Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES

untitled 5c 20p 35634752 1 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Assalamualikum gais…


Hari ni nak story sikit pasal satu explorace yg BBL baru je join. Tu excited nak share dgn korang semua ni. Cerita mcm ni, 24 September 2019 lalu saya ada join Cyber Eco Hunt 2019 anjuran Alam Flora Sdn Bhd dan DHES (DRB-HICOM Environmental Services). Tujuan hunt ni nak educate dan improve kesedaran masyarkat betapa pentingnya pengurusan sisa sampah, kitar semula dan bagaimana pihak DHES & Alam Flora menjaga kelastarian alam. Bab recycle memang saya minat sebab menarik, seronok dan paling penting setiap rakyat Malaysia bertanggungjawab sama-sama jaga alam sekitar. Bukan kerja Alam Flora dan DHES sahaja tau..

photo 2019 10 03 20 11 43 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
So Cyber Eco Hunt 2019 bermula dr Wisma DRB-Hicom kemudian ke River of Life, seterusnya Presint 9, Putrajaya, Integrated Recycling Facility Presint 5, Putrajaya dan berakhir kat Marina Putrajaya. Kiranya satu hari suntuk la kami geng blogger bersama influnecer dan KOL demi mencari markah utk menang. Ha gituw..

photo 2019 10 03 19 29 24 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES

yeah kami dah ready!

Basically ada 7 task setiap peserta kena setel sebelum petang. Fuh excited pagi-pagi dah sampai kat DRB-Hicom Glenmarie ni. Mula-mula sekali mestilah pelepasan geng Cyber Eco Hunt oleh CEO Alam Flora Sdn Bdn, Dato Hj Mohd Zain Hassan. 

Task 1 – Square Footage Calculator
Kat sini kena kira berapa harga harga utk size lantai. DHES sbg salah satu syarikat pembersihan ada juga offer services pembersihan dgn equitment tertentu. Menarik jug pertama kali saya guna polisher machine sampai terbang ala Harry Potter. Nampak senang je abam cleaner buat rupanya susah sebab kalu tak reti handle, memang berpusing ligat mcm beyblade.. tergelak bila teringat balik

photo 2019 10 03 19 28 52 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
photo 2019 10 03 19 29 26 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
kira betul-betul bang oi..

Ini pun salah satu tugas oleh DHES dlm memastikan Kuala Lumpur terutama Lembah Klang sentiasa dlm keadaan bersih, kemas & sistem pengandalian sampah terjaga.

Task 2 – A Gardener’s Life
Hari-hari memang nampak pekerja Alam Flora guna air blower sapu daun kat tepi jalan. Ni kiranya 1st time dpt hands on. Allahu blh tahan berat dukung mesin ni. DHES salah satu syarikat yg offer services ini. 

photo 2019 10 03 20 17 43 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Task 3 – A Creative Campaign
Next stop kami ke River of Life. Ala kat area Masjid Jamek KL tu. Alam Flora selaku pihak pembersih bertanggungjawab utk make sure laluan pejalan kaki sepajang sungai, lanskap & kawasan sekitar bersih dr sampah sarap. Well bukan sampah besar pun, mostly kotak air, botol, tin air, plastik roti, plastik jajan & puting rokok yg selalu staff Alam Flora kena bersihkan. Sedih tengok tempat dah cantik tapi ada sampah terselit kat pokok atau pagar.

photo 2019 10 03 20 12 00 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Memang tabiat ni rakyat Malaysia termasuk BBL sendiri kena ubah. Buang sampah dlm tong sampah bukan selit merata tempat asalkan anda rasa dah buang sampah. aduh.. no no lg buat perangai mcam ni ya kawan-kawan


Task 4 – Love Food Hate Waste
Amboi sebut pasal mkn memang laju je kan.. waktu lunch kami mkn kat Boutique Cafe dlm Textile Museum. Ha sebab Eco Cyber Hunt kenalah say NO Plastik, NO Polistrine & NO Straw ye. Set mkn tengahari semua hidang dlm reusable box. Paling penting jangan membazir. Kena habis semua mknan sebab byk mknan tak habis terbuang mcm tu je. 

photo 2019 10 03 19 29 18 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
senang pakai gelas & bekas tupperware time mkn. lps cuci blh guna balik

In fact, 15,000 tan dr total 33,000 tan sampah yg Alam Flora kutip adalah sisa mknan. Blh bayang berapa byk mknan terbuang mcm tu. Malah sisa mknan tersebut bukan bagus utk tanah & melepaskan gas metana ke udara. 

Task 5 – Alam Flora 3R On Wheels
Seterusnya kami bergerak ke Apartment Presint 9, Fasa 7 Putrajaya. Kat sini setiap peserta akan dpt ibu angkat, kena buat apa? Ha goreng karipap dgn minyak masak. Ala senang je pun. Siap goreng karipap, apa tunggu lg..silap ngap sementara masih panas ni. Sedap weh karipap bila perut tengah lapar.

photo 2019 10 03 19 29 01 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
photo 2019 10 03 19 29 36 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Then minyak masak dah pakai tu buat apa? Eh jangan la buang dlm sinki sebabnya blh buat duit tau. CARANYA jual balik kepada Alam Flora melalui 3R On Wheels pd harga RM1.10 sekilo. BBL sendiri baru tahu rupanya blh jual balik minyak masak tu.. ruginya buang mcm tu je. Selain blh duit cash, blh collect point Mesra Point juga. 2 in 1 lah!

photo 2019 10 03 19 29 06 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
photo 2019 10 03 19 29 41 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHESbayangkan kalu setiap isi rumah recycle balik minyak masak terpakai, tak kan jadi masalah longkang atau parit tersumbat


Anda blh rujuk facebook Alam Flora utk update lokasi 3R On Wheels. Hari ni blh la simpan minyak masak siap-siap dlm botol nanti senang nak jual. 

Barang kitar semula yg korang blh jual pd 3R On Wheels. Dari barang kitar semula, produk elektronik termasuk minyak masak. Harga pun blh tahan berbaloi. At least blh buat duit dr ‘sampah’ kan. Setuju?

photo 2019 10 03 20 11 45 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES

Task 6 – Alam Flora Buy Back Centre
Ni task paling mencabar BBL rasa.. Kat Buy Back Centre kitaorang masuk dlm kumpulan masing-masing. Lps tu scan kod QR utk klue coordinat Google Map. Bila dah dpt, kena pulak cari ‘harta karun’ tersembut kat check point dlm Google Map tu. Nasib baik la dpt point dekat. Nak tahu apa kami jumpa?

photo 2019 10 03 19 28 59 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Ha ini dia, harta karun kitar semula. Mula-mula ingat satu team dpt 1 plastik sampah je. rupanya setiap orang akan dpt plastik sampah bahan kitar semula. Jenuh pusing area pokok, dlm longkang cari treasure..

photo 2019 10 03 19 29 09 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
photo 2019 10 03 19 29 28 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
mission complete!

Kat Buy Back Centre ni kena asing sampah tadi ikut jenis spt kertas, plastik, aluminium. Nasib baik dah biasa kitar semula so tahu la item tu kena masuk tong mana.. hehe


Task 7 –Integrated Recycling Facility 
Pusat I.R.F Putrajaya ni baru lg. Masih belum official launch lg. Ha kat sini, semua barang-barang kitar semua akan dikumpul serta diasing sekali lg sebelum dispose ke kilang utk dijadikan bahan produk baru. Kiranya sini la ending barang yg anda bg pd Alam Flora. 

photo 2019 10 03 19 29 45 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Dah mcm kat Jepun, ada fasiliti khas utk mengasingan setiap barang mengikut kategori. Even office pusat I.R.F dr bahan guna semula spt kontena, gerabak kl monorel, hiasan kawasan ni pun guna barang kitar semula. Nice teruk.. katanya orang awan blh visit tempat ni sbg pusat pembelajaran. Tunggu ye..

photo 2019 10 03 19 29 44 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES

photo 2019 10 03 19 29 47 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Ending sekali kat The Glass Suite, Marina Putrajaya kami kena deko gambar ikon ‘Recycle’ guna botol. Fuh menjadi sebijik dlm gambar. Kemain excited semua peserta dah setel task. Btw sebenarnya berdebar juga nak tahu siapa jadi pemenang setiap tugasan tu. 

photo 2019 10 03 21 33 21 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Sampailah saat paling di tunggu-tunggu, pengumuman hadiah kepada juara. Yeay alhamdulilah rezeki BBL menang kategori Task 1. Dpt hadiah RM100 cash ye. Berbaloi update task IG cepat.

photo 2019 10 03 21 33 15 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES
photo 2019 10 03 19 29 52 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Off course tak complete bila group photo tak ada kan. Tengok la senyum sampai ke pipi dpt habuan menang contest. 

photo 2019 10 03 19 29 54 - Belajar Rawat Bumi Bersama Alam Flora & DHES


Biar pun penat BBL rasa bangga dpt contribute bersama DHES & Alam Flora utk educate orang awam tentang pentingnya menjaga alam sekitar terutama bab pengasingan sampah sarap. Paling penting kita kena latih diri sendiri amalkan sikap kitar semula terutama kertas, plastik, tin dan sbgnya. 

Jangan lupa ‘Like’ & follow Facebook dan Instagram DHES serta Alam Flora utk update terkini perihal kitar semula. Well Jom Sama-sama Kita Rawat Bumi okay!

Loading...

Tags: #Alam #Belajar #bersama #Bumi #DHES #Flora #Rawat

author
Author: 
    Sebut Orang Miskin Tularkan Penyakit? Yuri Dikritik Netizen: Corona Bukan Dari Orang Miskin Pak!
    slidegossip.com – Saat menyampaikan laporan terkini soal penanganan kasus corona atau covid-19, juru
    Dihina Tua dan Peot, Kirana Larasati Kasih ‘Tamparan’ Balik! Ini Kata-Kata Sadisnya!
    slidegossip.com – Kirana Larasati dikenal sbg artis yg rajin membagikan momen-momen aktifitasnya di
    Dulu Gak Percaya Tuhan Itu Ada, Kini 3 Artis Ini Peluk Islam! No 2 dan 3 Terlahir Muslim!
    slidegossip.com – Sejatinya semua makhluk hidup dan seisi alam semesta ini ada penciptanya.
    Basic Reading Material 02 (Flashcards)
    Reading is an important skill for success in any facet of life. Reading

    Comments are closed.