Bebola Mata Bumi

EARTH EYE 1 - Bebola Mata Bumi
bola mata - Bebola Mata Bumi
Ketika Mikhail Mikhailov seorang jurugambar di kepulauan Sakhalin Russia Timur menaiki helikopter di ruang udara Russia timur, beliau terkejut apabila melihat objek seperti mata manusia yg sangat besar. Setelah didekati ternyata objek itu terhasil dr pembentukan lumpur gunung berapi Pugachevskiy, yg terletak di Pulau Sakhalin.

‘Terdapat cukup banyak gunung berapi lumpur di dunia, dan yg satu ini adalah yg terkenal. Tetapi saya tidak pernah melihat ia kelihatan seperti mata!’ Kata Mikhailov.

Pemandangan sedemikian tericipta semasa letusan, mewujudkan iris coklat berlumpur sekitar pusat gunung berapi, yg kelihatan berfungsi sbg pupil bebola mata.

‘Ia adalah letusan yg sangat kuat, lumpur itu keluar dr satu titik dan kemudian tersebar dgn seimbang ke membentuk jalur-jalur yg sekata,’ kata Mikhailov.

Menurut pengkaji geologi Amerika Syarikat,  lumpur gunung berapi hanyalah kon kecil gunung berapi berbentuk lumpur. Ia tercipta hasil letusan lumpur dr lohong, sama ada yg mengalir sbg cecair atau dikeluarkan ke udara. 

2B747E4900000578 - Bebola Mata Bumi


Biasanya ditemui di zon benam, gunung berapi lumpur terbentuk drpada apa-apa saja gas dan cecair dan cenderung utk melepaskan metana, disamping itu mereka juga melepaskan sejumlah kecil nitrogen dan karbon dioksida. 

‘Ia mencipta pemandangan yg sangat indah, kelihatan betul-betul seperti mata bumi, terutama dr helikopter. Ia pasti satu fenomena yg jarang berlaku,’ kata Mikhailov.


Loading...

Tags: #BEBOLA #Bumi #Mata

author
Author: 
  Wordless Wednesday #36
  The post Wordless Wednesday #36 appeared first on wanzawawinet.
  Setelah Cinta Itu Pergi Episod 17
  Drama Setelah Cinta Itu Pergi Episod 17 : Tamat sudah drama Jika Masih Ada
  Resepi Mashed Potato Noxxa Mudah Siap 15 Minit Tekstur lembut Dan Sedap Macam KFC
  Resepi Mashed Potato Noxxa Mudah Siap 15 Minit Tekstur lembut Dan Sedap Macam
  Download Jodoh-jodoh Annisa
  Salam drama,Siapa jejaka pilihan Annisa?Sinopsis -Jodoh-jodoh Annisa Download drama. Ep 1 follow admya

  Leave a reply "Bebola Mata Bumi"