Berita Google: Semua yg anda perlu ketahui

Berita Google: Semua yg anda perlu ketahuiGoogle News (Berita Google) adalah akhbar internet khusus dgn artikel dr 4,500 sumber berita yg berbeza dan semua fungsi carian Google dan DuckDuckGo.

Berita Google telah mengalami byk perubahan selama bertahun-tahun, namun fungsi keseluruhan tetap pd dasarnya sama. Contohnya, pd thn 2018, Google menambah pelbagai maklumat kecerdasan tiruan yg direka utk menyertakan ciri-ciri yg menarik seperti berita baru dan elemen yg menyeronokkan dr harta milik Google yg lain, seperti YouTube dan Newsstand.

Berita Google: Semua yg anda perlu ketahuiInti Berita Google tetap sama, bagaimanapun, tanpa mengira kemas kini yg tidak berkesudahan yg digunakan. 

Sebagai contoh:


Bukan setiap laman web adalah laman web “berita”, jadi Google News dan kotak carian menyekat pencarian anda utk item sahaja Google mengklasifikasikan sbg “berita.”
Cerita Teratas disenaraikan di bahagian atas halaman, atau di atas lipatan dlm istilah akhbar. Menatal ke bawah mendedahkan lebih byk kategori berita, seperti Dunia, AS, Perniagaan, Hiburan, Sukan, Kesihatan, Teknologi dan Sains. 

Berita Google: Semua yg anda perlu ketahuiKebanyakan drpada cadangan-cadangan ini adalah berdasarkan andaian yg dibuat oleh Google mengenai perkara berita yg menarik minat anda, tetapi anda juga blh memperibadikan pengalaman anda.

Pengumpulan bahagian berita utama berada di panel navigasi kiri. Utk mendapatkan berita jenis tertentu dgn cepat, click pd kumpulan berita yg menarik minat anda.
Pelbagai bahagian berita terdiri drpada anak panah navigasi sebelah kanan. Anda mungkin melihat bahagian seperti Dlm Berita, Terkini, Semak Fakta, Pilihan Editor, Sukan, dll.

Di bahagian atas halaman terdapat empat butang: Tajuk, Lokal, Utk Anda dan negara anda. Memilih butang memberi anda pilihan pilihan. Tajuk memberikan berita dr mana saja di dunia, Local menawarkan berita berita di lokasi sebenar anda, dan For You menawarkan cerita berdasarkan minat khusus anda.

Dateline
Dalam imej di atas, perhatikan bagaimana Google News menunjukkan sumber berita dan tarikh ia diterbitkan. (cth. “Reuters 1 jam yg lalu”) Ini membolehkan anda mencari artikel berita paling segar. Sangat berguna utk mengawasi dateline ini dgn membahagikan cerita.

Ringkasan
Sama seperti akhbar menawarkan sebahagian drpada artikel berita di halaman depan dan kemudian mengarahkan anda ke laman dlman, barang-barang Google News hanya menyediakan perenggan pertama atau lebih drpada item berita. Utk membaca lebih lanjut, anda mesti mengklik tajuk utama, yg akan mengarahkan anda ke sumber cerita. Beberapa item berita juga mempunyai imej kecil.

Clustering
Google News mengelompokkan artikel serupa, seperti yg dilihat dlm imej di bawah. Selalunya byk akhbar akan menerbitkan artikel yg sama dr Associated Press atau mereka akan menulis artikel yg sama berdasarkan artikel orang lain. Cerita yg berkaitan akan dikelompokkan berhampiran cerita contoh. Sbg contoh, artikel tentang perkahwinan selebriti terkenal akan dikumpulkan dgn artikel yg sama. Dgn cara itu, anda dpt mencari sumber berita pilihan anda.Saya seorang peminat berita. Saya membaca seberapa byk yg saya blh, dr seberapa byk sumber yg mungkin. Oleh itu, tidak mustahil saya bergantung kepada alat pengagregatan utk menyampaikan semua berita yg sesuai utk dibaca di satu lokasi. Utk itu, saya telah menggunakan Google News utk beberapa thn. Tetapi apabila Google akhirnya mengemas kini alat itu, saya agak keberatan utk menggunakan peningkatan ini. Saya suka bagaimana berita mudah digunakan dan seberapa baik ia membawa byk sumber utk byk topik.

Dengan ragu-ragu, saya memohon kemas kini. Selepas beberapa minit menggunakan lelaran terkini alat itu, saya gembira saya lakukan. Aplikasi Berita baru adalah lonjakan penting ke hadapan dr versi lama.

Pemasangan (Installation)
Pemasangan aplikasi Google News baharu adalah mudah:

Buka aplikasi Gedung Google Play pd peranti Android anda.
Cari Berita Google.
Cari dan click entri oleh Google.
Klik Installation (Pasang).
Benarkan pemasangan selesai.
Apabila pemasangan selesai, anda akan menemui aplikasi pd skrin utama / atau Laci App anda. Klik utk melancarkan Google News.

Loading...

Tags: #anda #BERITA #Google #Ketahui #Perlu #Semua

author
Author: 
  Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat (LAGU RAYA BARU)
  Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat Lagu Raya Ayda Jebat 2019, Lagu
  Sinopsis Telefilem Tiga Lima; Cereka Ahad TV3
  SINOPSIS TIGA LIMA Halim, baru kematian ayahnya, Daud. Kini ibunya, Hasnah perlu menyara
  Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam
  Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam | Hai korang, aduh-aduh sejak bulan
  GOT7 Terbang Tinggi Ke Luar Angkasa Pakai Baju Astronot Di Dance Practice ‘Eclipse’!
  Sepertinya  GOT7 baru saja mendarat dr luar angkasa, dan terjun utk melapor kepada

  Comments are closed.