Bebola Mata Bumi

EARTH EYE 1 - Bebola Mata Bumi
bola mata - Bebola Mata Bumi
Ketika Mikhail Mikhailov seorang jurugambar di kepulauan Sakhalin Russia Timur menaiki helikopter di ruang udara Russia timur, beliau terkejut apabila melihat objek seperti mata manusia yg sangat besar. Setelah didekati ternyata objek itu terhasil dr pembentukan lumpur gunung berapi Pugachevskiy, yg terletak di Pulau Sakhalin.

‘Terdapat cukup banyak gunung berapi lumpur di dunia, dan yg satu ini adalah yg terkenal. Tetapi saya tidak pernah melihat ia kelihatan seperti mata!’ Kata Mikhailov.

Pemandangan sedemikian tericipta semasa letusan, mewujudkan iris coklat berlumpur sekitar pusat gunung berapi, yg kelihatan berfungsi sbg pupil bebola mata.

‘Ia adalah letusan yg sangat kuat, lumpur itu keluar dr satu titik dan kemudian tersebar dgn seimbang ke membentuk jalur-jalur yg sekata,’ kata Mikhailov.

Menurut pengkaji geologi Amerika Syarikat,  lumpur gunung berapi hanyalah kon kecil gunung berapi berbentuk lumpur. Ia tercipta hasil letusan lumpur dr lohong, sama ada yg mengalir sbg cecair atau dikeluarkan ke udara. 

2B747E4900000578 - Bebola Mata Bumi


Biasanya ditemui di zon benam, gunung berapi lumpur terbentuk drpada apa-apa saja gas dan cecair dan cenderung utk melepaskan metana, disamping itu mereka juga melepaskan sejumlah kecil nitrogen dan karbon dioksida. 

‘Ia mencipta pemandangan yg sangat indah, kelihatan betul-betul seperti mata bumi, terutama dr helikopter. Ia pasti satu fenomena yg jarang berlaku,’ kata Mikhailov.


Loading...

Tags: #BEBOLA #Bumi #Mata

author
Author: 
  Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat (LAGU RAYA BARU)
  Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat Lagu Raya Ayda Jebat 2019, Lagu
  Sinopsis Telefilem Tiga Lima; Cereka Ahad TV3
  SINOPSIS TIGA LIMA Halim, baru kematian ayahnya, Daud. Kini ibunya, Hasnah perlu menyara
  Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam
  Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam | Hai korang, aduh-aduh sejak bulan
  GOT7 Terbang Tinggi Ke Luar Angkasa Pakai Baju Astronot Di Dance Practice ‘Eclipse’!
  Sepertinya  GOT7 baru saja mendarat dr luar angkasa, dan terjun utk melapor kepada

  Leave a reply "Bebola Mata Bumi"