Batang Seleri Tahan Lama Disimpan Dgn 5 Cara Ni.

seleri 2 1 - Batang Seleri Tahan Lama Disimpan Dgn 5 Cara Ni.

 Anda nak beli batang seleri  satu atau dua pelepah je, masalahnya di kebanyakan pasar dan pasaraya  menjualnya satu pokok dlm satu bungkusan.  Tapi terpaksalah beli juga kerana nak guna, yg lebih tu tak tau bila nak guna lagi.

Sudahnya lebihan batang seleri terbiar begitu sahaja. Ehh jangan buang atau biarkan begitu saja, ada baiknya anda simpan batang seleri.  Jika ia disimpan dgn cara yg betul, batang seleri blh tahan sehingga dua minggu. Tak percaya ikut tip ini.

s - Batang Seleri Tahan Lama Disimpan Dgn 5 Cara Ni.

 1. Beli batang seleri yg segar.

Batang seleri yg segar akan tahan lebih lama bila disimpan.  Batang seleri yg segar berwarna hijau dan mudah dipatahkan sifatnya rangup. Jika liat dan batang berwarna hijau pudar itu tanda tidak segar  lagi.

celery - Batang Seleri Tahan Lama Disimpan Dgn 5 Cara Ni.

 1. Balut pangkal batang seleri dgn aluminium foil

Kesegaran pangkal batang  seleri  sangat mempengaruhi kesegaran pucuk. Oleh itu, potong sedikit pangkalnya kemudian balut dgn aluminium foil dgn kemas. Cara ini mengelak pangkal batang seleri menjadi kering bila kering batang akan cepat layu dan tidak tahan lama.

 1. Simpan dlm peti sejuk

Seperti sayur lain, simpan batang seleri dlm peti sejuk adalah cara paling selamat utk memastikan ia tahan lebih lama. Masukkan dlm plastik dan buat lubang pd plastik utk ruang udara supaya tahan lama. Tetapi ingat! Jangan cuci batang seleri jika ingin disimpan ye,  kerana ia akan menjadikannya lebih cepat layu.

seleri3 - Batang Seleri Tahan Lama Disimpan Dgn 5 Cara Ni.

 1. Letakkan dlm bekas berair.

Sama seperti pokok lain, batang seleri akan tahan lebih lama bila diletakkan dlm bekas berisi air dan tutup bahagian dgn plastik. Dgn cara ini batang seleri anda akan kekal segar, rangup dan tahan lebih lama.

 1. Simpan dlm freezer.

Selain menyimpannya dlm peti sejuk,  simpan dlm freezer menjadikan ia tahan lebih lama, kerana dlm keadaan beku aroma seleri akan tersimpan dgn baik, warna daunnya juga tidak akan berubah.

Komen anda


Loading...

Tags: #BATANG #Cara #Disimpan #lama #Seleri #TAHAN

author
Author: 
  MEE GORENG UDANG KERING
  My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
  EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
  Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
  FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

  Leave a reply "Batang Seleri Tahan Lama Disimpan Dgn 5 Cara Ni."