi lebih kecil.
Apa yg dimaksud dgn Mknan Konjac? Konjac Glucomannan (KGM) merupakan bahan diet berbentuk serat yg dapat larut di dlm air, diperoleh dr akar tanaman Konjac. Mknan Konjac, terbuat dr Konjac Glucomannan, adalah mknan tradisional Cina dgn sejarah panjang selama dua ribu thn lamanya. Mknan Konjac ini, yg di Cina disebut Moyuatau Juruo, dan di Jepang disebut Konnyaku atau Shirataki, merupakan mknan kesehatan populer di pasar-pasar Asia.

Traditional Konjac Foods dibuat oleh pertama mashing akar Konjac kemudian mendidih mash dlm air kapur. Proses ini membentuk gel yg kuat yg blh dipotong ke dlm pelbagai bentuk dan saiz. Mi dibentuk adalah apa yg dikenali sbg mknan Konjac.

Konjac adalah jenis mknan segera, yg terdiri drpada kira-kira 97% air dan 3% Konjac Glucomannan serat. Kombinasi ini menjadikan mknan Konjac mknan yg sangat beralkali.

Konjac Glucomannan telah menjadi ramuan tradisional yg digunakan dlm masakan Asia selama berabad-abad. Dlm banyak cara, ia hanya sbg tradisional sbg bihun, tauhu dan haba mi gel stabil.

Makanan Konjac blh dibuat dlm pelbagai gaya dan bentuk mi seperti malaikat rambut, fettuccine, spaghetti, linguine, orzo, cincin mini, udang vegetarian, kerang dan sotong vegetarian vegetarian berbeza. Utk ini, mi Konjac blh dibentuk ke dlm hampir mana-mana produk mknan.

Sebahagian dr jenis-jenis bunga bangkai:

AmorphophallusBkonjac - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus konjac
Amorphophallus bulbifer - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus-bulbifer
amorphophallusBElloitii - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus elliotii
Amorphophallus bulbifer2 - Bunga Bangkai Amorphophallus
amorphophallus bulbifer
AmorphophallusBprainii - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus prainii

AmorphophallusBankarana - Bunga Bangkai AmorphophallusamorphophallusBpaeoniifolius - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus paeoniifolius
Amorphophallus muelleri - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Elloitii
AmorphophallusBrivieri - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Elloitii
AmorphHenri - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Henri
amorphophallus abyssinicus2 - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus abyssinicus
AmorphophallusBBorneo2 - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Borneo
AmorphophallusBBorneo - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Borneo
amorphophallusBNiah - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Niah
AmorphophallusBPendulus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Pendulus
AmorphophallusBalbispathus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus albispathus
AmorphophallusBankarana 1 - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus ankarana

AmorphophallusBantsingyensisBBogner - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amor-Antsingyensis Bogner
AmorphophallusBcalabaricus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus calabaricus
AmorphophallusBhirsutus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus hirsutus
AmorphophallusBstaudti - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus staudti

AmorphophallusBplicatus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus plicatus
Amorphophallus albus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Albus

AMORPHOPHALLUS CIRRIFER - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Cirrifer 
AmorphophallusBlewallei - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus lewallei 
amorphophallus aphyllus - Bunga Bangkai Amorphophallus
Amorphophallus Aphyllus 

Sumber:
https://alamendah.org/2010/06/28/mengenal-bunga-bangkai-amorphophallus-dan-jenis-macamnya/
http://www.smgrowers.com/products/plants/plantdisplay.asp?cat_id=3&plant_id=2727&page=


Loading...

Tags: #Amorphophallus #Bangkai #Bunga

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Bunga Bangkai Amorphophallus"