Bebola Mata Bumi

EARTH EYE 1 - Bebola Mata Bumi
bola mata - Bebola Mata Bumi
Ketika Mikhail Mikhailov seorang jurugambar di kepulauan Sakhalin Russia Timur menaiki helikopter di ruang udara Russia timur, beliau terkejut apabila melihat objek seperti mata manusia yg sangat besar. Setelah didekati ternyata objek itu terhasil dr pembentukan lumpur gunung berapi Pugachevskiy, yg terletak di Pulau Sakhalin.

‘Terdapat cukup banyak gunung berapi lumpur di dunia, dan yg satu ini adalah yg terkenal. Tetapi saya tidak pernah melihat ia kelihatan seperti mata!’ Kata Mikhailov.

Pemandangan sedemikian tericipta semasa letusan, mewujudkan iris coklat berlumpur sekitar pusat gunung berapi, yg kelihatan berfungsi sbg pupil bebola mata.

‘Ia adalah letusan yg sangat kuat, lumpur itu keluar dr satu titik dan kemudian tersebar dgn seimbang ke membentuk jalur-jalur yg sekata,’ kata Mikhailov.

Menurut pengkaji geologi Amerika Syarikat,  lumpur gunung berapi hanyalah kon kecil gunung berapi berbentuk lumpur. Ia tercipta hasil letusan lumpur dr lohong, sama ada yg mengalir sbg cecair atau dikeluarkan ke udara. 

2B747E4900000578 - Bebola Mata Bumi


Biasanya ditemui di zon benam, gunung berapi lumpur terbentuk drpada apa-apa saja gas dan cecair dan cenderung utk melepaskan metana, disamping itu mereka juga melepaskan sejumlah kecil nitrogen dan karbon dioksida. 

‘Ia mencipta pemandangan yg sangat indah, kelihatan betul-betul seperti mata bumi, terutama dr helikopter. Ia pasti satu fenomena yg jarang berlaku,’ kata Mikhailov.


Loading...

Tags: #BEBOLA #Bumi #Mata

author
Author: 
  Kintry Food Co. Hadiah Menang Giveaway by shfyqhazhr.com
  Kintry Food Co. Hadiah Menang Giveaway by  shfyqhazhr.com | Hadiah dr Sha ni
  Sinopsis Drama Kamar Kamariah -Slot Akasia
  Sinopsis Drama Kamar Kamariah -Slot Akasia  : Drama ini bakal menghiasi slot akasia akan
  Lirik Lagu Misteri -Ernie Zakri
  Lirik Lagu Misteri -Ernie Zakri(OST Kamar Kamariah) Ku tak bersendirianSebenarnya di duniaSuara yg
  RUQYAH HAKIKAT KHUSUS UNTUK KESIHATAN JASAD
  Dibacakan Sambil Jari jemari Menekap Ke Perut Kita (Qasad dlm Hati Memohon kepada

  Leave a reply "Bebola Mata Bumi"